DOPING DRAMA ČUDESNE RUSKINJE SE NASTAVLJA: ISU podržala žalbu za suspenziju Kamile Valijeve
Foto: AP

UMETNIČKO KLIZANJE

DOPING DRAMA ČUDESNE RUSKINJE SE NASTAVLJA: ISU podržala žalbu za suspenziju Kamile Valijeve

Ostali sportovi -

Međunarodna klizačka unija (ISU) saopštila je da je važno da se slučaj ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve, koja je bila pozitivna na zabranjenu supstancu, nastavi u Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Svetska antidoping agencija (WADA) je u ponedeljak podnela žalbu CAS-u, pošto Ruska antidoping agencija (Rusada) nije sankcionisala sada 16-godišnju klizačicu.

"ISU je mišljenja da svi mladi sportisti moraju biti zaštićeni od dopinga. Takva zaštita se ne može dogoditi oslobađanjem mladih sportista od kazni", navodi se u saopštenju.

Kamila Valieva, Kamila Valijeva
foto: AP

WADA je osporila zaključak disciplinskog suda Rusade, koji je u januaru naveo da "nema krivice ili nemara" Valijeve, i samo je poništila rezultate od 25. decembra 2021. godine kada je ona osvojila titulu šampiona Rusije u Sankt Peterburgu, bez daljih sankcija.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin, što je otkriveno tek tokom Olimpijskih igara u Pekingu u februaru 2022. godine, odnosno dan pošto je pomogla ruskom timu da osvoji zlatnu medalju u ekipnom takmičenju.

Kamila valijeva
foto: EPA

Njoj je potom dozvoljeno da nastavi da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji.

Valijeva je dominirala u kratkom programu, pre nego što je popustila pod pritiskom u slobodnom programu i na kraju završila kao četvrta.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track