FOTO ŠTEFANEK ŠTA OBEĆA TO I ISPUNI Pozdraviće nas sa balkona, a ime će mu biti na olimpijskoj česmi
Foto: Dado Đilas

Srbija slavila prvu medalju na Olimpijskim igrama

FOTO ŠTEFANEK ŠTA OBEĆA TO I ISPUNI Pozdraviće nas sa balkona, a ime će mu biti na olimpijskoj česmi

Rio 2016 -

Srpski rvač Davor Štefanek osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 66 kilograma grčko-rimskim stilom na Olimpijskim igrama u Riju, čime je ispunio obećanje koje je dao pre odlaska u Brazil.

Srpski rvač, rodom iz Subotice, pre dve nedelje je na društvenim mrežama najavio pohod na zlato, čime bi ispunio san da mu se ime nađe na čuvenoj olimpijskoj česmi u rodnom gradu.

"To je to prazno mesto što me čeka, samo da bude sve u redu i bez povreda. Sa malo sportske sreće dospeće i moje ime na slavnu olimpijsku česmu, 16. avgusta će se sve znati", napisao je pre dve nedelje Štefanek i na radost svih ispunio želju.

Olimpijska česma u Subotici otvorena je 2008. godine u čast olimpijcima iz ovog grada, osvajačima medalja.Subotičani, osvajači olimpijskih medalja, bili su do sada:

1. JOŠKA TAKAČ - fudbal - SREBRNA (London 1948.g)

2. OGNJANOV TIHOMIR - fudbal - SREBRO (Helsinki 1952.g.)

3. MARAVIĆ DUŠAN - fudbal - ZLATNA (Rim 1960.g.)

4. PETKOVIĆ MOMIR - rvanje - ZLATNA (Montreal 1976.g.)

5. REFIK MEMIŠEVIĆ - rvanje - SREBRO (Los Anđeles 1984.g.)

6. ELEONORA WILD ĐOKOVIĆ - košarka - SREBRNA (Seul 1988.g.)

7. MEŠTER ĐULA - odbojka - ZLATNA (Sidnej 2000.g.) i BRONZANA (Atlanta 1996.g.)

8. BOJANA RADULOVIĆ - rukomet - SREBRNA (Sidnej 2000.g)

Davor Štefanek, Foto: Instagram printskrin
Davor Štefanek, Foto: Instagram printskrin

Porodica i prijatelji subotičkog rvača okupili su se u porodičnoj kući Štefanek da gledaju meč.

U dvorište je iznesen televizor, srpska zastava, Davorov rolap... Sve samo da bi se dala podrška Subotičaninu, koji je svom gradu i zemlji doneo najsjajnije odličje.

Ljudi, da li je ovo moguće, uzviknuo je Damir Štefanek kad mu je sin osvojio zlatnu medalju u Riju.

- Sin mi je obećao da će se vratiti s medaljom, i to je i ispunio - rekao je otac srpskog rvača Davora Štefaneka.Euforičan kao i njegove komšije, u dobroj atmosferi dočekao je meč. Suze, smeh i svi uglas:- Verovali smo u Davora!Njegov prvi komšija kaže da je očekivao zlato i da nije iznenađen.

- Znao sam kad je odlazio da će doneti zlato - kaže komšija.Roditelji, Damir i Đendika, nisu krili svoju sreću, a otac objašnjava kako je Srbija dobila svog olimpijskog šampiona.

- Treća sreća. Sad mi je rekao da će se vratiti s medaljom, i to je i ispunio. Inače, ja sam bio rvač i imam jednu medalju, a ona je dovela do ove. Moj drugi sin je rvač, kao i njegov brat. To nam je porodično. Nikada Davora nisam terao na rvanje, to je sam izabrao - priča otac Damir.Davor Štefanek je učestvovao na Olimpijadi u Atini 2004. godine, zatim u Pekingu 2008. i sada u Riju. Titulu prvaka sveta osvojio je 2014. godine u Taškentu.

Ovo je prva olimpijska medalja za srpsko i subotičko rvanje još od Los Anđelesa 1984. godine, kad je Subotičanin Refik Memišević osvojio srebro.P. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track