ZVEZDA JURI PEHAR LIGE ŠAMPIONA! Jedini trofej koji nedostaje crveno-belim džudistima
Foto: Privatna Arhiva

spektakl u Beogradu 9. decembra

ZVEZDA JURI PEHAR LIGE ŠAMPIONA! Jedini trofej koji nedostaje crveno-belim džudistima

Ostali sportovi -

Međunarodne sportske manifestacije su idealna prilika da se srpski sport, klubovi, sportski radnici i sportisti ali i država Srbija predstave svetu u najboljem svetlu.

U beogradskoj Štark Areni 9. decembra održaće se Liga šampiona u džudou. Aktuelni vicešampioni najjačeg klupskog takmičenja u okviru Evropske džudo unije ove sezone kreću u pohod na jedini trofej koji nedostaje trofejnoj riznici u Ljutice Bogdana. Tim povodom razgovarali smo sa prof. dr Miletom Samardžićem, predsednikom Nadzornog odbora džudo kluba Crvena zvezda.

Džudo klub Crvena zvezda
foto: Džudo Klub Crvena Zvezda

Da li možemo da kažemo da je sport možda najlepše lice Srbije?

- Sport je generalno najjača industrija srpske nacije, kroz sport se najbolje prezentujemo svetu, a to pokazuju postignuti rezultati i popularnost naših sportista, sportskih radnika i klubova. Naši fudbaleri, košarkaši, vaterpolisti, odbojkaši i džudisti na najbolji mogući način prezentuju Crvenu zvezdu, ali i Srbiju i srpski sport. Sportsko društvo Crvena zvezda kroz svoje uspehe stvara vrhunske sportiste, koji su dostojni da predstavljaju Srbiju u različitim sportskim disciplinama u okviru reprezentativnog sporta. Definitivno kroz organizaciju sportskih manifestacija i događaja poput organizacije Lige šampiona u Beogradu u Džudou, Srbija ima priliku da gostoprimstvom, ostvarenim sportskim rezultatima pošalje jednu lepu sliku u svet.

Kakav je odnos države Srbije prema sportu danas?

- U poslednjih deset godina država je izdvojila značajna sredstva za razvoj i popularizaciju sporta u Srbiji i to zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, koji ima visoku svest o značaju sporta. Tamo gde je jaka privreda i jaka ekonomija postoji mogućnost za ulaganje u sport. Danas imamo priliku da vidimo odnos države prema sportu kroz izgradnju novih sportskih objekata i stadiona, podršci našim reprezentativnim sportistima, država ulaže i u renoviranje stadiona i objekata koji su izgrađeni pre više desetina godina. To je jasan pokazatelj da država brine o sportu i da stvara bolje uslovi za naše sportiste i sportske radnike širom Srbije. Treba napomenuti da je država Srbija tokom prethodnih godina izdvojila značajna sredstva za ulaganje u infrastrukturu, koja je bila dobrim delom tehnološki prevaziđena.

Koliko je važna podrška sponzora sportskim klubovima?

- Podrška sponzora koji u teškim vremenima odvajaju profit i ulažu u razvoj sporta i pomažu Sportsko društvo Crvena zvezda, kao i pojedinačne klubove u okviru Zvezdine porodice je značajna i doprinosi nesmetanom radu i ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata. Ovom prilikom želim da iskažem zahvalnost privrednicima i privrednim društvima, sponzorima Džudo klubu Crvena Zvezda ali i drugim klubovima Zvezdine porodice kao i Sportskom društvu Crvena Zvezda na nesebičnoj podršci koju nam pružaju.

Često imamo priliku da čujemo da se kroz sport srpski narod i država u najboljem svetlu predstavljaju svetu, da li je opravdano takvo mišljenje u javnosti?

- Naši sportski radnici i sportisti su među cenjenijim širom sveta, mogli bi se nazvati i sportskim ambasadorima, koji rade kroz takozvanu „sportsku diplomatiju“ i šire pozitivan imidž ne samo Sportskog društva Crvena Zvezda već i Srbije širom planete.

Danas velika Zvezdina porodica broji 36 klubova u različitim sportovima. Navijači Zvezde ma gde god da žive i rade neizostavni su deo velike Zvezdine porodice, koji podržavaju i bodre, kako velike tako i male klubove na sportskim događajima ne samo u Srbiji već i širom sveta.

Upravo naši sportski radnici, sportisti i klubovi doprinose podizanju ugleda našeg naroda i države svojim sportskim rezultatima.

Džudo klub Crvena zvezda
foto: Džudo Klub Crvena Zvezda

Srbija je 9. decembra domaćin Lige šampiona u džudou. Koliki je značaj održavanja ove manifestacije za džudo u Srbiji i kakve su ambicije Džudo kluba Crvena Zvezda?

- Ovakav događaj je najveći događaj na nivou Evrope i sveta. Oči celog svet biće uprte u Srbiju i Beograd. Održavanje Lige šampiona u džudou u Beogradu je od izuzetne važnosti. To je prilika da se iz Srbije pošalje poruku prijateljstva Evropskoj džudo federaciji i da nastavimo da zajedno širimo principe džudoa. Liga šampiona se u Srbiji održava zahvaljujući velikom autoritetu i angažovanju Nj.E. doc. dr Ivanu Todorovu.

Džudo federacija Srbije i Evropska džudo unija imaju odličnu saradnju. U protekle dve godine Evropska džudo unija i Džudo federacija Srbije, na čijem čelu je Nj.E. doc. dr Ivan Todorov, zajedno su realizovale više projekata, moram izdvojiti pre svega inkluzivni džudo, koji je projekat Evropske džudo federacije kao i razvoj školskog sporta. Uz ove projekte ove godine Srbija je domaćini Kongresa Evropske džudo federacije i Lige šampiona.

Naše ambicije su uvek šampionske i o tome svedoče i rezultati koje smo postizali u godinama koje su za nama. Džudo klub Crvena Zvezda je u samom vrhu međunarodne klupske scene, a to potvrđuju ostvareni rezultati u okviru takmičenja Lige šampiona 2021. u Parizu i 2022. godine u Goriju. Treba spomenutu veliku energiju koja je potrebna za organizovanje jednog ovakvog takmičenja i posebno se zahvaliti predsedniku UO Džudo kluba Crvena zvezda Stojanu Vujku.

Kao što znate Liga šampiona je najjače klupsko takmičenje u džudou i ove godine će okupiti rekordan broj učesnika. Naši sportisti u odličnoj formi, a uz podrška naših navijača uvereni smo da ćemo ove godine uspeti da osvojimo toliko željeni šampionski trofej u Ligi šampiona.

Pozivamo javnost i sve one koji vole borilačke sportove, kao i sportiste drugih boračkih sportova da svojim prisustvo 9. decembra u Štark Areni u Beogradu da svojim prisustvom podrže srpske sportiste na putu ka vrhu Evrope.

Kurir sport / Ogledalo srpsko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track