ŽETVA MEDALJA ZA SRPSKE STRELCE: Zlato, dva srebra i bronza za Srbiju na kraju EP u Talinu
Foto: SSS

STRELJAŠTVO

ŽETVA MEDALJA ZA SRPSKE STRELCE: Zlato, dva srebra i bronza za Srbiju na kraju EP u Talinu

Ostali sportovi -

Srpska reprezentacija je učešće na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Talinu završila na briljantan način.

Sve četiri seniorske ekipe su osvojile medalje u timskim takmičenjima, kojima je završen šampionat u glavnom gradu Estonije. Srbija je jedina zemlja koja je u svakoj od četiri ekipne seniorske discipline stigla do odličja. Naši timovi su danas osvojili jedno zlatno, dva srebrna i jedno bronzano odličje. Muška seniorska ekipa puškom (Milenko Sebić, Lazar Kovačević, Milutin Stefanović) je postala šampion Evrope. Srebrne medalje su osvojili ženski tim pištoljem u sastavu Zorana Arunović, Brankica Zarić i Jovana Todorović, i ženska ekipa puškom (Andrea Arsović, Teodora Vukojević, Ivana Anđušić Maksimović).

Muškom sastavu pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov) pripala je bronza. Damir je u sve tri discipline u kojima je učestvovao osvojio medalju. Prethodna dva dana je osvojio pojedinačno zlato i titulu šampiona Evrope u miksu sa Zoranom Arunović, koja se u Talinu okitila sa dve medalje. Zlato i srebro puškom Kvalifikacije muškog ekipnog takmičenja puškom su bile vrlo izjednačene. Srbija je do druge faze došla kao šestoplasirana sa nevelikom prednošću ispred devetoplasirane Češke.

1 / 4 Foto: SSS

Nijanse su odlučivale i drugom delu kvalifikacione faze, ali kako je takmičenje odmicalo bilo je sve izvesnije da će se Srbija boriti za medalju. Na kraju je naš tim kao prvoplasiran ušao u meč za zlatom.

Drugoplasirana Austrija je za Srbijom zaostajala minimalni jedan deseti deo kruga, a trećeplasirana Norveška je bila 0,3 kruga iza Srbije.

Posle uzbudljivih kvalifikacija, u meču za zlato, između Srbije i Austrije, neizvesnosti nije bilo. Austrijanci su bili uspešniji u prvoj seriji, a posle toga Srbija je dominirala i ubila svu neizvesnost. Kovačević, Sebić i Stefanović su u osam uzastopnih serija bili precizniji od Austrijanaca, nisu grešili i ostvarili neočekivano ubedljiv trijumf 16:2.

Srpski muški tim puškom je, od osamostaljenja osvojio četiri evropske medalje. Posle tri srebra (2017, 2019, 2021) stiglo je i prvo zlato.

Ženska srpska ekipa puškom je do meča za zlato došla osvojivši šesto mesto u prvoj i čelnu poziciju u drugoj fazi kvalifikacija. Srbija i Norveška su u drugoj fazi postigle identičan rezultat, ali naš sastav je u meč za zlato ušao sa prvog, a Norvežanke sa drugog mesta, jer su Srpkinje bile uspešnije u poslednjoj seriji.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track