RITERN JAČI OD SERVISA: Novak rutinski protiv Raonića do 4. uzastopnog polufinala Rolan Garosa
Foto: Reuters

Protiv Gulbisa za finale

RITERN JAČI OD SERVISA: Novak rutinski protiv Raonića do 4. uzastopnog polufinala Rolan Garosa

Tenis -
Najbolji srpski teniser Novak Đoković rutinski se plasirao u novo polufinale Otvorenog prvenstva Francuske pošto je u četvrtfinalu savladao Kanađanina Miloša Raonića sa 7:5, 7:6 (7:5), 6:4

PARIZ - Najbolji srpski teniser Novak Đoković rutinski se plasirao u četvrto uzastopno polufinale Rolan Garosa. Đoković je u četvrtfinalu bez problema, u tri seta, savladao devetog tenisera na svetu, Kanađanina Miloša Raonića sa 7:5, 7:6 (7:5), 6:4. To je bio tek treći duel Đokovića i Raonića i treća pobeda srpskog tenisera. Novak je prvi put savladao rođenog Podgoričanina prošle godine u Dejvis kupu (7:6, 6:2, 6:2), dok su drugi meč odigrali neposredno pre Rolan Garosa, u polufinalu Mastersa u Rimu (6:7, 7:6, 6:3). Iako je Raonić ove sezone znatno popravio svoju igru, koja se prethodnih sezona bazirala isključivo na izuzetno snažnom servisu, ipak nije uspeo da zaustavi Đokovića, koji se tako plasirao u 22. grend slem polufinale, ukupno šesto u Parizu.

Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters

Može se reći da je u Parizu presudilo Đokovićevo iskustvo, s obzirom na činjenicu da je ovo Raoniću bilo tek prvo četvrtfinale na nekom od četiri najveća turnira. Meč na centralnom terenu "Filip Šatrije" trajao je dva sata i 22 minuta. Novak je tako nastavio svoj pohod na jedini grend slem trofej koji mu nedostaje u karijeri. On će u polufinalu igrati sa Letoncem Ernestsom Gulbisom, koji je savladao Čeha Tomaša Berdiha sa 6:3, 6:2, 6:4. Đoković je u prvom kolu eliminisao Portugalca Žoaoa Sousu sa 6:1, 6:2, 6:4, u drugom je savladao Francuza Žeremija Šardija sa 6:1, 6:4, 6:2, u trećem je bio bolji od Hrvata Marina Čilića (6:3, 6:2, 6:7, 6:4), dok je u osmini finala još jednom lako izašao na kraj sa Francuzom Žo- Filfredom Congom (6:1, 6:4, 6:1). Raonić je takmičenje u Parizu otvorio pobedom protiv Australijanca Nika Kirgiosa (6:3, 7:6, 6:3), u nastavku je savladao Čeha Jirija Veselog (7:6, 6:4, 6:1), u trećem kolu eliminisao Francuza Žila Simona (4:6, 6:3, 2:6, 6:2, 7:5), dok je u osmini finala bio bolji od Španca Marsela Granoljersa (6:3, 6:3, 6:3).

Miloš Raonić, Foto: Reuters
Miloš Raonić, Foto: Reuters

TOK MEČAIII setĐoković na startu trećeg seta dolazi do tri vezane brejk lopte, ali Raonić uspeva da se izvuče iz nezgodne situacije. Međutim, posle dva izjednačenja Novak dobija novu priliku da oduzme servis rivalu. Raonić ovog puta nije bio na visini zadatka i nekontrolisanim forhendom šalje lopticu u aut. Novak vodi sa 1:0.Đoković je uz manje probleme potvrdio brejk i sada vodi sa 2:0 u gemovima u trećem setu. Usledio je novi brejk drugog tenisera sveta koji u trećem gemu koristi drugu brejk loptu. Novak nastavlja sa odličnom igrom i bez izgubljenog poena stiže na dva gema od plasmana u novo polufinale Rolan Garosa (4:0).Raonić je na kratko prekinuo seriju srpskog tenisera i osvaja svoj prvi gem u trećem setu za 4:1. Međutim, to nije poremetilo Đokovića koji sigurnim servisom stiže na korak od pobede - 5:1.Novak se malo opustio u završnici. Kanađanin je prvo bez problema smanjio na 5:2, a potom u osmom gemu uspeva da spreči Novaka da privede meč kraju. On maksimalno koristi pad u igri rivala i uspeva da produži treći set (5:3).Posle još jednog sigurnog servis gema Raonića za 5:4, Đoković je došao u situaciju da po drugi put servira za meč. Novak je izgubio prvi poen i u desetom gemu, ali se u nastavku uozbiljio i posle dva sata i 22 minuta igre stiže do četvrtog uzastopnog polufinala Rolan Garosa - 7:5, 7:6 (7:5), 6:4.

Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

II setNovak dobija prvi gem u drugom setu bez izgubljenog poena, ali Raonić vrlo brzo poravnava na 1:1. Ništa novo nije doneo ni treći gem, pošto je Đoković sigurnom igrom lako stiže do nove prednosti - 2:1.Kanađanin bez izgubljenog poena osvaja četvrti gem (2:2) u drugom setu i na svom kontu ima već deset as udaraca. Đoković i Raonić nastavljaju da igraju u istom ritmu u drugom setu. Novak je poveo sa 3:2, da bi Miloš odmah uzvratio istom merom za novo izjednačenje. Brzo se igra u nastavku i nema dužih razmena udaraca. Đoković je u sedmom gemu ponovo bio veoma siguran na servisu i sada vodi sa 4:3 u gemovima. Sa dva nova as udarca Raonić još jednom bez izgubljenog poena dobija gem, pa se nastavlja egal na Šatrijeu. Trend sigurnih servisa nastavio se i u sledeća dva gema iako je Raonić u desetom gemu upisao dve nove duple servis greške. Međutim, Novak ovog puta ne dolazi do brejk prilika, pa Miloš bez drame poravnava na 5:5.Pošto je Novak lako osigurao taj-brejk (6:5), Raonić je u 12. gemu ponovo mogao sebi da zagorča život. On je poveo sa 30:0, ali je Kanađanin vezao dve greške iz forhenda za 30:30. Međutim, ovog puta nije bilo drame pošto Raonić osvaja naredna dva poena i odvodi drugi set u taj-brejk.Početak dodatnog gema nije doneo uzbuđenje, pošto su prvih šest poena osvojili seviseri. Novak prvi stiže do mini brejka, pošto sjajnim bekhendom naterao Raonića na grešku za vođstvo od 4:3. Kanađanin je odmah uzvratio istom merom, ali je Đoković bio neumoljiv u završnici. Raoniću je popustila koncentracija pa pravi novu grešku i poklanja rivalu dve set lopte (6:4). Novak nije iskoristio prvu na Raonićev servis, ali realizuje drugu za konačnih 7:5 i 2:0 u setovima.

Miloš Raonić, Foto: AP
Miloš Raonić, Foto: AP

I setĐoković je otvorio meč as udarcem, posle čega lako osvaja prvi gem. On je dobio četiri od prvih pet poena i već je upisao dva asa. Novak je dobio i prvi poen na servis rivala, ali je Raonić potom vezao četiri poena i bez problema poravnava na 1:1.Đokovićev servis na startu meča odlično funkcioniše. Srpski teniser već ima tri asa i u takvoj situaciji lako dolazi do vođstva od 2:1. Novak je u četvrtom gemu posle prve duple greške Raonića stiže do 40:40, ali mu Kanađanin četvrtim as udarcem ne dozvoljava brejk priliku i potom poravnava na 2:2.Usledio je novi siguran gem drugog tenisera sveta, koji posle četvrtog as udarca ponovo vodi - 3:2. Đoković u šestom gemu ne koristi prvu brejk loptu. Kanađanin je poveo sa 30:0, ali se Novak vratio i posle Raonićeve neiznuđene greške iz forhenda dobija priliku da mu oduzme servis. To se ipak nije dogodilo pošto Miloš dobija naredna dva poena za 3:3.U narednom gemu ni Raonić ne koristi prvu brejk priliku. On je u odsutnom trenutku pogrešio iz bekhenda. Novak ga u narednom poenu, sjajnim bekhend vinerom, hvata na ničijoj zemlji i potom rutinski osvaja i četvrti gem. Đoković za sada ne uspeva da čita Raonićev servis, pa Miloš bez većih problema stiže do novog izjednačenja - 4:4.Novak je lako osvojio i peti servis gem, a potom dolazi i do prve set lopte. Raonić serijom grešaka daje novu brejk priliku Đokoviću. Međutim, Raonić posle još jednog sjajnog servisa skida liniju, posle čega šetim as udarcem dobija taj gem za 5:5.Drugi nosilac nije mogao da veruje da se Kanađanin ponovo izvukao. Novak je bio veoma frustriran, ali ipak uspeva da se koncentriše i da osvoji 11. gem za vođstvo od 6:5. Raonić je u ključnom trenutku, na 30:0, napravio dve dvostruke servis greške i tako vraća Novaka u život. Đoković je poslednja dva poena odigrao maestralno i posle 50 minuta igre dobija prvi set sa 7:5.

Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track