JAPANSKO ČUDO! Ušao u ŠESTU DECENIJU, a takmiči se sa NAJBOLJIMA! Kasaiju godine ne mogu ništa!
Foto: YUTAKA / AFLO / Profimedia

svaka čast

JAPANSKO ČUDO! Ušao u ŠESTU DECENIJU, a takmiči se sa NAJBOLJIMA! Kasaiju godine ne mogu ništa!

Ostali sportovi -

Neverovatno je ovo šta smo videli na takmičenju u ski skokovima Saporu! Pobedio je Štefan Kraft, ali priča dana je Norijaki Kasai! Da, on još uvek skače i sada je sa punom 51 godinom uspeo da osvoji bodove u Svetskom kupu! U prvom krugu je uspeo da skoli 117 metara, imao je 90.6 bodova i sa dva boda više od TImija Zajca i Nika Kitosaha plasirao se u drugu seriju. U drugom skoku je bio dosta lošiji i skočio je samo 104 metra, ali nije bilo bitno, uzeo je bodove na domaćem terenu i oduševio ceo svet!

Fantastični Japanac je u Saporu prvi put skočio 17. decembra 1988. godine, što znači da je uspeo da skače u razmaku od 36 godina! Kasai je legenda ski skokova pošto mu je ovo bio 570 start u Svetskom kupu u ski skokovima, po čemu je ubedljivi svetski rekorder. Uspeo je da bude dva puta treći u Svetskom kupu u generalnom plasmanu i to u sezonama 1992/93 i 1998/99. Ima 17 pobeda u Svetskom kupu, a na Olimpijskim igrama ima dva srebra i bronzu. Uzepo je i zlato na Svetskom prvenstvu u ski letovima davne 1992. godine.

Na Olimpijskim igrama je učestvovao od Albertvila 1992. godine do Pjongčanga 2018. godine, a kako skaču Japanci ove godine ne bi čudilo da ga povedu na sledeće! Pogledajte njegov fantastični skok iz prve runde:

Samo takmičenje je bilo jeverovatno pa smo na kraju videli dva fantastična skoka za prva dva mesta. Vodeći u generalnom plasmanu Štefan Kraft je prvo došao do 139 metara u drugoj seriji, a onda je Rjoju Kobajaši skočio do 138,5 metara i izgubio prvo mesto za 0,4 boda! Treći je bio Andreas Velinger i njih trojica će do kraja sezone voditi veliku bitku za pobedu u Svetskom kupu.

Razočarali su Timi Zajc i Pijus Paške koji su ostali bez bodova, ali će najtužniji biti Aleksander Zniščil koji je skokom u drugoj rundi pao za 16 mesta i završio kao 25. U drugom krugu sjajno je skočio Kristofer Sundal i popravio je poziciju 13. mesta da bi završio sedmi, a Štefan Laje koji je jedva ušao u drugu rundu na kraju je bio 16. Tragičari druge runde su takođe i Erik Belšo i Feliks Hofman sa po 12 pozicija slabijim rezultatom na kraju nego u prvoj rundi.

U Svetskom kupu Štefan Kraft je ubedljivo prvi sa 1.335 bodova, a sada je Rjoju Kobajaši uspeo da prestigne Andreasa Velingera. Japanac ima 1,101 bod, a Nemac 1.087.

Kurir sport / Mondo / Ž.S.

BONUS VIDEO:

01:43

BUGARSKI SPASILAC, HEROJ STARE PLANINE: Od bele smrti spasio čak 50 ljudi (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track