BOGDAN OBRADOVIĆ ZA KURIR SPORT: Srbi mogu da osvoje Australiju

Analiza

BOGDAN OBRADOVIĆ ZA KURIR SPORT: Srbi mogu da osvoje Australiju

Tenis -
Novak ima dobar žreb, treba samo da ostane fokusiran, Zimonjić i Nestor su dubl koji se sjajno dopunjuje, a Jelena, Ana, Bojana i Vesna su sposobne da iznenade svakoga, pa i neprikosnovenu Serenu Vilijams, kaže selektor Dejvis kup tima Srbije

Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović će ekskluzivno za čitaoce „Kurir sporta“ narednih dana analizirati dešavana na Australijan openu, gde Srbija i pored povrede Janka Tipsarevića i suspenzije Viktora Troickog ima čak sedmoro predstavnika.

„Sam pogled na žreb je veoma interesantan. Retko kada se dešava da se nekom od favorita tako „otvori“ put do finala, kao što se to dogodilo Novaku Đokoviću. On ipak, stoji čvrsto na zemlji svestan da iako je tek početak sezone odmah mora biti maksimalno spreman i fokusiran, jer je u pitanju Gran slem i turnir koji se igra na tri dobijena seta. Novak jako dobro zna da ga svi „jure“ i žele da pobedom nad njim pokažu da su naprdovali i da pripadaju vrhu. Zato i govori da ide meč po meč.

Tenis je sport u kom nemate vremena da tražite i podižete formu. Odmah od prvog turnira morate biti potpuno spremni. Uz to Australijan i US open su dva turnira koja se igraju u nenormalnim vremenskim uslovima. To dovodi do dotatne potrošnje snage, neretko se dešava da igrači dehidriraju i o tome, se svakako mora voditi računa.

Drugi naš predstavnik u muškom singu Dušan Lajović je nastavio da napreduje i to treba da raduje. Bez obzira na poraze u finalu Dejvis kupa protiv Berdiha i Štepaneka, mislim da je Duciju upravo to pomoglo da sazri, vidi šta treba da menja i sada je napravio najteži korak u karijeri – došao je u priliku da pobedi nekoga od najboljih igrača sveta. Treba da se opusti i uživa na terenu.

Nenad Zimonjić i Danijel Nestor(ović) mogu do kraja dubla. Ja sam još 1999. godine u Lionu rekao Zikiju da je Danijel pravi partner za njega. Jedan desnoruk, drugi levoruk, uz to obojica Srbi. To mnogo znači i vidi se da se sjajno razumeju na terenu, mentalitet im je sličan i obojici prija srpsko okruženje oko njih dok su na turniru.

Jelena Janković je osmi nosilac, Ana Ivanović se vraća u TOP 10, ali mislim da je veoma važno i da je Bojana Jovanovski ušla u glavni žreb. Sa izuzetkom Serene Vilijams, koju ako pobedite kada je motivisana i fokusairana kao na velikim turnirima, definitivno znate da ste najbolji na svetu, renking nema ulogu kao kod muškaraca. Zato je i neazhvalno da sada pričamo o dometima srpskih teniserki, jer i Vesna Dolonc je uz tri ranije pomenute sposobna da iznenadi.

Na kraju ovog uvodnog teksta, želim da ukažem, da ovoliki broj igrača iz Srbije samo pokazuje neophodnost formiranja nacionalnog teniskog centra gde bi oni najbolji mogli povremeno da rade sa na primer Nikolom Milojevićem, Laslom Đereom ili Peđom Krstinom, koji prelaze među seniore, a do sada su pokazali da imaju ogroman potencijal. Na jednom takvom mestu, tenserke i teniseri bi razmenjivali iskustva, ali i lakše formirali timove koji će ih pratiti na turnirima. A na primeru Novaka Đokovića vidi se koliko je to važno"; podvukao je Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track