IVANA ŠPANOVIĆ ZA KURIR: Ne zanima me ništa osim medalje
Foto: Gojko Filipović

Intervju, skakačica udalj: Najbitnije da zdrava dočeka takmičenje u Rio de Žaneiru

IVANA ŠPANOVIĆ ZA KURIR: Ne zanima me ništa osim medalje

Rio 2016 -

Najbolja srpska atletičarka poručuje navijačima da spuste loptu i puste sportiste da odu na Olimpijske igre da se bore, a ne da razmišljaju hoće li nekoga razočarati ili ispuniti tuđe snove i želje

Ona je trenutno najbolja na svetu u onome što radi. Tako kaže rang-lista Međunarodne atletske federacije (IAAF), tako kažu njeni skokovi udalj. Ona je ubedljivo prva i u Dijamantskoj ligi, što je sinoć još jednom potvrdila pobedivši u Stokholmu skokom od 6,90 metara.Ona je Ivana Španović, srpska atletska šampionka, od koje strepi konkurencija. A pred njom je možda i najveći izazov u karijeri.- Apsolutno sve što radim radim u sklopu priprema za Olimpijske igre. I to ne samo u ova dva meseca, koliko je ostalo, nego od Igara u Londonu. Na dobrom sam putu, dobro sam počela sezonu skokom od preko sedam metara u dvorani, osvojila sam svetsku bronzu, a očekujem i medalju na Evropskom prvenstvu, koje će biti poslednje takmičenje kao priprema za Rio.

Kakva su tvoja očekivanja od Olimpijskih igara?- Što se tiče takmičenja, tu stvarno nema nikakve razlike. Očekivanja s velikih takmičenja uvek su nekako ista, kad znam koliko sam spremna i gde se trenutno nalazim, onda preostaje samo da to ispunim. Ja apsolutno nemam više nikakav strah. Prošla sam sve, i dobro i loše. I istrajala i u dobrom i u lošem. Ono što mi je najbitnije jeste da sam zdrava i da to sačuvam. Ne žurim nigde i sigurna sam da će onaj veliki, pravi skok koji čekam sve ove godine doći baš tamo.Da li već imaš ideju kako ćeš proslaviti taj pravi skok?- Ma to me ne zanima. Zanima me samo da osvojim medalju.Znamo šta je sve potrebno za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, koliko je teško osvojiti je, kao i da nije zahvalno prognozirati. Ali ko su po tebi najozbiljniji kandidati za najsjajnije odličje?- Ljudi slabo pričaju, ali ja stvarno očekujem baš mnogo od tekvondistkinje Tijane Bogdanović. Verujem da može da napravi ono što je Milica uradila na Igrama u Londonu. Mnogo me podseća na mene samu. Veoma mi se sviđa i kako se takmiči i kako se ponaša, koliko je strastvena kad je posredi rad, trening, odmor, apsolutno sve. Zna šta je potrebno, zna kako da dođe do toga, zna šta želi, a baš kao ja, malo govori o tome. Eto, ono što želim sebi želim i njoj. Mislim da možemo da napravimo veliku stvar u Brazilu.Samo vas dve?- Neeee (smeh). Mislim da bi ona trebalo da bude jedno veliko lepo iznenađenje, posebno zato što ima 18 godina. Očekujem naravno medalje i od kolektivnih sportova i izuzetno mi je žao što s nama neće biti muški odbojkaški tim. Iskreno, znam koliko od mene očekuju i onda zbog toga ne volim da pričam o tome jer se nepotrebno stvara pritisak. Svi mi želimo da budemo najbolji kad treba, to je jasno svima. Svi znamo šta je potrebno da uradimo. Mislim da bi trebalo da svi spuste loptu, da nas puste da odemo tamo da se borimo, a ne da razmišljamo o tome da li ćemo nekoga razočarati ili ispuniti tuđe snove i želje.

Navijačka željaDA UZMEMO ŠEST ODLIČJANema sumnje da navijači u Srbiji očekuju pregršt medalja s Olimpijskih igara, već se pomalo priča o mogućim osvajačima i broju odličja koje bi naši sportisti mogli da donesu iz Rio de Žaneira. Kad je već tako, koristimo priliku da pitamo Ivanu Španović, kao jednog od aktera takmičenja i favorita za pobedničko postolje, s koliko bi ona srpskih medalja bila zadovoljna kao navijač.- Pa, mislim... Ajde da kažem jedno... šest medalja - realna je procena naše najbolje atletičarke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track