SRBIN NOSI 4 SLOVA S NA KACIGI I PRAVI ČUDA U AMERICI: Branio je za reprezentaciju SAD, blista u NHL, a poreklo NE ZABORAVLJA
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

SRBENDA

SRBIN NOSI 4 SLOVA S NA KACIGI I PRAVI ČUDA U AMERICI: Branio je za reprezentaciju SAD, blista u NHL, a poreklo NE ZABORAVLJA

Ostali sportovi -

Aleks Nedeljković (27), golman srpskog porekla, još jednom je oduševio SAD pošto je na utakmici NHL-a između Detroit Red Vingsa i Toronto Mejpl Lifsa zabeležio čak 43 odbrane.

Golman Detroita je u velikoj meri učestvovao u pobedi rezultatom 5:2 i tako podsetio zašto je svojevremeno bio prvi golman mladih reprezentacija SAD.

Njegov tim ove sezone neće igrati u plej-ofu pošto zauzima sedmo mesto u Atlantik diviziji sa 34 pobede i 42 poraza, ali Aleks se našao u centru pažnje zbog fantastičnog učinka na utakmici protiv drugoplasiranog rivala iz Kanade.

Aleks je rođen u Parmi (Ohajo), na pravoslavni Božić, 7. januara 1996. godine, a u NHL je stigao 2014. godine kada je na draftu izabran od strane Karolina Hurikensa u drugoj rundi kao 37 pik.

Uporedno je branio za Karolinu i Šarlot Čekerse, tim iz razvojne lige, a 2021. godine je prešao u Detroit gde pruža dobre partije.

Javnosti u Srbiji je posebno zanimljivo što momak sa naših prostora brani sa kacigom na kojoj se nalaze četiri slova S.

U intervjuu koji je 2016. godine dao za Kurir, Nedeljković je objasnio zbog čega je odabrao da baš to stoji na njegovoj kacigi, a iako je promenio tim i boje, mesto za četiri slova S i dalje je rezervisano.

"Iako sam rođen u Americi, znam ko sam i šta sam. Ponosim se svojim poreklom. Roditelji mog oca su iz okoline Ljubovije. Tamo imam rođake. Ponosan sam što sam Srbin! To je razlog zašto nosim stari srpski grb na kacigi. Verujem da mi donosi sreću dok igram. Rođen sam na Božić, 7. januara 1996, što je po meni neki dobar znak. Moja slava je Sveti Nikola. Bez obzira na to što živim u Americi, poštujem našu tradiciju", rekao je Nedeljković tada za Kurir.

Objasnio je i da bolje razume srpski jezik nego što ga govori, ali da misli da nije loš i da se trudi da u Americi priča na srpskom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track