AMERIKANCI UVODE TRI NOVA SPORTA NA OLIMPIJSKE IGRE: Jedan se vraća posle 128 godina
Foto: AP Tertius Pickard

ZANIMLJIVO

AMERIKANCI UVODE TRI NOVA SPORTA NA OLIMPIJSKE IGRE: Jedan se vraća posle 128 godina

Ostali sportovi -

Sjedinjene Američke Države kao organizatori Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. žele kriket, flag fudbal, lakros, skvoš, kao i bejzbol i softbol da dodaju svoj olimpijski program, pišu svetski mediji.

Preporuke organizatora biće podvrgnute konačnom odobrenju Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), sa zasedanjem zakazanim u Mumbaiju kasnije ovog meseca, iako je Los Anđeles Tajms objavio da će svi ti sportovi verovatno biti odobreni.

MOO nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Očekuje se da će organizatori Los Anđeles 2028 objaviti svoje preporuke sledeći dan, navodi Gardijan.

Kriket se već jednom igrao na Olimpijskim igrama, u Parizu 1900., kada su Engleska i Francuska igrale jednu utakmicu za zlatnu medalju. Lakros je takođe kratko bio olimpijski sport početkom prošlog veka.

Flag fudbal, beskontaktna sportska varijanta američkog fudbala pet na pet, takođe je dobio podršku, što će oduševiti NFL, koji se zalagao za uključivanje američkog fudbala kao olimpijskog događaja kako bi se povećao interes za tu igru u celom svetu.

Bejzbol i softbol su već bili u programu Igara u Tokiju, iako je nejasno što je s ograničenjem Međunarodnog olimpijskog odbora od 10.500 sportista za svake OI. Ako se program Igara ne bude proširio, moglo bi se dogoditi da drugi sportovi moraju da smanje broj učesnika.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track