GLAVNA SPORTSKA IMPERIJA SA KAPITALOM OD 47 MILIJARDI DOLARA KUPILA MOTO GP: Vlasnici su Formule 1, a sada su uzeli i motore!
Foto: Shutterstock

lova

GLAVNA SPORTSKA IMPERIJA SA KAPITALOM OD 47 MILIJARDI DOLARA KUPILA MOTO GP: Vlasnici su Formule 1, a sada su uzeli i motore!

Ostali sportovi -

Američka kompanija "Liberti" koja poseduje prava na Formulu 1 od 2016. godine, preuzeće "Dornu", korporaciju koja je vlasnik Moto GP od 1992.

Maks Verstapen, Formula 1
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Ugovor je vredan 4,2 milijardi evra, a kompanija "Liberti" preuzeće 86 odsto deonica španske "Dorne", dok će preostalih 14 procenata ostati MotoGP menadžmentu.

Potvrđivanje dogovora trajalo je duže nego što su obe strane želele, s obzirom na to da su se već neko vreme složili oko uslova. Zapravo, prvobitni plan bio je da ovaj potez bude objavljen pre početka Moto GP sezone, početkom marta. Zvanično, ceo posao biće zaključen do kraja 2024. godine.

Moto GP
foto: Profimedia

Sve je prolongirano zbog moguće intervencije tela Evropske komisije koje reguliše tržišno takmičenje. Zbog toga su Amerikanci bili suzdržani, jer ostaje da se vidi kako će Evropska komisija reagovati nakon što bude analizirala slučaj. Kompanija "Liberti" procenjena je na 47 milijardi dolara.

Godine 2006. koncern "CVC" iz Luksemburga želeo je da ima kontrolu nad Formulom 1 i Moto GP, ali su evropska antimonopolska tela prisilila luksemburški fond da se reši svojih udela u MotoGP kako bi se dovršila kupovina samo F1, budući da je evropsko telo smatralo da posedovanje obe serije od jedne kompanije neće biti dobro uticati na takmičenja unutar Evropske unije.

Za "Dornu" je "Liberti" uvek bila poželjan partner, ali ne i jedini. U igri su bili i "Qatar Sports Investments", državni fond Katara, te "TKO", medijski i zabavni konglomerat koji između ostalog, poseduje prava na UFC borilačko prvenstvo.

Očekuje se da će ljudi na ključnim pozicijama koji upravljaju Moto GP, Karmelo Espeleta i njegov sin Karlos (sportski direktor), ostati na čelu još neko vreme koje je verovatno određeno ugovorom.

- Ponosni smo na golbalni sport koji smo razvili, a ova transakcija je dokaz vrednosti sporta danas i njegovog potencijala rasta. "Liberti" ima neverovatne rezultate u razvoju sportskih sredstava i nismo mogli da poželimo boljeg partnera za širenje baze obožavatelja Moto GP širom sveta - stoji u saopštenju.

Kurir sport

05:30

FORMULA 1 SPEKTAKL U BEOGRADU ZA SAMO 4 DANA: Šampionski bolid stigao u Srbiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track