HAMILTON GUBI TITULU U FORMULI 1: Brazilac traži pravdu 15 godina posle! Konsultuje advokate i sprema tužbu
Foto: DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

naknadna pravda

HAMILTON GUBI TITULU U FORMULI 1: Brazilac traži pravdu 15 godina posle! Konsultuje advokate i sprema tužbu

Ostali sportovi -

Luis Hamilton mogao bi da ostane bez titule svetskog šampiona u Formuli 1 kojuje osvojio 2008. godine.

Luis Hamilton
foto: AP

Brazilski vozač Felipe Masa objavio je da je trenutno u procesu procene o tome, postoje li zakoniti načini na koji bi mogao da utiče na ishod prvenstva Formule 1 iz 2008. godine. Tada je slavio Luis Hamilton, a Brazilac se ovih dana konsultuje sa advokatima.

U sezoni 2008. ključni događaj za novog šampiona desio se na trci za Veliku nagradu Singapura. Tada je došlo do sudara, tačnije, incident na stazui namerno je izazvao Nelson Pike i tako pomogao svom tadašnjem kolegi Fernandu Alonsu da pobedi.

Zbog izlaska sigurnosnog automobila na stazu, odlazak Felipea Mase u boks pokazao se kao loša odluka. Naime, Brazilac je u boks otišao kao prvoplasirani,a vratio se na 13. poziciju i tako izgubio ključne bodove u trci za titulu.

Njegov glavni konkurent Hamilton, završio je kao treći u Singapuru i na kraju osvojio svoju prvu titulu svetskog prvaka.

- Odlučili smo da tada ništa ne radimo. Želeli smo da zaštitimo naš sport od velikog skandala. Tada je postojalo pravilo da je klasifikacija svetskog prvenstva nakon FIA ceremonije dodele nagrada na kraju godine bila nedodirljiva - rekao je Berni Eklston za "F1-Insider" pa dodao:

Berni Eklston
foto: Profimedia

- Dakle, Hamiltonu je uručen trofej i sve je bilo u redu. Imali smo dovoljno informacija na vreme da istražimo stvar. Prema statutu, trebali je da otkažemo trku u Singapuru pod tim uslovima. To znači da se incident nikada ne bi dogodilo. I tada bi Felipe Masa postao svetski šampion, a ne Luis Hamilton.

Posle ovih reči oglasio se Felipe Masa. Svestan je činjenice da su šanse da bilo što sada bude poništeno vrlo male, ali insistira na tome da pravda bude zadovoljena.

Felipe Masa
foto: MAURO PIMENTEL / AFP / Profimedia

- Postoji pravilo koje kaže da kada se odlučuje o prvenstvu, od trenutka kada vozač primi trofej prvaka, stvari se više ne mogu menjati. Čak i ako se dokaže da je reč o krađi - rekao je Masa za portal "Motorsport" i nastavio:

- Tada su mi za to pravilo kazali Ferarijevi advokati. Išli smo kod drugih pravnika i odgovor je bio da se ništa ne može učiniti. Ja sam poverovao. ali, posle 15 godina čujem da se sve znalo, ali da nije htelo da se kalja ime Formule 1. To je mnogo tužno. Znam da je rezultat te trke trebalo da bude poništen, i da bih ja postao svetski šampion. Na kraju sam ja najviše izgubio. Treba da prođem situaciju i vidim šta je moguće.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track