OVI SU POTEZI KOJI MOGU DA VAM SPASE GLAVU! Dobro proučite ovu veštnu, veoma je efikasna u sprečavanju vršnjačkog nasilja kod dece
Foto: Privatna Arhiva

tajne krav mage

OVI SU POTEZI KOJI MOGU DA VAM SPASE GLAVU! Dobro proučite ovu veštnu, veoma je efikasna u sprečavanju vršnjačkog nasilja kod dece

Ostali sportovi -

U momentima iznenadnog napada, žrtva ima mnogo više šanse da se odbrani ako poseduje znanje i veštinu, nego sirovu snagu. Jedna od glavnih i najefikasnijih veština samoodbrane je krav maga.

"Krav maga je sistem samoodbrane koji potiče iz Izraela. Naziv "krav maga" na hebrejskom znači "kontaktna borba" i uči nas efikasnim metodama za odbranu od raznih napada i opasnosti u realnim situacijama na ulicama. Krav maga integriše tehnike različitih vežbi i sistema borbe, uključujući udarce, zahvate, padove i odbranu od različitih vrsta napada i oružja. Ona ne sledi utvrđeni stil, već naglasak stavlja na praktične tehnike koje su lake za učenje i primenu u realnim situacijama", kaže za Kurir Predrag Vučković, instruktor ove veštine sa zvanjem Ekspert 1.

Krav maga proizilazi iz velikog broja prirodnih reakcija čoveka, udarci se baziraju na vitalne tacke ( oči, krkljan, genitalije). Izuzetno je efikasna u sprečavanju vršnjačkog nasilja kod dece, porodičnog nasilja....

00:29

Kravmaga - Ovim potezom oslobodite se napadača

"Krav maga je najviše poznata po brzim i direktnim odbrambenim reakcijama, kojima se štiti individualna bezbednost u slučaju napada. Ona podrazumeva i razvijanje mentalne spremnosti i učenje snalaženja u stresnim situacijama i njihovo prevazilaženje. Veština je razvijena u Izraelu i ima zanimljivu istoriju nastanka. Nastala je kao sistem samoodbrane i borbene veštine koji je potreban za efikasnu odbranu u raznim situacijama. Krav maga je zvanični sistem samoodbrane izraelske vojske, policije i snaga bezbednosti i za cilj ima neutralizaciju pretnje", objašnjava Vučković, iz škola Krav maga Spartanac.

Osnivač krav mage je Imi Lihtenfeld, čovek specijalizovan za ratne veštine. Imi je potekao iz porodice koja je imala bogato iskustvo u borilačkim veštinama i samoodbrani i to je usmerilo Imija da i sam postane instruktor vojske i policije u Izraelu. Dok je radio sa vojnicima i policajcima, uvideo je potrebu za praktičnim i efikasnim metodama odbrane koje bi bile prilagođene raznim realnim scenarijima i počeo je da razvija sistem koji kombinuje tehnike iz različitih borbenih veština i realnih borbenih situacija.

Tokom godina, Imi je dorađivao i unapređivao ovaj sistem, prilagođavajući ga potrebama za odbranu na ulicama i u raznim vanrednim situacijama. Na osnovu njegovog truda, krav maga je postala priznata veština za samoodbranu i borbu. Danas se krav maga prepoznaje kao jedan od najpraktičnijih sistema samoodbrane i borbe koji se koristi širom sveta. Ona integriše različite aspekte borbe, uključujući udarce, zahvate, odbrambene pozicije i strategije, i nastavlja da se razvija kako bi odgovorila na savremene izazove u oblasti bezbednosti i odbrane.

1 / 3 Foto: Privatna Arhiva

"Krav maga se fokusira na praktične tehnike i strategije koje se mogu primeniti u realnim situacijama, što je čini veoma prilagodljivom za različite grupe ljudi. Pre nego što počnete trening, uvek je dobro konsultovati se sa instruktorima ili trenerima kako biste odabrali program koji najbolje odgovara vašim potrebama i sposobnostima, navodi instruktor Vučković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track