MRZEO JE KOMUNISTE I SSSR, ALI JE ZBOG RUSIJE PRIHVATIO PRAVOSLAVLJE Neobična priča o velikanu svetskog sporta i njegovom broju 68
Foto: Printscreen/Instagram, án Honza / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

legenda

MRZEO JE KOMUNISTE I SSSR, ALI JE ZBOG RUSIJE PRIHVATIO PRAVOSLAVLJE Neobična priča o velikanu svetskog sporta i njegovom broju 68

Ostali sportovi -

Jaromir Jagr, jedan je od najpoznatijih hokejaša na svetu.

Jaromir Jagr
foto: Printskrin/Instagram

Karijeru je gradio u američko-kanadskoj NHL ligi, ali i u ruskoj sve kvalitetnijoj KHL. Jaromir Jagr (51) nikada nije krio koliko prezire komunizam i SSSR, ali to nikada nije poistovećivao sa Rusijom.

Otkada je počela Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini i krvavi sukob dva naroda, Jaromir Jagr nikada ništa loše nije rekao protiv Rusa i Rusije, kao njegov zemljak Dominik Hašek.

Jaromir Jagr
foto: Vlastimil Vacek / Borgis / Profimedia

Dok je igrao u Rusiji za Avangard iz Omska od 2008. do 2011. godine, Jaromir Jagr je objasnio tajnu svog broja 68 i animozitet prema Sovjetskom Savezu. Baš zbog "praškog proleća" 1968. godine, kada su trupe Varšavskog pakta ušče u glavni grad Češke kako bi stavile tačku na liberalne reforme prvog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandra Dubčeka.

- Broj 68 sam uzeo zbog revolta prema komunistima. Baka mi je mnogo pričala o istoriji naše zemlje i o komunizmu. Kao dete, znao sam o tome više od mnogih odraslih - rekao je Jaromir Jagr i nastavio:

- Neću da krijem, izjavio sam da mi se ne sviđa Sovjetski Savez i da se ne slažem sa režimom koji je tamo postojao. Ali to je bilo zbog objektivnih razloga. 1968. godine, posle poznatih događaja, oba moja deda su poslata u zatvor kao protivnici kolektivizacije. Tokom godina zatvora zaradili su gomilu bolesti, koje su kasnije postale uzrok njihove smrti. Jedina pozitivna stvar u svemu ovome je upoznavanje mojih roditelja, koji su se sretali na vratima zatvora, kada bi donosili pakete za svoje očeve. A, i jedan od mojih deda je preminuo 1968. godine.

Međutim, koliko god Jaromir Jagr nije voleo Sovjetski Savez, toliko je bio blagonaklon prema Rusiji. Toliko, da je dok je igrao u Omsku otkrio da je još 2001. godine prihvatio pravoslavlje, kada se krstio u Pragu.

Jaromir Jagr
foto: Printskrin/Instagram

Tokom igranja u Rusiji još više se približio veri, posećujući razne manastire. Otada, uvek uz sebe nosi pravoslavnu ikonu, koja je bila na njegovom mestu u bilo kojoj svlačionici kluba za koji je igrao.

A, posle Omska, Jaromir Jagr se vratio u NHL u Ameriku, gde je igrao još nekoliko sezona za Filadelfiju, Dalas, Boston, Nju Džersi, Floridu i Kalgari.

Čuveni Stenli kup, titulu prvaka NHL, osvajao je u dva navrata sa Pitsburgom, 1991. i 1992. godine. Oženjen je Veronikom Koprivovom i nema dece.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track