MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI KOMITET: 'Igre prijateljstva' pokušaj Rusije da politizuje sport
Foto: Profimedia

MOK

MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI KOMITET: 'Igre prijateljstva' pokušaj Rusije da politizuje sport

Ostali sportovi -

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) naveo je da je plan Rusije da bude domaćin "Igara prijateljstva" njen "ciničan pokušaj" da "politizuje sport" - preneo je danas BBC.

Rusija bi da u septembru ove godine priredi "Igre prijateljstva" što je MOK ocenio kao "očigledno kršenje Olimpijske povelje".

MOK je ;naveo da je "Vlada Rusije pokrenula diplomatsku ofanzivu kontaktirajući vlade širom sveta. Da bi njihova čisto politička motivacija bila još očiglednija, namerno zaobilaze sportske organizacije u svojim ciljanim državama".

"To je očigledno kršenje Olimpijske povelja i raznih rezolucija UN. To je ciničan pokušaj Rusije da politizuje sport" - smatra MOK.

Prve "Igre prijateljstva" su Sovjetski savez i još osam zemalja organizovali kada su bojkotovali Olimpijske igre u Los Anđelesu 1984.

Zbog invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ruskim i beloruskim sportistima su zabranjena međunarodna takmičenja, ali sportisti iz te dve zemlje moći će da se takmiče na OI, ali kao neutralni pojedinci.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track