VELJKO RAŽNATOVIĆ OBJAVOM NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZAPALIO CEO REGION: Pomenuo Srbe i poreklo, citirao velikog vojvodu iz Crne Gore
Foto: Printskrin/Instagram

koreni

VELJKO RAŽNATOVIĆ OBJAVOM NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZAPALIO CEO REGION: Pomenuo Srbe i poreklo, citirao velikog vojvodu iz Crne Gore

Ostali sportovi -

Veljko Ražnatović, srpski bokser, ustalasao je duhove u regionu objavom na društvenim mrežama.

Veljko Ražnatović
foto: www.sd-crvenazvezda.net

Veljko Ražnatović, osvajač bronzane medalje na EP i nosilac specijalne plakete SD Crvena zvezda, podelio je objavu jedne veb stranice koja je citirala reči poznatog srpskog vojvode i književnika iz Crne Gore Marka Miljanova, a koja glasi:

- Dele se Srbi na komade. Jedan kaže: Ja sam Crnogorac! Drugi Bokelj ili Ercegovac. Treći opet da je Bošnjak kaže, Dalmatinac ili Vojvođanin, Srbijanac ili Staro-Srbin. Svi smo deca jedne iste majke!

Ova objava Veljka Ražnatovića nije izazvala veliku pažnju u Srbiji, ali zato jeste u regionu. Posebno na portalima u BiH i Hrvatskoj, gde je bila jedna od najčitanijih i najkomentarisanijih. Mali broj medija u Srbiji preneo je objavu, a nijedan nije napisao da su ovo reči čuvenog vojvode iz Kuča Marka Miljanova, iako njegova fotografija stoji pored navedenih reči.

Veljko Ražnatović
foto: Printskrin/Instagram

Inače, Marko Popović Miljanov bio je poznat po velikom junaštvu, ali i još većem čojstvu prema neprijateljima. Rodom iz Meduna, iz plemena Kuči bio je jedan od najuticajnijih srpskih glavešina u Crnoj Gori.

U mladosti je bio perjanik kod kneza Crne Gore Danila I Petrovića. Vojvodske oznake mu je dao crnogorski knjaz Nikola I Petrović, s kojim se kasnije razišao zbog političkih nesporazuma. Nakon oslobođenja Podgorice (1878) Marko Miljanov bio je jedno vreme gradonačelnik.

Tek se u 50. godini opismenio, a svoju je poznu književnu delatnost smatrao životnim zadatkom. Ostavio je iza sebe nekoliko dela, poput radova "Pleme Kuči" i "Život i običaji Arbanasa", ali njegovo je najvažnije i najpoznatije delo "Primjeri čojstva i junaštva".

Vojvoda Marko Miljanov Popović jasno je razlikovao naciju (Srbi) od regionalnih pojmova (Šumadinac, Banaćanin, Ličanin, Bačvanin, Crnogorac itd.). Govorio je da su Šumadinac ili Crnogorac samo regionalni pojmovi za stanovnike koji su po naciji Srbi, ali žive na odvojenim teritorijama samim tim i imaju neke svoje karakteristike kao što su narodna nošnja, naglasak, jela koja prave i jedu... Po njemu, distinkcija Srbi - Crnogorci nije ispravna jer je Srbin širi pojam koji u sebe obuhvata i pojam Crnogorca, Hercegovca, Banaćanina, Bačvanina... Samo je Crnogorac - Ličanin, Crnogorac - Banaćanin i slično, pravilna distinkcija jer su to uži pojmovi jedne, srpske nacije. Njegove reči bile su proročke s obzirom šta će se sve desiti sa srpskim narodom u 20. veku i kasnije.

Kurir sport

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track