VELIKI USPEH PLANINARA POBEDE: Popeli se na najviši vrh Azerbejdžana!
Foto: Pobeda

bravo

VELIKI USPEH PLANINARA POBEDE: Popeli se na najviši vrh Azerbejdžana!

Ostali sportovi -

Prva organizovana grupa srpskih planinara popela se ovog avgusta (8. 8.) na najviši vrh Azerbejdžana Bazardužu 4466 m nad morem.

U grupi je bilo devetoro planinara iz Srbije i jedan iz Crne Gore, u organizaciji Planinarskog sportskog kluba POBEDA iz Beograda.

Grupu su predvodili Ranko Kralj i Branko Dikić iz Pobede i lokalni vodič Babek Orbanli. Iako su letnji vremenski uslovi bili povoljni, uspon nije bio jednostavan. Od poslednjeg naseljenog mesta, sela Kinalig do polazne tačke je svega 20 km, a vozili su se skoro tri sata kamionom pošto ne postoji izgrađen put.

Polazište je bilo na 2750 m, a kamp su postavili tek na 3200 mnv. Sledećeg dana u zoru pošli su na uspon, koji je trajao pet i po sati. Za spust im je trebalo nešto manje - četiri sata. Lepo vreme im je dozvolilo da se zadrže na vrhu, dok ih je kiša dočekala na povratku u kamp.

Bazardužu pripada masivu Kavkaza. Teren je kombinovan, stene i greben od sipara, a staza je uska i izrazito strma. Bilo im je potrebno tri dana za ovu akciju. Vrh Azerbejdžana nalazi se na samoj granici sa Rusijom. Inače, prvi zvaničan uspon na Bazardužu desio se u maju 1849. godine.

Godišnjica

Ovaj uspeh Pobede organizovan je u sklopu obeležavanja 75 godina od osnivanja Kluba.

Pobedaši su se ovog leta popeli i na najviši vrh Nemačke, Cugešpice na Alpima 2962 mnv, kao i na vrh Alpšpice (2628 mnv), te na vrhove u Albaniji, na Prokletijama, Maja Harapit (2218 mnv) i Maja Bojs (2461 mnv).

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track