IDE NA ZASLUŽENI ODMOR: Glavni tehnički direktor Majk Eliot napušta Mercedes
Foto: EPA/ALI HAIDER

formula 1

IDE NA ZASLUŽENI ODMOR: Glavni tehnički direktor Majk Eliot napušta Mercedes

Ostali sportovi -

Glavni tehnički direktor Mercedesa Majk Eliot napušta ekipu, saopšteno je danas iz te ekipe Formule 1.

"Posle 11 neverovatnih godina, glavni tehnički direktor Majk Eliot je odlučio da napusti ekipu. Majk je bio jedan od stubova dostignuća ekipe i zahvaljujemo mu na svemu što je doneo timu. Želimo ti sreću u narednom poglavlju Majk", saopštio je Mercedes.

Eliot, koji je u sklopu rekonstrukcije ekipe uoči trke za Veliku nagradu Azerbejdžana u aprilu zamenio pozicije sa sadašnjim tehničkim direktorom Džejmsom Alisonom, napušta Mercedes za koji je radio od 2012. godine.

"Jedna od najvećih privilegija u karijeri bila je što sam bio deo ovog Mercedesovog tima. Tokom mandata video sam kako raste od grupe ljudi koji su se okupili da pobeđuju u trkama, preko prve šampionske titule, do osvajanja rekordnih osam uzastopnih titula u šampionatu konstruktora i ponosan sam što sam doprineo tome", rekao je 49-godišnji Eliot, preneo je Skaj.

Mercedes ove sezone nema pobedu, a vozači Luis Hamilton i Džordž Rasel su izborili sedam plasmana na pobedničko postolje.

"Iako u poslednje dve sezone nismo pobeđivali, testirani smo na mnogo drugih načina i bili smo primorani da dovedemo u pitanje naše fundamentalne pretpostavke kako postižemo performanse. Tokom poslednjih šest meseci, uživao sam u razvijanju tehničke strategije za koju se nadamo da može da postavi temelje sledećeg uspešnog ciklusa ekipe", naveo je Eliot.

"Odlučio sam da je sada pravo vreme da napravim sledeći korak posle Mercedesa - prvo da pauziram i sagledam stanje posle 23 godine neprekidnog rada u ovom sportu, a zatim da pronađem sledeći izazov. Želim da zahvalim timskim kolegama na 12 fantastičnih sezona i želim im uspeh", dodao je on.

Eliot je iz Renoa prešao u Mercedes kao šef aerodinamike, a zatim je na mestu direktora tehnologije 2017. godine zamenio Džefa Vilisa. Pre dve godine prešao je na funkciju tehničkog direktora, nakon što je Alison prešao na novu poziciju u timu, glavnog tehničkog direktora.

Međutim, oni su početkom godine zamenili poslove nakon što je Eliot zaključio da njegove veštine ne odgovaraju ulozi tehničkog direktora.

Mercedes je trenutno drugi u šampionatu konstruktora, Hamilton je treći u konkurenciji vozača, a Rasel osmi.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja