SPORT JE SIMBOL BEOGRADA! Penić: Kad čovek pogleda spisak takmičenja čiji je domaćin bio naš glavni grad...
Foto: Sportski savez Beograda

PONOSAN

SPORT JE SIMBOL BEOGRADA! Penić: Kad čovek pogleda spisak takmičenja čiji je domaćin bio naš glavni grad...

Ostali sportovi -

Gradski sekretar za sport i omladinu, Nikola Penić govorio je o važnim događajima vezanim za beogradski sport, ulaganjima, planovima za budućnosti i konkretnim projektima koji su realizovani.

Pred nama je period u kom će Beograd dobiti niz sportskih sadržaja koji su mu nedostajali, a koji će ga uvrstiti među najrazvijenije svetske centre:

- Beograd je i za vreme velike države od 20 miliona ljudi bio epicentar sportskih dešavanja i grad je s najbogatijom sportskom istorijom u regionu. Uostalom, klubovi koji su prvaci Evrope i sveta u fudbalu, košarci, atletici, rukometu, vaterpolu i drugim olimpijskim sportovima su svi iz Beograda. Takođe, Beograd je i grad najboljeg sportiste planete u 21. veku, Novaka Đokovića, tako da on kroz svoju sportsku istoriju, dugu više od 100 godina sasvim sigurno zauzima najznačajnije mesto na mapi ovog dela sveta - ističe u razgovoru za Borbu Nikola Penić, gradski sekretar za sport i omladinu grada Beograda.

Nikola Penić
foto: Grad Beograd

Prema njegovim rečima, beogradski sport je danas u ekspanziji, kako infrastrukturno tako i rezultatski, ulaganja u sport su značajno veća danas, te su, proporcijalno tome, i rezultati kvalitetniji.

Svim gradskim sportskim savezima uvećan je budžet 20 odsto u 2024.

Budžet za sport u 2023. bio je 30 procenata veći nego u 2022. Kakva je situacija za ovu godinu kad je reč o infrastrukturi, ulaganjima u sportske centre, saveze…?

Nikola Penić
foto: Grad Beograd

- Budžet za sport je uvećan na inicijativu gradonačelnika Beograda, koji je sam bio personifikacija srpskog sporta početkom ovog veka i zaista očekujemo da će i rezultati gradskih granskih sportskih saveza biti bolji u periodu koji je pred nama. Uvećali smo budžet upravo svim savezima na teritoriji Beograda 20 odsto i u 2024. Treba napomenuti da će se u ovoj godini početi s rekonstrukcijom Pionirskog grada, zatim da će se krenuti u izgradnju novog sportskog kompleksa s olimpijskim i dečjim bazenom na Južnom bulevaru. Na Tošinom bunaru se pravi odbojkaški centar, uskoro se kreće u izgradnju bokserskog centra. Pred nama je period u kom će Beograd dobiti niz sportskih sadržaja koji su mu nedostajali i koji će ga, sasvim sigurno, staviti na mapu jednog od najrazvijenijih centra kad je sportska infrastruktura u pitanju.

Nikola Penić
foto: Grad Beograd

Izjavili ste da je Gradski sekretarijat za sport i omladinu poput ministarstva finansija beogradskog sporta. Koliko je teško raspodeliti ravnopravno sredstva i da li, uopšte, takav sistem funkcioniše?

- Moj zadatak, kao gradskog sekretara za sport, i zadatak gradonačelnika grada Beograda, kao bivšeg vrhunskog sportiste, jeste da značajno poboljšamo uslove za funkcionisanje svih sportskih centara u vlasništvu Beograda, svih gradskih sportskih saveza (ima ih više od 60) i svih sportskih društava na teritoriji grada. Kriterijumi za raspodelu sredstava su uređeni u skladu sa Zakonom o sportu i pravilnicima, a programe organizacija u oblasti sporta koji se finansiraju podnosi Sportski savez Beograda, najznačajniji partner Sekretarijata za sport i omladinu.

Da li je organizacija opštinskih sportskih sajmova prethodne godine urodila plodom kad je reč, pre svega, o motivaciji dece za bavljenje sportom?

- Sajmovi sportova su se prvi put u Beogradu organizovali 2023. na sistemski način, preko Sportskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstom Sekretarijata za sport i omladinu. Njihova organizacija, sasvim sigurno, i u godinama koje su pred nama, značajno će doprineti da se klinci odluče kojim će se sportom baviti jer će na svojoj opštini videti tačno koji sportovi i klubovi egzistiraju i koji su im najbliži i najbolji. Verujem da će sajmovi sporta tek dati pravi rezultat. Zadovoljni smo kako je to Sportski savez Beograda organizovao 2023. i sigurni da će sajmovi postati tradicionalna beogradska manifestacija. Beograd ima 17 opština i vrlo je značajno da svi predsednici opština i svi predstavnici sportskih opštinskih saveza uzmu učešće na tim manifestacijama i značajno, naravno, pomognu razvoj sporta na opštinskom nivou kad je Beograd u pitanju.

Nikola Penić
foto: BАŠS

Leto 2023. bilo je leto besplatnih bazena. Da li ove godine osnovce i srednjoškolce očekuju besplatni sportski programi?

- Besplatno plivanje je prvi put realizovano u prethodnoj kalendarskoj godini na svim otvorenim plivalištima u Beogradu, na inicijativu prvog čoveka Beograda gospodina Šapića, a siguran sam da će se nastaviti i u 2024. Verujem da je to, zaista, naišlo na pozitivan odjek kod građanstva jer je odziv bio veliki. Mislim da nema razloga da se takva inicijativa ne nastavi i u budućnosti. Besplatni sportsko-rekreativni programi za beogradske učenike se tradicionalno organizuju dugi niz godina tokom zimskog i letnjeg raspusta i za njih, takođe, vlada veliko interesovanje, tako da će grad i u ovoj godini izdvojiti sredstva za njihovu realizaciju.

Beogradski maraton je manifestacija koja je za tri decenije postala simbol beogradskog sporta. Koliko je on važan za našu prestonicu?

- Beogradski maraton je jedan od najznačajnijih sportskih događaja koje Beograd ima u svakoj kalendarskoj godini i, kao bivši atletičar, mogu da kažem da je taj rekreativni pokret na globalnom nivou u ekspanziji. Od prošle godine Beogradski maraton je uvršten u manifestaciju od izuzetnog značaja za grad Beograd, tako da očekujemo da će i u 2024. preduzeće ,,Beogradski maraton DOO”, uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu i drugih sportskih instanci u državi Srbiji, uspešno organizovati ovu manifestaciju, na zadovoljstvo svih Beograđana i trkača, koji će učestvovati na njemu.

Nikola Penić
foto: Petar Aleksić

Beograd je ove godine domaćin Evropskog prvenstva u boksu. Šta nas još očekuje od velikih sportskih događaja?

- Beograd je svake godine domaćin po nekoliko evropskih i svetskih prvenstava u olimpijskim i neolimpijskim sportovima. Ove godine će biti domaćin Evropskog prvenstva u vodenim sportovima, tačnije u plivanju, otvorenim vodama, sinhronom plivanju i skokovima u vodu, Evropskog prvenstva u tekvondu, zatim Prvenstva Evrope u MMA, zatim Evropskog prvenstva u boksu i Svetskog prvenstva u krosu. Takođe, u aprilu se održava i Svetsko školsko prvenstvo u odbojci u organizaciji Saveza za školski sport Srbije. Da ponovim, još jedanput Beograd je epicentar ovog dela Evrope kad su u pitanju sportske manifestacije i događaji od izuzetnog značaja. Na ponos svih nas koji radimo za beogradski sport verujem da će se ta tradicija nastaviti i u buduće zato što još dok smo radili monografiju ,,Medalje Beograda” u Sportskom savezu Beograda imali smo priliku da posložimo kompletnu statistiku i arhivu vezano za organizaciju svih značajnih takmičenja u Beogradu od 1935, pa sve do 2019. Kad čovek pogleda spisak takmičenja čiji je domaćin bio naš glavni grad, onda zaista takva činjenica može da proizvede ponos kod nas koji smo rođeni u ovom gradu i koji radimo za beogradski sport. Grad je svake godine domaćin po nekoliko evropskih i svetskih prvenstava u olimpijskim i neolimpijskim sportovima.

Šah će se vratiti na puteve stare slave

Kako ste zadovoljni radom Šahovskog saveza Beograda?

- Šahovski sport ima izuzetnu tradiciju, kako u Beogradu tako i u Srbiji. Imali smo veliki broj fantastičnih šahista. Mislim da se šahovski sport poslednjih godina, pre svega zahvaljujući ljudima koji vode saveze, nalazi na jednoj uzlaznoj putanji. Mislim da će se vratiti na puteve stare slave. Šahovski savez Beograda ima maksimalnu podršku Sekretarijata za sport i omladinu. Mogu samo da istaknem izuzetnu saradnju s predsednikom saveza Andrijom Jorgićem, koji svojim entuzijazmom i znanjem umnogome pomaže da ovaj sport zauzme mesto koje mu pripada u beogradskom i srpskom sportu.

Kurir sport / Borba

Bonus video:

00:24

Zvezda odbranila Žućkovu levicu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track