BEOGRAD POMERA GRANICE U SVETU TRČANJA: U septembru se održava 10K Belgrade
Foto: Beogradski maraton

Nova trka

BEOGRAD POMERA GRANICE U SVETU TRČANJA: U septembru se održava 10K Belgrade

Ostali sportovi -

Početak drugog dela trkačke sezone u Srbiji zakazan je za 9. septembar održavanjem „10K Belgrade“, nove trke u organizaciji Beogradskog maratona u dužini od 10 kilometara.

To je još jedan krupan korak Beograda u jačanju trkačkog pokreta u Srbiji i regionu. Ovom trkom se srpska prestonica svrstala u red velikih evropskih i svetskih gradova, koji već imaju dugu tradiciju održavanja uličnih trka na 10 kilometara. Neke od njih imaju izrazito veliki broj učesnika, poput one u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je imala preko 55 hiljada trkača 2011. godine, dok je trka u Vankuveru na ovoj distanci okupila preko 50 hiljada takmičara.

Trke na 10 kilometara se često održavaju i na važne datume. Čuvena je Novogodišnja trka San Silvestre Valjekana, koja je na programu svakog 31. decembra u Madridu, prestonici Španije.

Najpoznatija takmičenja na 10 kilometara su ona u Valensiji i Pragu. U Valensiji 2020. godine svetski rekord u muškoj konkurenciji je postavio Roneks Kipruto sa 26:24, dok je u glavnom gradu Češke 2017. godine njegova sunarodnica Džojslin Džepkosgeji postavila granicu snova sa 29:42.

Start i cilj trke u Beogradu biće u Parku prijateljstva na Ušću, gde će takođe biti organizovano zajedničko zagrevanje i razgibavanje, ali i bogat zabavni sadržaj kako za sve učesnike trke, tako i za publiku.

Prijave za trku „10K Belgrade“ su otvorene i moguće je prijaviti se putem sajta Beogradskog maratona.

Do kraja godine u organizaciji Beogradskog maratona biće održane još dve trke i to 1. oktobra ženska trka na Adi kao i 4. Jesenji polumaraton koji ne programu krajem novembra.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track