MUČENJE, PA DEMONSTRACIJA SILE! Srbija krenula loše, a zatim PREGAZILA Japan za prvu pobedu na Svetskom prvenstvu!
Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

svetsko prvenstvo

MUČENJE, PA DEMONSTRACIJA SILE! Srbija krenula loše, a zatim PREGAZILA Japan za prvu pobedu na Svetskom prvenstvu!

Ostali sportovi -

Vaterpolo reprezentacija Srbije uspela je da savlada Japan na startu Svetskog prvenstva u Dohi rezultatom 17:10. Mučila se naša reprezentacija, ali je odličnom igrom u trećoj deonici stigla do velike prednosti i na kraju i trijumfa.

Ušli su izabranici Uroša Stevanovića u grču u ovaj meč, mučili su se u prvoj četvrtini u kojoj su Japanci imali prednost, ali su u drugom delu ovog perioda uspeli da se probude i povedu. Ovaj deo igre završen je rezultatom 4:3 za Srbiju, golove za naš tim postigli su Mandić, dva puta Ubović i Lukić, dok su za Japance pogađali Araki, Takata i Date.

Nemanja Ubović
foto: Albert ten Hove/Orange Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Slična priča viđena je i u drugoj četvrtini. Mogli su naši reprezentativci da se odlepe, krenuli su sjajno i sa dva gola Nikole Jakšića došli su do prednosti od 6:3, ali su se Japanci vratili i do kraja četvrtine stigli do 8:7. Jakšić je postigao još jedan pogodak, a u drugom periodu igre gol je dao i Mandić. Kod Japanaca golove su postizali dva puta Okava, Micuri i Inue.

U trećoj četvrtini konačno smo videli pravu igru Srbije! Rapsodija Delfina koji su ovaj period utakmice rešili u svoju korist sa 5:1, odlepili se na 13:8 i trasirali put ka pobedi. Jedini gol za Japan u ovom periodu igre postigao je Inabe, a za Srbiju su pogađali Nikola Jakšić, dva puta Sava Ranđelović, Strahinja Rašović i Dušan Mandić.

Poslednja deonica donela je novu rutinsku igru Srbije koja je u ovom periodu igre slavila sa 4:2 za konačnih 17:10. Pogotke u ovom periodu igre postigli su dva puta Strahinja Rašović i po jednom Viktor Rašović i Đorđe Lazić, dok su za Japance bili precizni Inabe i Vatanabe.

Strahinja Rašović
foto: Albert ten Hove/Orange Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bolji od ostalih u timu Uroša Stevanovića na ovom meču bili su kapiten Nikola Jakšić koji je postigao četiri gola, po tri puta su se u strelce upisali Strahinja Rašović i Dušan Mandić, dok su dva pogotka dali Sava Ranđelović i Nemanja Ubović. Takata, Okava i Inabe postigli su po dva pogotka za Japan. Naredni meč naša reprezentacija igraće u sredu od 15.30, a protivnik će biti Crna Gora.

Sva dešavanja pre, za vreme i posle ovog meča mogli ste pratiti putem našeg lajv-bloga.

UŽIVO:

Srbija - Japan 17:10 (4:3, 4:4, 5:1, 4:2)

ČETVRTA ČETVRTINA:

32. minut - U strelce se upisao i Viktor Rašović, Srbija vodi sa 17:10. Ovo je na kraju i konačan rezultat utakmice između Srbije i Japana.

31. minut - Petar Jakšić izborio je igrača više, a Đorđe Lazić pogađa za 16:10.

30. minut - Šansu na golu Srbije dobio je i Mitrović koji je odmah upisao jednu odbranu, ali je zapelo u napadu Delfina koji ne mogu do gola.

29. minut - Vezali su Japanci još jedan gol, prvi put se u strelce upisao Vatanabe i rezultat je 15:10.

28. minut - Ponovo se Srbija odbranila, a onda je Strahinja Rašović bombom sa distance povisio na 15:8. Uspeli su Japanci preko Inabe da uzvrate u sledećem napadu i smanje na 15:9

27. minut - Japanci su potpuno nemoćni u napadu, ali je i Ubović napravio faul u napadu, pa promene rezultata nije bilo.

26. minut - Nova sjajna odbrana Srbije, ali i loš napad sa igračem više. Ostaje 14:8.

25. minut - Prvi su do lopte u poslednjoj deonici stigli Japanci, ali je Filipović uspeo da upiše i devetu odbranu. Zatim je Strahinja Rašović pogodio sa distance i Delfini su poveli sa 14:8.

TREĆA ČETVRTINA:

24. minut - Filipović se razbranio, upisao i osmu intervenciju, a Mandić koristi igrača više za 13:8.

23. minut - Još jedan minut praznog hoda i rezultat je nepromenjen.

22. minut - Odlična igra u odbrani Delfina koji vode sa 12:8 na isteku 22. minuta.

21. minut - Konačno je pogodio i Strahinja Rašović! Najbolji strelac prošlog Svetskog prvenstva pogađa za 12:8 i deluje da Delfini sigurnim koracima idu ka pobedi. Gledao se VAR jer su Japanci smatrali da gol nije regularan, ali nisu bili u pravu.

20. minut - Delfini koriste igrača više i preko Save Ranđelovića dolaze do tri gola prednosti.

19. minut - Minut praznog hoda na obe strane i rezultat je i dalje 10:8.

18. minut - Nikola Jakšić nastavlja da drži Delfine i svojim četvrtim pogotkom donosi dva gola prednosti Srbiji koja vodi sa 10:8.

17. minut - Prvi napad u trećoj četvrtini imali su Japanci i to su iskoristili da ipreko Jusukea Inabe izjednače na 8:8. U narednom napadu odgovorio je Sava Ranđelović koji je doneo novu prednost Srbiji.

DRUGA ČETVRTINA:

16. minut - Novi promašaj našeg tima sa igračem više, a to koriste Japanci i preko Keiga Okave pogađaju iz kontre za 8:7. Usledio je novi promašaj Mandića, ali je srećom po Delfine Filipović zaustavio Japance da ne stignu do izjednačenja. Na kraju druge četvrtine, Srbija - Japan 8:7.

15. minut - Kai Inue koristi igrača više i smanjuje na 8:6.

14. minut - Nikola Jakšić postiže treći gol na ovom meču i Srbija vodi sa 8:5.

13. minut - Filipović vadi naš tim odličnom odbranom i održava dva gola prednosti. Igra našeg tima ne izgleda sjajno, ali četa Uroša Stevanovića i dalje vodi.

12. minut - Dušan Mandić vraća dva gola prednosti Srbiji. Naš tim vodi sa 7:5.

11. minut - Ponovo kriza u igri Delfina, ali srećom Japanci to ne koriste da izjednače.

10. minut - Keigo Okava smanjuje prednost Srbije na 6:4, a zatim je i Micuru Takata pogodio i vođstvo Delfina se istopilo na minus jedan.

9. minut - Sada su Delfini prvi stigli do lopte, a zatim je i Nikola Jakšić pogodio za 5:3. Usledila je i odlična odbrana tima Uroša Stevanovića, pa drugi pogodak Jakšića za 6:3.

PRVA ČETVRTINA:

8. minut - Nikola Lukić u poslednjoj sekundi prve četvrtine pogađa za prvo vođstvo Delfina! Srbija - Japan 4:3!

7. minut - Još jedna odlična odbrana Delfina koji ne uspevaju da postignu pogodak, te se u finiš prve četvrtine ulazi uz rezultat 3:3.

6. minut - Već neko vreme nema gola na obe strane, odbrane su počele da igraju na nivou.

5. minut - Promašaj Japanaca, a zatim i naših igrača. Potpuni egal u prvoj četvrtini.

4. minut - Konačno smo uspeli da zaustavimo Japance, a zatim preko Ubovića poravnamo na 3:3.

3. minut - Uspeo je Nemanja Ubović da uzvrati i smanji na 3:2.

2. minut - Micuru Takata pogodio je za 2:0. Loš početak naše reprezentacije! Ipak, Mandić je uspeo da postigne prvi gol za Delfine na ovom turniru i smanji na 2:1. U narednom napadu Kjomu Date pogađa za 3:1.

1. minut - Japanci su prvi stigli do lopte, a zatim preko Kenta Arakija i do gola sa igračem više. Drašović je pokušao da izjednači, ali nije uspeo.

UOČI MEČA:

Vaterpolisti Srbije zaboravili su na nesrećnu eliminaciju sa Evropskog prvenstva održanog u Hrvatskoj kada je Mađarska posle peteraca izbacila naš tim u četvrtfinalu i sada će pokušati da na Svetskom šampionatu u Dohi stignu do medalje, ali i vize za Olimpijske igre.

Četa Uroša Stevanovića nalazi se u grupi sa Japanom, Crnom Gorom i Sjedinjenim Američkim Državama i u prvom duelu igraće protiv predstavnika Azije. Sve osim ubedljive pobede Delfina bila bi senzacija, a kapiten Nikola Jakšić pozvao je na oprez.

Nikola Jakšić, Vaterpolo reprezentacija Srbije
foto: Damir Krajac / imago sportfotodienst / Profimedia

- Traže oprez, nema shvatanja da ćemo lako da pobedimo. Međutim znamo kako igraju, nezgodan su rival i ne smemo da dozvolimo da oni diktiraju ritam. Nama bi pobeda mnogo značila pred naredne duele sa Crnogorcima i Amerikancima preko kojih možemo do olimpijske vize. Posle idemo dalje, Zagreb nas je razbudio, možemo mnogo više od sedmog mesta u Evropi - rekao je Jakšić, a na njegove reči nadovezao se jedan od najiskusnijih, Nemanja Ubović:

- Ne sme da bude kiksa. Respektujemo napore Japana, njihov stil igre ali je to utakmica u kojoj se mi pitamo. Siguran sam da ćemo uspešno da startujemo na Svetskom prvenstvu.

Za ovo takmičenje selektor Uroš Stevanović malo je promenio tim u odnosu na Evropsko prvenstvo i u bazenu nećemo moći da gledamo tragičara meča protiv Mađarske, Marka Radulovića, kom je ispala lopta prilikom izvođenja peterca, ali ni Vuka Milojevića.

Marko Radulović
foto: Albert ten Hove/Orange Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Srbiju će u Dohi predstavljati sledeći vaterpolisti:

Branislav Mitrović (Turkvan), Dušan Mandić (Ferencvaroš), Nemanja Ubović (Vuljagmeni), Strahinja Rašović (Vašaš), Viktor Rašović (Nojzi la Sek), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Sava Ranđelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Nemanja Vico (Primorac), Đorđe Lazić (Breša), Đorđe Vučinić (Novi Beograd), Radoslav Filipović (Oradea), Luka Gladović (Partizan), Nikola Lukić (Novi Beograd), Petar Jakšić (Partizan).

Kladionice nemaju dilemu pred meč Srbije i Japana, pa je prosečna kvota na pobedu Delfina 1.10, dok trijumf selekcije iz Azije plaća kvotom 9.00. Srbija i Japan su se do sada sastajali osam puta i sve pobede upisala je naša selekcija.

Pored borbe za svetsku medalju, naša reprezentacija imaće motiv više na ovom takmičenju na kom može da obezbedi vizu za Olimpijske igre u Parizu. Za to će im biti potreban plasman u četvrtfinale ili u nepovoljnijem raspletu polufinale. Kako tačno Delfini mogu do olimpijske vize pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO:

03:39

Nikola Rađen pratio finalnu utakmicu na Olimpijadi sa decom iz vaterpolo kampa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track