DETALJI MUČENJA NOVAKA: Đoković je morao četiri puta da daje urin
Foto: Saša Pavlić

Vrhunsko maltretiranje

DETALJI MUČENJA NOVAKA: Đoković je morao četiri puta da daje urin

Tenis -
Novak je, ističe Milinković, prihvatio da uradi sve što je potrebno, i to bez ikakve primedbe, pet sati je proveo u zatvorenoj prostoriji

BEOGRAD - Novak Đoković proveo je tokom meča dublova u finalu Dejvis kupa pet sati u sobi za antidoping, a lekar nacionalnog tima Srbije Zdeslav Milinković ocenio je da je to "bilo vrhunsko maltretiranje jednog sportiste" i da "sve prevazilazi domen profesije, kodeksa i etike".

"Teniski savez Srbije i ja lično smo apsolutno za to da se poštuju pravila VADA. Neophodno je da se smanji doping u sportu, što poštuju Novak i svi naši teniseri, bez obzira na sve okolnosti iz prethodnog perioda", rekao je Milinković dodajući da "sve to neretko izlazi iz okvira normalne procedure".

Novak je, ističe Milinković, prihvatio da uradi sve što je potrebno, i to bez ikakve primedbe, pet sati je proveo u zatvorenoj prostoriji.

Naš ugledni ortoped objašnjava zbog čega je sve toliko dugo trajalo.

"Uzorak koji se daje mora da ispunjava određene standarde koje je propisala VADA. Telesne izlučevine su deo procesa razgradnje, a ta koncentracija zavisi od toga koliko smo hrane uneli u organizam. Standardi su poznati, ali Novak ima savršenu hidrataciju, i nalazi se u apsolutnom balansu", naveo je Milinković.

Prema njegovim rečima, ipak, bio je prinuđen da četiri puta daje uzorak tokom tog testiranja.

"Teran je da uzima više hrane i napitaka nego što mu je potrebno, kako bi ispunio standarde kada je reč o gustini, kiselosti i ostalim parametrima uzorka po merilima VADA", rekao je lekar teniskog tima Srbije.

Milinković ne krije nezadovoljstvo takvim odnosom prema Đokoviću i ocenjuje da je "to bilo vrhunsko maltretiranje jednog sportiste i sve prevazilazi domen profesije, kodeksa i etike".

"Meni to lično smeta, ali je Novak sve odradio bez ijedne primedbe. Pritom, sve vreme je u sobi bio sa potpunim strancem, tokom tih pet sati bio mu je zabranjen izlazak iz prostorije, a morao je da pazi šta priča i kako razgovara sa bliskim osobama. Sve je bilo ispod ljudskog dostojanstva i elementarne kulture", napomenuo je Milinković.

Novak je to, kako je rekao, sjajno prihvatio, iako zbog svega nije mogao da izađe i pruži podršku igračima.

"Zato i smatram da je njegova primedba da nešto mora da se menja u antidoping proceduri sasvim na mestu", zaključio je doktor Milinković.

Šta je Novak Đoković morao da istrpi:

1. Za vreme meča koji je odlučujući za trofej nije mogao da pomogne saigračima već je bio u prostoriji sa nepoznatim lekarom koji je mogao da bude nalik doktorki koja je upropastila karijeru Viktoru Troickom.

2. Skoro pet sati je bio praktično "uhapšen", pošto nije smeo da napušta prostoriju.

3. Tri puta su mu naredili da mora da ponovi test.

4. Terali su ga da jede i pije jer je navodno imao "nekvalitetan uzorak urina".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track