TO JE SPORT: Oni nas mire, a debili i dalje ratuju
Foto: Profimedia

Srbi i Hrvati ipak mogu zajedno

TO JE SPORT: Oni nas mire, a debili i dalje ratuju

Rio 2016 -

Zagrljaji vaterpolo selektora Srbije i Hrvatske, poljupci i čestitke košarkaša ove dve zemlje, kao i izjave srpske i hrvatske atletičarke dokazuju besmislicu rata na našim prostorima

Čemu teške reči, čemu prizivanje novog rata?! Sportisti su pravi pokazatelj da Srbi i Hrvati ipak mogu zajedno!Poslednjih meseci hrvatski i srpski političari širili su netrpeljivost, da bi olimpijci dve zemlje u Riju pokazali ljudskost i svu širinu koja bi krasila region kad bismo se svi ponašali tako.Posle finalne utakmice vaterpolo reprezentacija dve zemlje, koju je Srbija ubedljivo rešila u svoju korist rezultatom 11:7, fotografija zagrljaja dvojice selektora Dejana Savića i Ivice Tucka bila je najkomentarisanija na prostoru bivše Jugoslavije. Jeste Tucak tokom meča gestikulirao, mahao rukama i žalio se sudijama na grubu igru srpskih vaterpolista, ali kada mu je po završetku meča prišao ljudina Savić i ponudio mu zagrljaj, oberučke ga je prihvatio. A i kako bi drugačije.

- Treba biti čovek i sportista i priznati da je Srbija bolja od nas - zaključio je posle utakmice Tucak.Srpski glumac Nikola Kojo, koji je jednako popularan i u Hrvatskoj, nije odoleo ovom potezu dva selektora, pa je na svom Tviter profilu, uz fotografiju zagrljaja Savića i Tucka, napisao:- A vi, debili, pretite ratovima i zatežite odnose. Ovako komuniciraju ljudi...

Fotografija koja je zapalila region... Selektori vaterpolista Savić i Tucak
Fotografija koja je zapalila region... Selektori vaterpolista Savić i Tucak

Još jedan lep gest svima u Hrvatskoj i Srbiji uputile su dve atletičarke.

Srpkinja Ivana Španović objavila je na svom Instagram profilu fotku sa Hrvaticom Sandrom Perković.

Obe su u Riju osvojile medalju za svoju zemlju: Ivana bronzu u skoku udalj, a Sandra zlato u bacanju diska. Perkovićeva je baš u Kuriru, tokom OI u Riju, lepo pričala o svojim kolegama iz Srbije, rekavši da se na mitinzima najviše druži baš sa Španovićevom i ostalim našim atletičarima.- Jedna od medalja kojoj sam se radovala kao svojoj. Sandra je velika u svakom pogledu. I kao prijatelj i kao čovek - napisala je Španovićeva.Valja pomenuti i dvojicu košarkaša s istim prezimenom koji igraju za dve reprezentacije - Srbina Bogdana Bogdanovića i Hrvata Bojana Bogdanovića. I njih dvojica imaju međusobno dobar odnos. A lepu sliku poslali su i ostali košarkaši Srbije i Hrvatske koji su se prijateljski rastali posle četvrtfinala.

Bili bismo osmi na OISFRJ U RIJU: DEVET ZLATA, DEVET SREBRA I PET BRONZIDa je Jugoslavija ostala kao država, u Riju bi osvojila 23 medalje, od toga po devet zlatnih i srebrnih odličja i pet bronzanih. Ta izgubljena država zauzela bi osmo mesto po broju odličja na minulim Igrama. Ovo je samo zbirni broj medalja biših jugoslovenskih republika, a koliko bi ovaj rezultat bio veliki, govori i podatak da je SFRJ najviše olimpijskih medalja osvojila u Los Anđelesu - 18.

ETO E, oni nikad neće biti šampioni KOVAČ PROVOCIRA, DAČIĆ ODGOVARAPo ko zna koji put zaratili su ministri spoljnih poslova Hrvatske i Srbije Miro Kovač i Ivica Dačić. Hrvat je ponovo zapretio Srbiji da nikada neće ući u EU i prozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da akciju „Oluja“ ne naziva „zločinačkim konačnim rešenjem“, te da ne koristi termine „vađenje srpskih očiju“ i „sečenje srpskih ušiju i noseva“.- Sama činjenica da ministar Kovač govori o „vađenju srpskih očiju“ i „sečenju srpskih ušiju i noseva“ kao metaforama svedoči o odsustvu minimuma pijeteta prema srpskim žrtvama nastradalim na tlu Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Pretnje Hrvatske zvuče više nego tragikomično i groteskno - između ostalog je naveo Ivica Dačić.

Otac hrvatskog bokseraJE.I MAJKU POLITIČARIMAOtac hrvatskog boksera Filipa Hrgovića, Petar, poručio je sinu da se ne slika s političarima po povratku iz Rija. Hrgović je stigao do bronze.- Znate kako ja gledam na to? Odsvira se himna, digne se zastava, političari te dočekaju i fotografišu se za svoje potrebe. I ide se dalje. Rekao sam Filipu: „Je.i. majku svima.“ Ne daj im da se slikaju sa tobom. Ne zato što je on neka veličina, već zato što će oko njega da sada lete lešinari. To je moj stav.

UpozoravaGAVRILOVIĆ: NISMO NAUČILI LEKCIJU IZ DEVEDESETIHIstoričar Darko Gavrilović, predsednik Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada, optužio je političare iz Srbije i Hrvatske da putem medija raspaljuju nacionalnu mržnju.- Reč ubija prva. Posle ubija metak. Tu lekciju očito nismo naučili od devedesetih. Neodgovorni političari iz Srbije i Hrvatske ponovo rečju ispaljuju nacionalizam. Tako skreću pažnju s pitanja sa kojima se svakodnevno suočavamo - kako i od čega preživeti svaki mesec. Na taj način izgovorena reč ubija mir, a budi rat. Posle toga, dolazi ispaljeni metak. I smrt - rekao je Gavrilović na skupu o srpsko-hrvatskim odnosima u Golubiću pored Obrovca, u Hrvatskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track