(VIDEO) VUČIĆ NAJAVIO 15 MEDALJA U TOKIJU: Neću da se pravdam ološu koji vređa Davora i Ivanu
Foto: Beta

Alal vera šampioni

(VIDEO) VUČIĆ NAJAVIO 15 MEDALJA U TOKIJU: Neću da se pravdam ološu koji vređa Davora i Ivanu

Rio 2016 -

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas srpskim osvajačima medalja na letnjim Olimpijskim igrama u Brazilu i naglasio da je to plod njihovog talenta i truda, ali i sistemskog pristupa države.„

"Čestitam sportistima, jer su svoju zemlju predstavljali na najbolji mogući način", podvukao je on i najavio da će im novčane nagrade od države, kao što je obećano, biti isplaćene do petka, u ukupnoj visini od nešto više od 3 miliona evra.

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da, za razliku od onih koji žele te uspehe da predstavljaju kao svoje rezultate, on to ne želi da čini i zato nije prisustvovao sportskim manifestacijama, pa neće ni prisustvovati masovnim dočecima, pošto neće da se kiti tuđim perjem.

On je naglasio da nije slučano pogodio broj medalja, podsetivši da je na tri konferencije za štampu, govorio da će naši sportisti osvojiti osam medalja.„

"Bilo je osam, jer znamo šta smo očekivali, kolike su mogućnosti sportista, ali i šta je država uradila. Spreman sam da prihvatim ozbiljnu debatu van sporta i moja obaveza je da kažem koliko je Srbija ulažila novca", naglasio je Vučić.

On je istakao da nije razumeo što, kada nije bilo medalja, predsednika Srbije Tomislava Nikolića optuživali da je baksuz, a njega kao šefa Vlade zato što nije davao pare.

"„Ne mislim da se pravdam raznom ološu. Hoću da uđem u ozbiljnu debatu. Raznovrsnom ološu iz različitih sfera društvenog života, kojem smetaju ljudi koji nisu patološki ostrašćeni", poručio je Vučić izvinivši se Davora Štefaneku i Ivani Španović što su morali da trpe taj ološ.„

"Za nas su svi sportisti isti. Nećemo da pravimo razliku između Davora i Ivane ili bilo kod drugog".

"Alal vera šampioni, majstori. Hvala na medaljama", naglasio je on dodajući da sportisti imaju pravo da kažu šta žele i šta misle.

Vučić je naveo da je od 2000. godine Srbija osvojila 201 medalju na olimpijskim igrama, a u poslednje godine 84 medalje.

"Da li vi mislite da je to slučajno?", upitao je Vučić.

On je naveo da će više od tri miliona evra biti isplaćeno olimpijcima sa medaljama i to do petka, što do sada nikada nije bio slučaj.

Vučić je rekao i da je država preko Olimpijskog komiteta izdvojila više od osam miliona evra za pripreme olimpijaca.

"To je onoliko koliko država može. Možda može i više, ali mi recite odakle, ali da mi posle ne kažete da podržavate štrajkače", rekao je Vučić, i naglasio da veruje da će Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine osvojiti 15 medalja, jer će biti pripremljena za to.

On je istakao da Srbija sada ima najbolje uslove u regionu Zapadnog Balkana i da u to nema sumnje.

Vučić je precizirao da će Srbija za zlatnu medalju izdvojiti 40 do 45.000 evra, za srebrnu i bronzanu medalju od 30 do 35.000 evra, ali i podsetio da država izdvaja i 166.000 dinara na mesečnom nivou za nacionalne penzije.

Vučić je rekao da je uveden sistem da jedan čovek može da obavlja samo jednu funakciju u sportu i da veruje da se to, uz jedan izuzetak, doslovno sprovodi. Takođe, nijedan savez ili klub ne može da dobije vise od 20 odsto, danas se finansiraju mali sportovi i lokalne samouprave moraju da ulaže više u sport, a ne samo u fudbal, što je ranije služio za malverzacije.

"Uveli smo i to da visina članarine ne može za malolentne sportiste da bude veća od deset odsto od prošečne zarade u Srbiji", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoji falinka u šitemu sporta za koju, kaže, nije kriv ministar sporta, već on lično i vlada, a to je činjenica da niko nije za privatizaciju u sportu. On je poručio da sada imaju priliku da viču „"Vučiću pederu", a da će on svaki sledeći put dobijati još više glasova.

"„Od kada sam premijer sve nagrade su isplaćene za vrhunski sport u rekordnom roku od sedam dana. Nije to pitanje odnosa prema sportu, već poštovanja prema građanima Srbije. Kada se da nalog trezoru sve se uplaćuje u jednom danu, a to je jer imamo dobro stanje javnih finansija", objasnio je Vučić.

On je podsetio da su nagrade za individualne sportiste uvećane za 10.000 evra, a za koletivni sport 5.000 evra.

"Sportskim savetima Vlada je isplatila novac, što je sistemska stvar, već u januaru, što do sada nikada nije bio slučaj. Sredstva koje sportisti dobijaju od Olimpijskog komiteta su naša sredstva", podsetio je on dodajući da država finansira saveze i reprezentaciju, a ne klubove.

S tim u vezi je pomenuo da je laž da se ugasio KK Vojvodina, dodajući da se ugasio klub koji je služio za pranje novca jedne političke stranke, čiji su funkcioneri formirali klub, a čija partija je vladala Vojvodinom 16 godina.

"Hoću u svakom trenutku da zaštitim državu i vladu, tamo gde nije kriva, ma kako to ne bilo popularno, i neću da dozvolim nemoralnim i nečasnim ljudima da vređaju naše najbolje sportiste samo zato što misle drugčije od njih, rekao je Vučić.

"Svako ko je Andriji Prlainoviću rekao 'zlato u blato' je 'ološ elita', poručio je Vučić odgovarajući na kritike da je u svojim izjava uvredio upravo ovog vaterpolistu.

"To što ste možda smatrali uvredama, objasnio je, nije se odnosilo ni na jednog sportistu, već, kako je naveo, na Pajtića i druge koji su govorili da su olimpijci 'uprkos nama osvojili su tolike medalje', a govorio sam i o ljudima sa RTS-a, jer ću tražiti da utvrdimo koliku su ekipu poslai u Rio i koliko je to koštalo građane.

"Tri puta sam rekao da će biti osam medalja, a kada se sve zavrsilo, rekli su da je to uteha za bedni narod", primetio je Vučić i zapitao da li isto tako govore da su američke medalje uteha zbog rasnih nereda, da su britanske zamena i uteha za Bregzit...

"O čemu se ovde radi, kakva crna uteha?! Srbija je sve uspešnija, sa sve više pobedničkog, nego gubitničkog mentaliteta", rekao je premijer.

On je, "obraćajući" se Andriji Prlainoviću, rekao:

"Svaka čast Andrija, kapa dole, ti si genije, jedan od najboljih sportista svih vremena, ne moram u svemu s tobom da se slažem, ali ću to na civilizovan način da iznesem".

"Ali, da prihvatim da onaj ološ koji po ceo dan smo soli pamet i vređa nase najistaknutje sportiste, jer ne prihvataju da misle isto kao oni, najbrutalnijim ličnim uvredama, pa misle imaju pravo, mi smo ti koji su elita, a u cemu ste elita, u neradu i mrznji...".

Oni su, kaže, navijali protiv ove zemlje, jer su mislili da je to njihova šansa da pokažu da je drazava neuspešna, a kada su naši sportisti uspeli, onda su pokušali da dokažu da država nije zaslužna. Premijer je poručio i da nema bolje reči za sve koji su loše govorili o srpskim sportistima, ljudima koji su Srbiji na olimpijskim igrama doneli medalje, te da takve može samo da nazove ološem i bednicima.

"Ološem, bednicima i jadnicima sam nazvao sve one koji su tako nazvali naše sportiste. A, to su slabe i nedovoljno snažne reči", rekao je Vučić i istakao da je jedini u ovoj zemlji koji ima petlju da "popu kaže da je pop", i da tom ološu kaže šta je.

Vučić je na opasku da je "ološ" prejak izraz potražio savet kojim izrazom da ga zameni, a zatim prihvatio sugestiju da to bude "nečasni i nemoralni ljudi", kojima će, dodao je, biti spreman uvek da odgovori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track