PRVAK EVROPE ODLUČIO DA BRANI BOJE SRBIJE: Još jedan vrhunski sportista rešio da se priključi našoj reprezentaciji!
Foto: www.serbiachess.org

šah diplomatija

PRVAK EVROPE ODLUČIO DA BRANI BOJE SRBIJE: Još jedan vrhunski sportista rešio da se priključi našoj reprezentaciji!

Ostali sportovi -

Šampion Evrope u šahu za 2023. godine Rus Aleksej Sarana igraće na međunarodnim turnirima pod zastavom Srbije.

Aleksej Sarana
foto: www.serbiachess.org

Ovu vest objavili su vodeći telegram kanali u Rusiji, pozivajući se na pres služba FIDE. Istu vest na svom zvaničnom sajtu objavio je i Šahovski savez Srbije.

Pre Alekseja Sarane, još jedan njegov zemljak odlučio je da igra za Srbiju, velemajstor Aleksandar Predke (29). To znači da će srpska šahovska reprezentacija biti izuzetno jaka.

Aleksej Sarana
foto: Printskrin/Telegram

Aleksej Sarana je u martu postao pobednik Evropskog prvenstva koje je održano u Srbiji, u Vrnjačkoj banji. Ovaj turnir je bio poslednji za ruske sportiste na tlu Evrope, zbog prelaska Ruske šahovske federacije u Azijsku šahovsku federaciju.

Aleksej Vasiljevič Sarana rođen je 26. januara 2000. godine u Moskvi. Majstorsku titulu dobio je 2015, a velemajstorsku 2021. godine. Šah je učio kod poznatih ruskih trenera Sergeja Smirnova i Vladimira Belova.

Godine 2018. postao je prvak sveta u brzopoteznom šahu (7,5 poena) među igračima do 18 godina na turniru održanom u Grčkoj. Iste godine postao je pobednik Više lige Ruskog šahovskog prvenstva.

Studirao je na Ruskom univerzitetu za fizičku kulturu, ali je 2018. godine prešao na Uralski rudarski univerzitet. Osvajač je više pojedinačnih i ekipnih titula igrajući pod zastavom Rusije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track