LOŠ START: Odbojkaši poraženi od Slovenije
Foto: Ossrb.org

Šampioni brane titulu

LOŠ START: Odbojkaši poraženi od Slovenije

Ostali sportovi -
Naredni meč srpski odbojkaši odigraće u subotu od 15 sati protiv Holandije.

HERNING - Muška odbojkaška reprezentacija Srbije, aktuelni kontinentalni šampion, je na startu Evropskog prvenstva u danskom gradu Herningu izgubila od Slovenije sa 1:3 (25:20, 23:25, 22:25, 19:25).

Najbolji u ekipi Srbije bili su Aleksandar Atanasijević sa 21 poenom i Nikola Kovačević sa 17 poena. U reprezentaciji Slovenije istakli su se Mitja Gasparini sa 17 poena i Tine Urnaut sa 15. Srbija je bolje počela meč prvog kola u Grupi C, imala je prednost od dva poena, ali je Slovenija preokrenula rezultat, te je na prvi tehnički tajm-aut otišla sa poenom prednosti. Do samog finiša prvog seta reprezentacije su se smenjivale u vođstvu, a odlučujući trenutak dogodio se pri rezultatu 19:19. Prvo je poentirao Marko Podraščanin, da bi potom Aleksandar Atanasijević dobrim servisom uvećao prednost na dva poena.

Slovenci su osvojili naredni poen, ali je to bilo sve što su uradili do kraja seta. Poenima Atanasijevića i dobrim servisima Milana Rašića, Srbija je uspela da osvoji prvi set.

Posle prve pauze, Slovenija je zaigrala mnogo bolje. Vodili su do polovine seta, ali je Srbija poenima Nikole Kovačevića i Miloša Nikića otišla na drugi tehnički tajm-aut sa poenom prednosti. U završnici seta Srbija je imala dva poena prednosti, ali su Slovenci tada zaigrali bolje i serijom od tri uzastopna poena došli su do 25:23 i samim tim do izjednačenja u setovima.

Slovenija je u istom ritmu počela i treći set. Na samom početku slovenačka reprezentacija je stekla veliku prednost od pet poena (7:2). Strpljivom igrom, aktuelni šampion Evrope je smanjivao tu prednost, da bi polovinom seta i preokrenuo rezultat. Iako je do tada Slovenija vodila sa 15:12, Srbija je poenima Konačevića, dobrim servisima Nikića i poenom iz bloka Srećka Lisinca povela sa 16:15. Nakon drugog tehničkog tajm-auta igralo se poen za poen, da bi Slovenci ponovo preuzeli kontrolu u završnici i posle pet vezanih poena, pre svega nakon dobrih servisa, dobili drugi set sa 25:22 i potpuno preokrenu rezultat.

Četvrti set Srbija je počela odlučno, vodila je i sa 10:3, pre svega poenima Atanasijevića, i kada se činilo da će lako izjednačiti u setovima, Slovenci su se probudili. U nekoliko navrata su vezali po dva i više poena i polako su "topili" prednost Srbije, da bi na polovini seta i izjednačili na 16:16. Reprezentativci Srbije kao da su se tada predali. Do kraja seta dominirala je ekipa Slovenije koja je poslednjom, velikom serijom završila četvrti set u svoju korist 25:19. Naredni meč srpski odbojkaši odigraće u subotu od 15 sati protiv Holandije.

Kolaković: Holandija je jača od Slovenije

Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Igor Kolaković rekao je da je Slovenija zasluženo pobedila njegov tim i ocenio da je njegovim igračima nedostajalo strpljenja u odlučujućim trenucima.

"Startovali smo dosta nervozno, mislim da je ovo bila važna utakmica za nas, ali se osetilo da nam nedostaje strpljenja. Imali smo 18:16 u drugom setu i kontrolisali smo igru, ali onda su došli problemi koje nismo uspeli da rešimo. Izgubili smo svoju igru i oni zasluženo pobedili", kazao je Kolaković posle meča.

Kolaković je rekao da se videlo da su njegovi igrači nervozni i da nisu imali energije u završnici setova. "Ušli smi u treći set sa deficitom, ali smo izgubili energiju prethodno jureći prednost Slovenaca. Četvrti set smo počeli kako samo možemo da poželimo, ali smo potom izgubili strpljenje... i tako im dozvolili da nametnu svoj ritam", kazao je Kolaković.

"Znali smo da će biti težak meč, Evropsko prvenstvo... nam je nametnulo opterećenje, i nervozu... desilo se to što se desilo", dodao je on.

Selektor je istakao da je cilj reprezentacije na kontinentalnom prvenstvu i dalje isti, kao i da u drugom kolu protiv Holandije očekuje težak meč.

"Svaki meč za nas su kvalifikacije, ne želimo da se vratimo u Beograd ranije i uradićemo sve da ne bude tako. Holanđani su po meni jači protivnik od Slovenije. Teško će sigurno biti, jer oni igraju snažnu odbojku, jako dobro na servisu i prvom napadu. Ipak mi se uzdamo u naš rad i naše kvalitete. Probaćemo da se suprotstavimo na najbolji mogući način", kazao je Kolaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track