PRVENAC ŠAMPIONKI EVROPE: Košarkašice Srbije savladale Kinu, za četvrtfinale moraju i Senegal
Foto: Dado Đilas

Borba za goli život

PRVENAC ŠAMPIONKI EVROPE: Košarkašice Srbije savladale Kinu, za četvrtfinale moraju i Senegal

Rio 2016 -

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Kinu (80:72) i ostvarila prvu pobedu na Olimpijskim igrama, čime je stekla šansu da se trijumfom nad Senegalom, domogne četvrtfinala.

1 / 15 Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Taj meč se igra u nedelju 14. avgusta od 20.30 po našem vremenu Srbija je kao i u prve dve utakmice odlično počela meč, bolje se snašla u jurnjavi sa Kineskinjama, što je rezultiralo vođstvo 14:8 na početku. Prvu četvrtinu obeležila je Ana Dabović sa 11 poena, što je našem timu na isteku desetog minuta donelo vođstvo 24:14.

Kina je drugu četvrtinu počela serijom 6:0, na šta su poenima odgovorile prvo Ana Dabović, a zatim i Pejdž. Mnogo je u tim momentima na terenu bilo jurnjave u oba pravca. U takvoj igri Kineskinje su se bolje snašle, pa je u 16. minutu posle njihove serije 14:4 na semaforu stajalo 28:28.

Od tada je Srbija, koja je u prvom poluvremenu imala čak 20 skokova, je uspela da najviše zahvaljujući Ani Dabović, Danijel Pejdž i Sonji Petrović stekne novu prednost i poluvreme dobije rezultatom 40:34.Drugo poluvreme je počelo serijom Srbije od 10:2 koju su kreirale Petrović, Pejdć i Milovanović za u tom momentu maksimalnih plus 16 za naš tim 52:36. Od tog momenta na terenu je postojao samo jedan tim - Srbija. Razigrana, rastrčana i efikasna, naša selekcija je posle tri deonice vodio 66:43. Poslednji deo meča je i pored pada u igri, bio samo rutinsko odrađivanje posla tima selektorke Marine Maljković, koji je ostvario prvu trijumf na Olimpijskim igrama u Riju.

Najefikasnija u pobedničkom timu bila je Ana Dabović sa 23 poena, dok je Sonja Petrović završila meč sa 20 poena i osam skokova. Danijel Pejdž je uz osam uhvaćenih lopti dodala 12 poena, dva više od Jelene Milovanović. Kinu je predvodila Mengran Sun sa 16 poena.

Ćetvrta četvrtina

40. minut 80:72 - Kraj utakmice

37. minut 79:63 - Pejdž igra sjajno ima mnogo skokova u napadu, čak i rampu pod našim košem

35. minut 77:61 - Selektorka Maljković je zatražila tajm-aut jer nije zadovoljna igrom u poslednjem kvartalu

32. minut 70:49 - Kina želi da dobije poslednju deonicu

Četvrts četvrtina

30. minut 66:43 - Savršena četvrtina za Srbiju

28. minut 61:39 - Na terenu postoji samo jedan tim

25. minut 52:36 - Srbija srijom 12:2 dolazi do maksimalnih plus 16

23. minut 46:34 -Sonja Petrović je postigla prve poene u nastavku, a zatim i Pejdž i Milovanović

Treća ćetvrtina

20. minut 40:34 - Kraj prvog poluvremena

18. minut 34:34 - Kina prvi put vodi, nas u igri drži Ana Dabović

16. minut 28:28 - Sa dve trojke Kina stiže do izjednačenja

13. minut 26:20 - Ana Dabović prekida seriju rivala

12. minut 24:20 - Kineskinje serijom otvaraju drugu deonicu

Druga ćetvrtina

10. minut 24:14 - Kraj prve deonice, solidna igra Srbije

9. minut 20:14 - Ana Dabović ima već 11 poena

4. minut 12:6 - Srpski tim je raspoložen u napadu. Igra se sa mnogo jurnjave

2. minut 7:4 - Srbija je dobro počela meč

Prva četvrtina

Kineskinje su plasman na Igre u Riju osigurale tek posle kvalifikacionog turnira u Nantu, pošto su na Azijskom šampionatu izgubile finalnu utakmicu od Japanki. Najkorisnija igračica u Riju posle tri utakmice im je Mengran Sun sa 11 indeksnih poena, koja je ujedno i najbolja skakačica tima, dok je najefikasnija Ting Šao, koja u proseku daje 12.3 poena.

– Dolazi nam najvažnija utakmica. Veoma mi je bitno da smo u duelu protiv Amerikanki pokazali da se čitava ekipa izdigla posle teškog poraza od Kanade, i to ne jedna ili dve, već svih 12 igračica, koje su pokazale neštopozitivno. Ako ponovimo tu energiju, možemo da se nadamo dobrom rezultatu protiv Kine. U pitanju je još jedan kvalitetan, fizički jak tim i biće nam potrebna koncentracija tokom svih 40 minuta, velika borbenost i timsko zajedništvo kako bi ostale u konkurenciji za četvrtfinale – rekla je selektorka Srbije Marina Maljković.Srbija i Kina su se dva puta sastale na Svetskom prvenstvu u Turskoj pre dve godine. U grupnoj fazi rezultat je bio 65:63 za Srbiju, dok su kasnije u razigravanju Kineskinje bile uspešnije sa 85:69. Prošle godine u okviru priprema za Evropski šampionat Srpkinje su u dvorani Šumice u Beogradu dva puta ugostile Kineskinje i ostvarile dva trijumfa – 88:66 i 79:70.– Spremne dočekujemo utakmicu protiv Kine. Porazi od Španije i Kanade su bili bolni, najviše zbog toga što smo u većem delu tih mečeva bile bolje i mislim da je utakmica protiv Amerikanki pokazala da možemo biti konkurentne. Daćemo sve od sebe da trijumfom ostanemo u igri za četvrtfinale. Neće biti lako, ali nećemo posustati. Borićemo se kao tim u želji da obradujemo naš narod – zaključila je kapitenka Milica Dabović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track