SLOM SRPSKE ODBOJKE! KO JE KRIV ZA DEBAKL U JAPANU: Nekada smo bili sila, sada smo samo suvi prosek! Biju nas Turci i Japanci!
Foto: volleyballworld.com

tuga i očaj

SLOM SRPSKE ODBOJKE! KO JE KRIV ZA DEBAKL U JAPANU: Nekada smo bili sila, sada smo samo suvi prosek! Biju nas Turci i Japanci!

Ostali sportovi -

Srpski odbojkaši neprijatno nastavljaju da iznenađuju domaću javnost. Posle poraza od Turske i Japana, izabranici selektora Igora Kolakovića deklasirani su od selekcije Amerike vrlo ubedljivo - 0:3 (19:25, 18:25, 17:25).

Igor Kolaković
foto: OSSRB

Sa ovim porazom jasno je da nema ništa od prve dve pozicije na kvalifikacionom turniru koje su vodile na Olimpijske igre u Parizu. Očigledno je da u muškoj srpskoj odbojci mnoge stvari ne štimaju, da su se problemi nagomilavali i svesno potiskivali pod tepih.

Imenovanjem Igora Kolakovića za selektora dat mu je vruć krompir u ruke, a on za ovih nekoliko meseci nije mogao da reši sve probleme i stabilizuje tim. Ekipa je već godinama u apatiji, živi na staroj slavi i rezultatima iz prošlosti. Tek sada izbijaju na videlo greške i propusti na koje su ukazivali raniji selektori Nikola Grbić i Slobodan Kovač.

Vladimir Grbić, Nikola Grbić
foto: kampvanjegrbica.rs

Od nekadašnjeg giganta svetske odbojke, koji je u timu imao vrhunske asove poput braće Nikole i Vladimira Grbića, Gorana Vujevića i Ivana Miljkovića, danas smo spali na suvi prosek, na reprezentaciju koja ni na jednom takmičenju ne može da priđe borbi za visok plasman. Jeste surovo, ali je istinito i može biti lekovito, da više ne živimo u iluzijama i lažima.

Jednostavno, Srbija nema nijednog vrhunskog odbojkaša svetske klase. A, kako stvari stoje na vidiku nema nekoga od mladih koji bi to mogao i da postane. Izgubili smo bazu, a samim tim i potencijal. Dečake više ne interesuje odbojka, jer nemaju asove koji bi im bili uzori i sa kojima bi se identifikovali.

odbojka, odbojkaši, Marko Podraščanin, Uroš Kovačević
foto: cev.lu

Šta će biti kada iskusni asovi poput Marka Podraščanina, Aleksandra Atanasijevića i Uroša Kovačevića odu. Hoće li neko preuzeti odgovornost za slom i potop muške odbojke, koji je ruku na srce, počeo odlaskom Aleksandra Boričića. Tužno je danas gledati srpske odbojkaše, stvarno deluju jadno na prijemu, amaterski i bezidejno u napadu i bloku.

Da li će se nešto promeniti u narednih nekoliko meseci, videćemo. Ali, očajni rezultati poslednjih godina upozoravaju.

Srpski odbojkaši uprkos potopu u Japanu i dalje imaju šanse da odu na Olimpijske igre u Pariz. Poslednja prilika za plasman je preko rang liste. Pet reprezentacija biće određeno 24. juna naredne godine, posle preliminarne faze Lige nacija. Prednost će imati kontinenti koji do tada ne budu imali kvalifikovane reprezentacije, a posle toga će se redati najbolji timovi sa liste. Sada je naš nacionalni tim na devetoj poziciji.

Kvalifikacioni turnir Japan

1. kolo 29. septembar

Srbija - Turska 1:3

2. kolo 1. oktobar

Srbija - Tunis 3:0

3. kolo 3. oktobar

Srbija - Egipat 3:1

4. kolo 4. oktobar

Srbija - Finska 3:0

5. kolo 6. oktobar

Srbija - Japan 0:3

6. kolo 7. oktobar

Srbija - SAD 0:3

7. kolo 8. oktobar

Srbija - Slovenija 9.00

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track