DUPLO SLAVLJE MEKSIKANCA: Peres posle sprinta slavio i u trci za Veliku nagradu Azerbejdžana
Foto: Hoch Zwei / Zuma Press / Profimedia

FORMULA 1

DUPLO SLAVLJE MEKSIKANCA: Peres posle sprinta slavio i u trci za Veliku nagradu Azerbejdžana

Ostali sportovi -

Vozač Red Bula Serhio Peres pobednik je trke Formule 1 za Veliku nagradu Azerbejdžana.Peres je na uličnoj stazi u Bakuu upisao šestu pobedu u karijeri, dan nakon što je slavio u sprint trci.

Drugo mesto je zauzeo njegov timski kolega dvostruki uzastopni svetski prvak Maks Verstapen, a na pobednički podijum se prvi put ove sezone plasirao i Šarl Lekler iz Ferarija.

Četvrti je kroz cilj prošao Fernando Alonso iz Aston Martina, vozač Ferarija Karlos Sainc je završio na petom mestu, dok je Luis Hamilton iz Mercedesa zauzeo šesto mesto.

Do bodova su stigli i Lens Strol (Aston Martin), Džordž Rasel (Mercedes), Lando Noris (Meklaren) i Juki Cunoda (Alfa Tauri).

Većina vozača trku je počela na srednje tvrdim gumama, a na samom startu nije bilo većih uzbuđenja.

Promena među vodećima nije bilo, pa je Lekler zadržao prvo mesto, drugi je bio Verstapen, dok je iza njega ostao Peres.

Sainc je ostao na četvrtom mestu, peti je bio Hamilton, dok je šestu poziciju zadržao Alonso.

Najveći napredak ostvario je Strol, koji je sa devetog došao do sedmog mesta, dok je dve pozicije napredovao i Rasel, koji je stigao do devete pozicije.

Verstapen je u trećem krugu iskoristio DRS i približio se Lekleru, a zatim na startno ciljnom pravcu preuzima vodeću poziciju.

Dva kruga kasnije uspešan napad za drugo mesto izveo je i njegov timski kolega.

Prvi od vodećih u boks odlazi Hamilton u 10. krugu i vraća se na 13. mesto.

U 11. krugu sa staze je izleteo vozač Alfa Taurija Nik de Vris, a u isto vreme u boks odlazi Verstapen, koji se potom na stazu vraća kao sedmi.

Ubrzo po povratku vozača Red Bula direkcija trke se odlučuje za vozilo bezbednosti, što za odlazak na promenu guma koriste svi preostali vozači koji to nisu uradili ranije.

To je uticalo da Peres zadrži prvo mesto (preuzeo ga posle odlaska Verstapena u boks), drugo mesto je zadržao Lekler, a Verstapen je u plasmanu bio treći.

U 14. krugu vozilo bezbednosti napušta stazu, da bi ubrzo posle novog starta Verstapen izveo napad i obišao Leklera.

Napad je odmah na startu izveo i Alonso, koji je preuzeo četvrto mesto od Sainca, a iza njih napredovao je i Hamilton koji u 15. krugu obilazi timskog kolegu za sedmo mesto.

Pet krugova kasnije sedmostruki svetski šampion obilazi i Strola i preuzima šestu poziciju, dok u nastavku nije bilo mnogo promena.

Peres je čuvao stabilnu prednost u odnosu na Verstapena, i nije dozvolio Holanđaninu da ga ugrozi. Hamilton se takođe približio Saincu, ali nije uspeo da izvede napad za preuzimanje petog mesta.

U 37. krugu zbog kvara na bolidu odustaje vozač Alfa Romea Gvanju Džou, dok je finiš trke doneo borbu za najbrži krug i dodatni poen.

Krug pre kraja u boks odlazi Rasel, koji prelazi na meke gume, a to koristi da u samoj završnici postavi najbrži krug.

U generalnom plasmanu posle četiri trke vodi Verstapen sa 93 boda, Peres je drugi sa šest bodova manje, dok je Alonso treći sa 60 bodova.

Naredna trka vozi se 7. maja za Veliku nagradu Majamija

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track