ZDRAVA DECA, VRHUNSKI SPORTISTI! Potpisan protokol o saradnji Sportskog saveza Srbije i Centra za sportsku edukaciju i vežbanje
Foto: SSS

protokol

ZDRAVA DECA, VRHUNSKI SPORTISTI! Potpisan protokol o saradnji Sportskog saveza Srbije i Centra za sportsku edukaciju i vežbanje

Ostali sportovi -

Sportski savez Srbije potpisao je još jedan protokol o saradnji, ovoga puta sa Centrom za sportsku edukaciju i vežbanje.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković žele da od ove godine pokrenu još jedan pilot projekat u čijem fokusu će biti procena posturalnog statusa dece u senzitivnim fazama rasta i razvoja, drugim rečima procena držanja tela kod dece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta.

Gosti Sportskog saveza Srbije bili su ispred Centra za sportsku edukaciju i vežbanje prof. dr Dejan Madić i predavač dr Zoran Milić.

- Svesni smo da promene u navikama modernog društva uveliko ostavljaju uticaj na razvoj dece, kao i na njihovo bavljenje fizičkom aktivnošću. Svakim svojim projektom Sportski savez Srbije trudi se da istakne važnost bavljenja sportom i rekreacijom i promoviše zdrav način života. Ovoga puta želimo da pokrenemo niz pregleda dece i utičemo na njihov pravilan razvoj konkretnim vežbama. Potpis protokola o saradnji je samo prvi korak, ono što sledi je odabir opština za ovu godinu u kojima ćemo pokrenuti projekat. Za ovu godinu glavni cilj je sagledati situaciju kod dece i uvideti njihove reakcije i ponašanje roditelja na preporuke koje će dobiti - rekao je predsednik SSS Davor Štefanek.

1 / 5 Foto: SSS

Ovaj projekat sadržaće tri dela, procenu posturalnog statusa dece sofisticiranom opremom Contemplas 3D neinvazivnim analizama, vežbanje dece po zasebnim preporukama, kontrola dece posle šest meseci.

- Ove godine biće sprovedene provere dečije posture u četiri opštine. Želimo da za početak vidimo kakvi su rezultati i što bolje ispratimo programe vežbi koje će roditelji dobiti, a deca raditi. Verujemo da će se posle šest meseci stanje popraviti, a da će deca steći naviku da se bave fizičkom aktivnošću i zauvek korigovati ono što je loše. Zato sa nestrpljenjem isčekujemo početak ovog projekta, a plan za sledeću godinu je da se procena posturalnog statusa kod dece u Srbiji proširi na što više opština - izjavio je generalni sekretar SSS Goran Marinković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track