ŽIVOTNA DRAMA Ispovest Damira Štefaneka: Moj Davor je jači i od epilepsije
Foto: Dado Đilas

Otac zlatnog olimpijca

ŽIVOTNA DRAMA Ispovest Damira Štefaneka: Moj Davor je jači i od epilepsije

Rio 2016 -

Rođen je s bronhitisom, s devet godina je operisao oba oka, deset godina pije lekove za epilepsiju, ali nije želeo da odustane, kaže za Kurir Damir Štefanek

Srpski rvač Davor Štefanek osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru postao je istinska ikona srpskog sporta, ali iza tog velikog uspeha krije se prava životna drama, budući da olimpijski šampion već više od decenije boluje od epilepsije!

Ponosni roditelji... Davorova majka Đendika i otac Damir
Ponosni roditelji... Davorova majka Đendika i otac Damir

Davorov otac Damir u razgovoru za Kurir kaže da njegovog sina nikakvi zdravstveni problemi, uključujući i epilepsiju, nisu mogli da odvrate od životnog sna da osvoji medalju na Olimpijskim igrama, i da je to najbolji pokazatelj kako treba da se ponaša vrhunski sportista.- Davor već godinama ima epilepsiju i o tome su uredno obaveštene sve nadležne institucije. Zbog toga čak nije dobijao stipendiju, jer su procenili da od njega neće biti ništa, ali on nije želeo da odustane. Bio je kod doktora i rečeno mu je da sme nesmetano da se bavi rvanjem. Znate, epilepsija nije bolest, to je stanje, i ja kao trener svim svojim učenicima kažem da takve stvari ne treba da kriju i da, bez obzira na to, mogu da se bave vrhunskim sportom - kaže otac Damir i nastavlja:- Inače, Davor je rođen s bronhitisom, a s devet godina je operisao oba oka. Na jednom je imao dioptriju +9, a na drugom +10. Ipak, snagom volje i velikim trudom uspeo je da prevaziđe sve to i postane svetski i olimpijski šampion. Ne znam da li postoji još neka medalja koju može da osvoji, možda da ode na Mars pa da tamo nekoga pobedi.Veliki uspeh svog sina Damir i supruga Đendika proslavili su s prijateljima i rodbinom u Subotici, a posledice su takve da najstariji Štefanek juče nije mogao da govori.- Ma nisam promukao, nego mi se pokvario mikrofon na telefonu. Šalim se, naravno da smo slavili, bilo je baš veselo, došao je Dušan Svilar, koji je otpevao nekoliko pesama, a tokom slavlja zvali smo Davora da mu prenesemo delić atmosfere i bio je presrećan - kaže Damir.

Sudbina porodice ŠtefanekŽIVE U KUĆI BOKSERA PAVLA ŠOVJANSKOGIzveštač Kurira zajedno s roditeljima Davora Štefaneka, majkom Đendikom i ocem Damirom, gledao je Damirovo finale. Fešta u dvorištu porodične kuće u Subotici trajala je do zore, a ukućani i okupljene komšije nisu krili impresije zbog prve medalje za Srbiju u Riju.I upravo porodični dom zlatnog olimpijca ima posebnu priču.- Ovde je pre nas živeo legendarni jugoslovenski bokser Pavle Šovjanski. Godinama smo mi tu, pa se može reći da je duh šampiona uvek prisutan u ovom domu - otkrio je Davorov otac Damir.Tokom slavljeničke noću Kurir je zavirio u sobu zlatnog olimpijca. Naravno, police i zidove krase medalje s brojnih evropskih i svetskih takmičenja, a u zapaženom delu stoji i slika iz đačkih dana.- Kad je odlazio u Rio, rekao mi je da će se vratiti s medaljom. I to zlatnom. Eto, stvarno će doneti to što je obećao - nestrpljivo čeka majka da zagrli svog sina šampiona.

Veza Rio – SuboticaSVILAR PEVAO ŠAMPIONU PREKO TELEFONAVeliki uspeh sina Davora koštao je oca dobrog glasa:- Ma nisam promukao, nego mi se pokvario mikrofon na telefonu. Šalim se, naravno da smo slavili, bilo je baš veselo, došao je Dušan Svilar, koji je otpevao nekoliko pesama, a tokom slavlja zvali smo Davora da mu prenesemo delić atmosfere i bio je presrećan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track