CELA DRŽAVA JE STAJALA ZBOG NJEGA Kratki pištolj je zbog ubistva supruge završio u zatvoru, a poginuo u misterioznoj nesreći VIDEO
Foto: Privatna arhiva

Ovenčan slavom

CELA DRŽAVA JE STAJALA ZBOG NJEGA Kratki pištolj je zbog ubistva supruge završio u zatvoru, a poginuo u misterioznoj nesreći VIDEO

Ostali sportovi -

Ugledna bokserska revija "Boks rikord" pre tri godine je objavila listu najboljih boksera svih vremena.

Kriterijumi kojima su se vodili su između ostalog bili, ne samo broj pobeda, već odbrane titula, pojaseva u različitim težinskim kategorijama, broja godina na vrhu...

Treći na toj listi je legendarni Karlos Monzon, Argentinac sa nadimkom "Eskopeta", ili prevedeno "kratki pištolj.

Kako bi pomogao siromašnoj porodici, napustio je školu i radio na poslovima kao što su čistač cipela, ulični prodavac, dostavljač mleka... Ali je od detinjstva pokazivao interesovanje za boks.

Monzon je vladao 60-tih i 70-tih godina prošlog veka u srednjoj kategoriji. Imao je čak 100 borbi, dobio 87, od toga 59 nokautom. Samo tri puta je bio poražen u karijeri i srušio je sve rekorde po godinama vladanja na svetskim ringovima. Karijeru je završio kao šampion. Sedam godina je nosio titulu neprikosnovenog šampiona u svojoj kategoriji, koju je uspešno branio 14 puta. Jednu od tih titula je odbranio u Jugoslaviji, a jednu je osvojio sedam dana pošto ga je supruga upucala u nogu.

Bio je neverovatno popularan u Argentini i celoj Južnoj Americi. Tokom njegovih borbi ulice širom Argentine su bile puste, a njegova popularnost je mogla da se meri samo sa fudbalerima Dijegom Maradonom i Lionelom Mesijem. Sve TV i radio stanice su pratile njegove borbe.

Njegovu harizmu u ringu pratio je nasilni život van istog. Sve to su opširno pratili mediji u Argentini.

Više puta je optužen za porodično nasilje nad svoje dve supruge, kao i brojne ljubavnice od kojih su mnoge bile poznate manekenke i glumice. A tukao je i paparace.

Prva supruga Mercedes Beatris Garsija ga je 1973. godine ranila u nogu, a lekarima je trebalo sedam sati da izvade metak iz rane.

a svađa sa drugom suprugom Alisijom Muniz završila se tragično. Nesrećna žena je 1988. godine u Mar Del Plati posle tuče pala sa drugog sprata i preminula. Godinu dana kasnije Monzon je osuđen na 11 godina zatvora.

Prilikom povratka sa nagradnog vikenda 8. januara 1995. godine poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Uzrok nesreće nikada do kraja nije isražen. Imao je 53 godine.

Uprkos neslavnom privatnom životu, za Argentince je do kraja ostao šampion. Na sahrani je hiljade ljudi pevalo "Šampion igre".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track