DOMAĆI TEREN NIJE POMOGAO SRPSKIM VESLAČIMA: Očekivali smo više...
Foto: VSS

ep u beogradu

DOMAĆI TEREN NIJE POMOGAO SRPSKIM VESLAČIMA: Očekivali smo više...

Ostali sportovi -

Nikolaj Pimenov bio je četvrti, Jovana Arsić peta u polufinalnim trkama. Oboje će u nedelju, u borbi za odlazak u Pariz, da veslaju u B finalu

Domaći teren nije se posrećio našim veslačima. Na Svetskom prvenstvu u Beogradu, na regatnoj stazi Savskog jezera, Srbija je danas ostala bez nade da će neko od naših najboljih veslača da osvoji medalju.

Na vodu su među prvima šestog dana šampionata izašli skifisti u muškoj i ženskoj konkurenciji, ali Nikolaj Pimenov i Jovana Arsić nisu uspeli da u svojim polufinalnim trkama obezbede jednu od tri najbolje pozicije, koje vode u finale i obezbeđuju vizu za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Pimenov je polufinale završio na četvrtoj, a Arsićeva na petoj poziciji, pa ćemo oboje u nedelju da gledamo u trkama B finala. Važno je napomenuti da najboljih devet skifista u muškoj i ženskoj konkurenciji obezbeđuju plasman na Olimpijske igre, tako da poslednjeg takmičarskog dana motiva našim reprezentativcima ne može da nedostaje - Jovani i Nikolaju jedna od tri najbolje pozicije vode u Pariz.

Nikolaj Pimenov je danas veslao u drugoj polufinalnoj grupi, u kojoj je za protivnike imao takmičare iz Holandije, Novog Zelanda, Bugarske, Nemačke i Španije. U prvoj četvrtini trke naš veslač bio je skoro izjednačen sa vodećim Mekintošem iz Novog Zelanda i Dancem Nilsenom, a potpuno poravnat sa Van Dorpom iz Holandije. Već na polovini staze izdvaja se trojka koja je na kraju izborila finale, Holandija, Danska i Novi Zeland.

Pimenov je posle hiljadu metara imao priključak sa tada trećeplasiranim Van Dorpom, ali je Holanđanin u tom trenutku nezadrživo krenuo ka cilju, a Pimenov nije mogao da isprati vodeću trojku. Na kraju, stigao je četvrti na cilj, u vremenu 07:03.52. Pobedio je Van Dorp (06:55.46), drugi je bio Nilsen (06:57.30), a treći Mekintoš (06:58.12). B finale, u kojem će da vesla Nikolaj Pimenov, na programu u nedelju, u 11:16.

Nikola Pimenov bio je prvi srpski veslač koji je izborio plasman u polufinale. Od početka takmičenja, veslao je u kvalifikacijama gde je četvrtoj kvalifikacionoj grupi zauzeo drugo mesto sa vremenom 6:51.32. za protivnike u kvalifikacionoj grupi imao je veslače iz Španije, Grčke, Bugarske, Kanade i Monaka. Iako je Pimenov vodio do polovine poslednje četvrtine trke, Japanac Arakava, jedan od favorita za plasman na Olimpijske igre, uspeo je da ga prestigne i odnese pobedu u četvrtoj kvalifikacionij grupi (vreme 6:48.19).

U četvrtfinalnoj trci, srpski veslač je krenuo silovito, a najveću borbu vodio je sa Grkom Douskosom, jednim od favorita za plasman na Olimpijske igre u ovoj disciplini, i Špancem Garsija Fererom. Na polovini trke, Pimenov je na kratko preuzeo vođstvo od španskog takmičara, koji je ubrzo počeo da posustaje, posle čega je na prvo mesto izbio Grk. Douskos nije ispuštao prednost do kraja, a Pimenov je bez pritiska zadržao drugu poziciju i plasirao se u polufinale. Treći je na cilj stigao bugarski takmičar.

Naš veslač je na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu osvojio bronzanu medalju.

Jovana Arsić veslala je danas u prvoj polufinalnoj grupi, sa rivalkama iz Holandije, Novog Zelanda, Bugarske, Nemačke i Španije. U veoma teškoj grupi, povela je Holanđanka Karoli Florijn, ispred Eme Tvig iz Novog Zelanda i Nemice Aleksandre Foster, dok je Jovana bila četvrta posle prvih 500 metara. Do polovine trke, i predstavnica Bugarske prestigla je našu reprezentativku, koja je do ciljne linije ostala na petoj poziciji, a stazu je preveslala u vremenu 08:07.33. Pobedila je Holanđanka Florijn (07:29.07), druga je bila Tvig iz Novog Zelanda, a treća Bugarka Angelova i njih ćemo u nedelju da gledamo u finalu ženskog skifa. Jovani ostaje borba za olimpijsku vizu u B finalu, koje je na programu u nedelju, u 11:23.

U polufinale, Arsićeva se plasirala ostvarivši drugi rezultat (7:56.23) u četvrtoj takmičarskoj grupi. Trka je u prvoj polovini staze bila veoma izjednačena, da bi se posle hiljadu metara na čelu izdvojile i smenjivale naša Jovana, Amerikanka Kara Kohler i predstavnica Španije Virginija Diaz Rivas. Jovana je kao prva ušla u poslednju četvrtinu trke, kada je bilo jasno da joj plasman u narednu rundu nije ugrožen, a pred cilj je prvu poziciju preuzela Amerikanka i zadržala je do kraja (7:52.41).

U kvalifikacijama, naša jedina predstavnica u ženskoj konkurenciji na Svetskom prvenstvu ostvarila je drugo vreme (7:23.33), iza aktuelne svetske šampionke i pobednice ovogodišnjeg Trećeg svetskog kupa Holanđanke Karolin Florijn (7:18.55).

Arsićeva je ove godine na Evropskom prvenstvu u Bledu osvojila bronzanu medalju.

Kurir sport / VSS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track