SLOMIO I FERERA: Novak u dramatičnoj završnici pronašao put do polufinala Rima

Neka se spremi Miloš Raonić

SLOMIO I FERERA: Novak u dramatičnoj završnici pronašao put do polufinala Rima

Tenis -
Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je Španca Davida Ferera sa 7:5, 4:6, 6:3 u četvrtfinalu Masters turnira u Rimu

RIM - Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Masters turnira u Rimu. Đoković je u četvrtfinalu savladao Španca Davida Ferera sa 7:5, 4:6, 6:3, posle maratona u tri seta koji je trajao dva sata i 32 minuta. To je bio 17. međusobni okršaj Đokovića i Ferera, a srpski teniser sad vodi u pobedama sa 12:5. Novak iza sebe ima seriju od šest uzastopnih pobeda. Đoković je bio slobadan u prvom kolu, a u nastavku takmičenja savladao je Čeha Radeka Štepaneka (6:3, 7:5) i Nemca Filipa Kolšrajbera (4:6, 6:2, 6:1). Novaka u borbi za finale očekuje duel sa Kanađaninom Milošem Raonićem, koji je savladao Francuza Žeremija Šardija sa 6:3, 5:7, 6:2.Uspešan dan imale su i srpske teniserke. Ana Ivanović je u četvrtfinalu savladala Španjolku Karlu Suarez Navaro, dok je Jelena Janković bila bolja od Agnješke Radvanske.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

TOK MEČA

III setĐoković silovito otvara odlučujući set i osvaja tri poena na svoj servis. Usledija je prva dupla servis greška srpskog tenisera na meču, ali Novak prvi gem završava na maestralan način - sjajnim drop šotom.Srbin osvaja i prva dva poena na servis rivala, ali Ferer sa tri vezana vinera uspeva da preokrene rezultat i da izjednači na 1:1 u gemovima.Propuštene šanse nisu obeshrabrile Novaka koji lako stiže do novog gema, a potom i do brejka. Đoković je osvojio sedam uzastopnih poena i sada vodi sa 3:1. On je lepo izgradio poen i sjajnom dijagonalom stiže do nove tri vezane brejk lopte, od kojih koristi već prvu.Novak je u narednom gemu imao 30:0, ali zatim dolazi do velikog pada u njegovoj igri. Ferer je spremno dočekao taj poklon i momentalno uzvraća ribrejkom za 3:2. Nastavlja se velika borba na Centralnom terernu.Đoković se u sedmom gemu ponovo našao u neprijatnoj situaciji. Imao je Ferer 0:30, ali je servis spasio Srbina koji uspeva da preokrene rezultat i da povede sa 4:3. Drugi reket sveta imao je dovoljno snage da još jednom slomije otpor najveće radilice na ATP turu. Novak je sjajnom igrom u defanzivi stigao do dve vezane brejk lopte. Na prvoj nije prošao drop šot, ali je na drugoj Đoković bio neumoljiv i konačno dolazi u situaciju da servira za meč i plasman u polufinale. Ni poslednji gem nije bio nimalo lak, pošto se Španac borio do poslednjeg udarca. Novak je na prvoj meč lopti odservirao duplu grešku, ali je potom strpljivo sačekao grešku Ferera za konačnih 7:5, 4:6, 6:3.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

II setĐoković je osvojio i prvi gem u drugom setu, a nastavio je furiozno i na servis Ferera. On je prvo imao dve vezane brejk lopte, a zatim i treću, ali se Španac svaki put uspešno odbranio za 1:1.

Kiša je počela da pada u Rimu, ali to za sada ne utiče na Đokovića i Ferera. Obojica su sigurni na servisu, iako j Novak loe poečeo peti gem, ali je od 0:30 ipak stigao do vođstva 3:2.Španac je odmah stigao do novog izjednačenja (3:3), a u narednom gemu sjajnim riternom stiže do dve vezane brejk lopte. Ferer je neutralisao Novak odličan servis i preciznim udarcem prvi dolazi do prednosti u drugom setu - 4:3. Novak je dao sve od sebe kako bi se ekspresno rezultatski vratio u meča, ali u osmom gemu ne koristi još dve prilike da svom rivalu oduzme servis. Ferer je ostao smiren i sada vodi sa 5:3.Đoković je rutinski smanjuje na 5:4, ali ne uspeva da napravi preokret u završnici. Srpski teniser je u desetom gemu vezao nekolko grešaka iz riterna, pa Ferer uspeva da privede drugi set kraju, rezultatom 6:4. Gledaćemo treći odlučujući set.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

I setĐoković gubi prvi poen u meču, ali zatim osvaja tri naredna. Međutim, ni Ferer se ne predaje i speva da stigne do izjednačenja 40:40, ali Novak na kraju bez većih problema osvaja uvodni gem. Od prvog poene igra se fantastičan tenis,a obojica su izuzetno sigurni na servisu.Novaka na startu meča odlično služi servis, pa osvaja peti gem bez izgubljenog poena i vodi sa 3:2 u gemovima.Đoković je bio maestralan i u narednom gemu i u nizu osvaja sedam uzastopnih poena, što mu donosi tri vezane brejk lopte. Novak nije iskoristio prvu pošto je posle duge razmene udaraca pokušao da osvoji direktan poen, ali je njegov forhend završio u mreži. Ipak, on koristi sledeći i vodi sa 4:2 u prvom setu.Đoković je potvrdio brejk na teži način pošto je David Ferer u sedmomgemu imao tri vezane brejk lopte. Međutim, drugi reket sveta još jednom pokazuje svoj kvalitet i osvaja pet uzastopnih poena, za vođstvo od 5:2.Novak se nije mnogo trudio da završi set na servis rivala, pa Ferer bez izgubljenog poena smanjuje prednost rivala na 5:3. Međutim, Đoković je ponovo bio nesiguran u odlučujućim trenucima - na 30:30, Novak šalje forhend u mrežu, a Ferer u narednom poenu materijalizuje taj poklon i vraća brejk, a potom poravnava na 5:5. Novak u završnici seta ponovo podiže nivo svoje igre. On preuzima inicijativu u naredna dva gema i veoma agresivnom igrom u 12. gemu stiže do tri vezane brejk lopte. Drugi reket sveta koristi drugu i osvaja prvi set rezultatom 7:5. Ferer je bio veoma besan na kraju seta pošto je od sudije tražio da se ponovi poslednji poen zbog neca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track