APSOLUTNA DOMINACIJA LETEĆEG HOLANĐANINA: Verstapen pobedio u trci za Veliku nagradu Abu Dabija
Foto: Bb / Panoramic / Profimedia

FORMULA 1

APSOLUTNA DOMINACIJA LETEĆEG HOLANĐANINA: Verstapen pobedio u trci za Veliku nagradu Abu Dabija

Ostali sportovi -

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija, poslednjoj u ovogodišnjem šampionatu.

Verstapen je ostvario rekordnu 19. pobedu u sezoni, a 54. u karijeri, a četvrtu uzastopnu u Abu Dabija.

On je treći u istoriji po broju pobeda, iza Luisa Hamiltona koji ima 103 i Mihaela Šumahera koji ima 91 pobedu.

On je postao prvi vozač u istoriji koji je vodio u 1.000 krugova u trkama.

Holanđanin je ove sezone osvojio treću uzastopnu šampionsku titulu, a Red Bul je odbranio titulu u šampionatu konstruktora.

Drugo mesto zauzeo je Šarl Lekler iz Ferarija, a treći je bio vozač Mercedesa Džordž Rasel, pošto je Serhio Peres kažnjen sa pet sekundi i trku je završio na četvrtom mestu.

Vozači Meklarena Lando Noris i Oskar Pjastri zauzeli su peto i šesto mesto, a sedmi je bio Fernando Alonso iz Aston Martina. Vozač Alfa Taurija Juki Cunoda bio je osmi, Luis Hamilton iz Mercedesa deveti, a 10. je bio Lens Strol iz Aston Martina.

Drugo mesto u konkurenciji konstruktora osvojio je Mercedes, sa tri boda više od Ferarija. Da Peres nije dobio kaznu od pet sekundi, drugi u šampionatu bio bi Ferari.

Verstapen je dobro startovao i zadržao je prvo mesto ispred Leklera, koji je pokušavao da preuzme vođstvo tokom prvog kruga.

Noris je pretekao Rasela za četvrto mesto i našao se iza timskog kolege Pjastrija, a dobro je krenuo i Hamilton, koji se sa 11. popeo na deveto mesto. Takođe, za dva mesta se popeo i Sainc, na 14.

Noris je dobro vozio i pretekao je Pjastrija, a najbrži je bio Verstapen, koji je do petog kruga stekao 1,5 sekundi prednosti.

Hamilton je u međuvremenu vratio poziciju Peresu, nakon što je izašao sa staze prilikom preticanja. Rasel se primakao Pjastriju i uspeo je da ga pretekne u 11. krugu, a iza vozača Meklarena dobro je vozio Cunoda.

Od vodećih vozača prvi je u boks otišao Pjastri i vrtio se na stazu kao 15. ispred Alonsa, koji je nešto ranije otišao na zamenu guma. Posle njih u boks su otišli Rasel i Noris, vozač Meklarena se zadržao nešto duže, pa je Rasel na stazu izašao kao 13. a Noris kao 14. ispred timskog kolege.

U 15. krugu došlo je do kontakta Hamiltona i Gaslija u borbi za šesto mesto, posle čega je oštećeno prednje krilo na bolidu Mercedesa. Hamilton je otišao u boks pa se vratio na stazu kao 15.

Na zamenu je otišao i Verstapen i vratio se na stazu kao sedmi, a poveo je Lekler ispred Cunode, Peresa, Strola, Gaslija i Sainca.

U 18. krugu Lekler i Peres su otišli u boks i vratili se na stazu kao šesti i 12, a poveo je Cunoda.

Verstapen je pretekao Sainca za treće mesto, ubrzo i Strola za drugo, a španski vozač je u 21. krugu prepustio timskom kolegi Lekleru četvrto mesto.

Ubrzo je Rasel pretekao Sainca za peto mesto, a u 23. krugu Cunoda i Strol su otišli u boks i vratili se na stazu kao 12. i 15. Vođstvo je preuzeo Verstapen, sa skoro pet sekundi ispred Leklera, a iza su vozili Rasel i Noris, koji je pretekao Sainca. Sainc je zatim otišao na zamenu guma i vratio se kao 16.

U tim trenucima bilo je preticanja, Peres je obišao Alonsa za šesto, a Hamilton Rikarda za osmo mesto, dok je u 28. krugu Peres pretekao Pjastrija za šesto.

Vozači su posle toga krenuli sa drugim odlascima u boks, među kojima i Noris i Rasel. Vozač Mercesesa bio je deveti ispred Norisa. U 36. krugu na zamenu je otišao i Hamilton i vratio se kao 12.

Lekler je pretekao Cunodu i preuzeo treće mesto, a zatim je i Rasel bio brži od japanskog vozača za četvrto. U tim trenucima velika borba vodila se između Alonsa i Hamiltona, koji su se međusobno preticali, a uspešniji je bio španski vozač za 11. mesto.

Peres je u 43. krugu sa drugog mesta otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao šesti, a zatim je u boks otišao i Verstapen i vratio se kao prvi sa pet sekundi prednosti u odnosu na Leklera. Iza njih vozili su Rasel, Noris, Cunoda i Peres.

Alonso i Hamilton su pretekli Okona, a Peres Cunodu za peto mesto. Iz direkcije trke je tada saopšteno da je Hamilton pod istragom zbog nepravilnosti u boksu i da će o tome biti reči posle trke.

U međuvremenu Hamilton i Alonso su napredovali za po jedno mesto, na osmo i deveto, a Peres je pretekao Norisa u 49. krugu. Njihov duel iz prethodnog kruga bio je pod istragom, a vozač Red Bula kažnjen je sa pet sekundi.

Peres se približavao Raselu i pretekao ga je u 54. krugu za treće mesto. On je stekao dve sekunde u odnosu na Rasela, a zatim ga je Lekler propustio za drugo mesto, kako bi Ferari na kraju zauzeo drugo mesto u konkurenciji konstruktora ispred Mercedesa. Međutim, kaznom od pet sekundi, Peres je pao na četvrto mesto, pošto nije uspeo da "pobegne" Raselu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track