POČINJE SVETSKO PRVENSTVO U BRZOM KLIZANJU: Kalgari će biti centar ključnih takmičenja ove godine
Foto: PCN Photography / Alamy / Profimedia

BRZO KLIZANJE

POČINJE SVETSKO PRVENSTVO U BRZOM KLIZANJU: Kalgari će biti centar ključnih takmičenja ove godine

Ostali sportovi -

U kanadskom Kalgariju počinje svetsko prvenstvo u brzom klizanju, ključno ovogodišnje takmičenje u tom sportu.

Prvenstvo će trajati četiri dana, a na programu su praktično sve pojedinačne i grupne discipline: za muškarce 500, 1.000, 1.500, 5.000, 10.000 metara i grupni start, a za žene 500, 1.000, 1.500, 3.000, 5.000 metara i grupni start.

Osim tih pojedinačnih biće održane i po dve grupne trke u kojima svaku od država učesnica predstavljaju po tri takmičara (takmičarke) u svojevrsnom voziću.

Takmičenja počinju svakog dana, od četvrtka do nedelje, u 20.30 časova po srednjeevropskom vremenu (CET), a direktni prenosi su u Evropi najavljeni na Eurosport TV kanalima, dok se u Srbiji mogu pratiti besplatno na Youtube kanalu Međunarodne klizačke unije (ISU).

U sprinterskim disciplinama (500-1.500 metara) najviše se očekuje od mladog Amerikanca Džordana Šolca, koji je nedavno pobedio u sve tri discipline, dok se u ženskoj borbi za najbržu na svetu očekuje prava poslastica, borba četiri klizačke lepotice Jute Lirdam i Femke Kok iz Holandije protiv Erin Džekson i Kimi Gec iz SAD.

Na dugim prugama favoritkinje su Ragne Vikland iz Norveške, Iren Šauten iz Holandije i neuništiva Martina Sablikova (36) iz Češke, koja bi mogla da postane najstarija pobednica nekog svetskog prvenstva u brzom klizanju, ako se domogne neke zlatne medalje.

U muškoj konkurenciji na 5.000 i 10.000 metara glavna bi trebalo da bude borba između Holanđanina Patrika Rusta, Italijana Davida Đota i Kanađanina Ted-Jan Blumena.

Favorit masovnog starta je Belgijanac Bart Svings, a kod žena se očekuje neizvesna borba između dve Holanđanke Irene Šauten i Marijke Grinvud sa Kanađankom Ivani Blondin i Italijankom Frančeskom Lolobriđidom.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track