"SVAKI NAŠ SPORTISTA STREMI NEČEMU UZVIŠENOM, BAŠ KAO I SOKO" Sokolski klub Vojvodina čuva tradiciju punih 118 godina (VIDEO)
Foto: Kurir TV

kurir tv

"SVAKI NAŠ SPORTISTA STREMI NEČEMU UZVIŠENOM, BAŠ KAO I SOKO" Sokolski klub Vojvodina čuva tradiciju punih 118 godina (VIDEO)

Ostali sportovi -

Sokolsko društvo u Novom Sadu je osnovano 1905. godine, i u svojoj stogodišnjoj istoriji, uspelo je da očuva izvorne principe i vrednosti Sokolskog, Tiršovog gimnastičkog sistema nastalog u drugoj polovini XIX veka.

Svoj procvat doživljava između dva svetska rata, kada je izgradilo sopstveni Sokolski dom, Spomen dom Kralja Aleksandra I Ujedinitelja. U burnom dvadesetom veku, uspelo je da opstane, uprkos različitim političkim sistemima, do danas šireći ideju zdravlja i vitalnosti.

Miroslav Kovačev
foto: Kurir TV

- Danas društvo broji preko 800 članova u različitim grupama, što sportska gimnastika, vrhunska gimnastika, to jest takmičarski program, nindžicu, rekreativni program gimnastike za odrasle, ritmika, kreativni ples, fudbalska sekcija, sve je unutar ovog objekta koji sačinjaca od skoro 6.000 kvadrata - kaže Miroslav Kovačev, predsednik Sokolskog društva "Vojvodina".

Stefan Pavlović
foto: Kurir TV

Stefan Pavlović bio je sokolski prvak na takmičenju u Pragu 2018. godine, a danas je trener u Sokolskom društvu Vojvodina i prenosi znanje budućim šampionima.

- Ova grupa koja se trenutno nalazi u sali je uzrasta između 7 i 10 godina, školski uzrast od 1. do 4. razreda. Veoma je bitno za njihov razvoj kasnije tokom perioda i što se kaže mi od prvog treninga propagiramo da ih sklonimo od telefona, od kompjutera i da ih naučimo pravim vrednostima našeg sporta i generalno bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću - kaže Stefan Pavlović, trener u Sokolskom društvu "Vojvodina".

Na nacionalnim prvenstvima Sokolsko društvo Vojvodina je dominantno, društvo sa najviše osvojenih medalja i velika želja njegovih članova je učešće na Olimpijskim igrama.

Sokolsko društvo Vojvodina
foto: Kurir TV

- Nažalost, posledji put smo učestvovali na Olimpijskim igrama 1972. godine, kada je Nataša Šljepić Bajin, koja je trenirala kod nas, učestvovala u Minhenu. Možemo reći da smo imali učesnike Evropskog i Svetskog prvenstva i nadamo se ove godine s obzirom da imamo kvalitetnu decu da će uspeti dva naša vežbača i da se možda i kvalifikuju za olimpijske igre naredne godine u Parizu 2024. godine, s obzirom da su izborili kvalifikacije za Svetsko prvenstvo među 24 najbolja gimnastičara na svetu - ističe Miroslav Kovačev.

Sokolstvo se često u narodu pogrešno tumači i pogrešno se vezuje za uzgajanje sokolova, međutim, ova ptica u nazivu gimnastičkog društva predstavlja simbol.

03:48

SVAKI NAŠ SPORTISTA STREMI NEČEMU UZVIŠENOM, BAŠ KAO I SOKO Sokolski klub Vojvodina čuva tradiciju punih 118 godina

- Sam soko i značenje sokola je nešto više i uzvišeno. Sokol je nešto što je pokretan, okretan, brz. Jednostavno, kad vidite sokola sa raširenim krilima, kad biste pogledali iz ptičje perspektive zgradu, videli biste levo i desno krilo tog objekta, jer on se uzdiže iznad pepela kao albatros, i samim tim vežbajući gimnastiku, sve te osobine doživljava i svaki taj vežbač - dodaje Kovačev.

U zdravom telu zdrav duh, krilatica je iz davne prošlosti. Tradicija vežbanja u Sokolskom društvu Vojvodina, koja čuva plamen gimnastike 118 godina, neće utihnuti. Soko nije Feniks, koji se uzdiže iz pepela, nego večna vatra i suveren gospodar neba.

Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track