SJAJNIH ŠEST MESECI! Odlična polusezona za kjokušinkai, kruna će biti Svetsko prvenstvo u Japanu
Foto: Privatna arhiva

blistali

SJAJNIH ŠEST MESECI! Odlična polusezona za kjokušinkai, kruna će biti Svetsko prvenstvo u Japanu

Ostali sportovi -

Puno je borilačkih sportova u Srbiji, a jedan neobičnog imena je i kjokušinkai. Kažu u svetu ovo je sport sličan karateu, ali za gledaoce veoma atraktivan.

Predsednik Kjokušinkai saveza Srbije, Žarko Petković "Irac", priča o uspešnim rezultatima u prvoj polovini ove godine.

- Kjokušinkai reprezentacija Srbije na samom početku godine započela je pohod na evropske medalje. Prvih dana januara 2023. godine, tačnije za naš Božić, nastupili smo na "ICHIBAN IKO Poljska kup 2023" u Vroclavu i sa 11 reprezentativaca osvojili 8 medalja. Sledeća stanica je usledila 18. marta u Španiji. U gradu Taragona nastupili smo na tradicionalnom "Spanish Open Karate Championship 2023". Za reprezentaciju je nastupio junior Filip Bukelić i naš teškaš Zdenko Lakušić, borac evropske klase u apsolutnoj kategoriji, kojima je navedeni turnir poslužio kao zagrevanje i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Istog vikenda, 19. marta u bugarskom gradu Varna, mešovita juniorsko seniorska reprezentacija, na čelu sa selektorom Milanom Perićem nastupila je na devetom Balkanskom prvenstvu. Na Balkanskom prvenstvu od naših 11 boraca njih deset se kvalifikovalo na Evropsko prvenstvo - priča Žarko Petković, kome u radu savezom odlično pomaže izvršni direktor Aleksandar Dončić.

kjokušinkai
foto: Privatna arhiva

Sa prolećem kreću i još bolji rezultati. Osvojene su tri medalje na Evropskom prvenstvu.

- Baš tako. Naporan rad se isplatio. Naša reprezentacija je u maju, predvođena selektorom Milanom Perićem predstavljala našu zemlju, naravno uz finansijsku pomoć Ministarstva sporta, u Poljskoj nastupila na Evropskom prvenstvu, 36 po redu. U žestokoj konkurenciji osvajili smo zlatnu i dve bronzane medalje. Bio sam na tom elitnom takmičenju i zaista sam ponosan kako je sve prošlo.

kjokušinkai
foto: Privatna arhiva

Petković posebno ističe i pomoć Grada Beograda, preko sekretarijata za sport, jer upravo takmičari beogradskih klubova imaju najbolje rezultate, što ilustruje činjenica da će isti nastupiti na Svetskom prvenstvu u Japan u novembru mesecu.

kjokušinkai
foto: Privatna arhiva

Beogradski savez je napravio sjajna okupljanja mladih i sprovodi akciju stop nasilju kroz sport, koja je podržana od strane Sekretarijata za sport i omladinu. A Kjokušinki klub Beograd sprovodi i letnji kamp na Zlatiboru, takođe uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track