NEBOJŠA ILIĆ NAPRAVIO ČUDO SA TURSKIM VESLANJEM: Od odlaska na ekskurzije do svetske sile!
Foto: Privatna Arhiva

svaka čast

NEBOJŠA ILIĆ NAPRAVIO ČUDO SA TURSKIM VESLANJEM: Od odlaska na ekskurzije do svetske sile!

Ostali sportovi -

Veslanje je sport koji je Jugoslaviji i Srbiji doneo puno radosti na međunarodnom planu. Jedan od ljudi čije je ime zlatnim slovima upisano u trenersku istoriju srpskog veslanja je Nebojša Ilić.

Vodio je naše dvojice bez kormilara do svetskih i evropskih medalja (Stojić i Višacki, Jagar i Stojić, Beđik i Vasić...)

Dok je bio u Srbiji, bili smo svetska sila u dvojicu bez kormilara. Od pre par godina radi kao selektor Turske. I posle kratkog vremena počeli su da dolaze rezultati. Za mnoge svetske stručnjake baš senzacija.

Nebojša Ilić
foto: Privatna Arhiva

Od države autsajdera, turski veslači postali su svetski prvaci u nekoliko disciplina. A u juniorskim i seniorskim kategorijama do 23 godine i ekipno najbolji na svetu.

- Samo ove godine Turci su osvojili devet svetskih i evropskih medalja. Pred toga po prvi put u istoriji kvalifikovali su se na Olomijske igre i nastupali u Riju i Tokiju. Najteže je bilo promeniti gubitnički mentalitet ne samo spotristima već i trenerima i celom savezu. Odlaske na međunarodna takmičenja doživljavali su kao ekskurziju - rekao nam je Ilić i dodao:

- Sada poseduju jak pobednički mentalitet i siguran sam da će ova generacija sportista dominirati na seniorskoj sceni dugo godina - istakao je u telefonskom razgovoru Nebojša Ilić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track