8 TAJNI USPEHA ĐOKOVIĆA: Novak otkrio Amerikancima kako je postao najbolji na svetu!
Foto: Reuters

Fascinirani Srbinom

8 TAJNI USPEHA ĐOKOVIĆA: Novak otkrio Amerikancima kako je postao najbolji na svetu!

Tenis -
Mukotrpni treninzi, živci od čelika i poseban režim ishrane odveli su Novaka na krov sveta

Američki mediji fascinirani su uspehom najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Srpski teniser je u velikom finalu US opena uspeo da savlada Rodžera Federera i 23.000 navijača na stadionu Artur Eš i da jubilarni 10. put u karijeri osvoji Gren slem titulu.

Mukotrpni treninzi, živci od čelika i poseban režim ishrane odveli su Novaka na krov sveta, a čuveni američki portal "Yahoo" objavio je tekst u kom Novak otkriva osam tajni vezanih za ishranu.

Tajna br. 1 - Počinjem da pijem ujutru

Čim ujutru ustanem iz kreveta popijem punu čašu mlake vode. Osam sati nisam unosio tečnost, pa je neophodna mom organizmu. Voda je ključni faktor ju oporavku tela. Izbegavam da pijem hladnu vodu, jer telo tada troši više energije da je ugreje. Tada krv navire u digestivni sistem, a ja je želim u mišićima. Volim da popijem i šolju čaja ujutru.

Tajna br. 2 - Jedem med

Druga stvar će vas možda iznenaditi - jedem dve kašike meda svaki dan. Trudim se uvek da nabavim "manuka" med sa Novog Zelanda. Znam da ćete pomisliti "pa med je šećer". Dobro, jeste, ali organizmu je potreban šećer, tačnije fruktoza. Med je mnogo bolji od čokolade koja će vam dati "Vau" efekat, ali on traje samo 30 minuta, a meni je potreban ceo dan.

Tajna br. 3 - "Energetska činija" za doručak

U činiju stavim musli bez glutena, šaku punu lešnika, oraha, kikirikija i malo ulja od bundeve. Dodam i voće, obično Banane i neke bobice. Malo kokosovog ulja, pirinčanog mleka, bademovog mleka..

Tajna br. 4 - Doručak br. 2

Ova činija je mi je uglavnom dovoljna, ali sačekam 20-ak minuta pa ako sam još gladan uzmem tost bez glutena sa tunjevinom ili avokadom koji obožavam.

Tajna br. 5 - Ručak nosim sa sobom

Moj tipičan ručak je pasta bez glutena sa povrćem. Kombinujem razne vrste povrća: paprika, paradajz, brokoli, šargarepa, pasulj... dodam malo maslinovog ulja i soli. Za meč mi je potrebno puno proteina i onda mi je pasta dovoljna.

Tajna br. 6 - Pijem i tokom treninga

Za vreme treninga uvek imam dve flaše energetskog napitka sa dodatkom fruktoze. Potrebni su mi magnezijum, kalcijum, selen, cink i vitamin C. Nakon treninga obavezno uzmem prirodan proteinski šejk.

Tajna br. 7 - Užina između setova

Pre meča, želim da budem baš zagrejan pa uzimam energetski gel sa 25 miligrama kofeina. Tokom meča jedem sušeno voće i uvek imam med kod sebe.

Tajna br.8 - Meso za večeru

Za večeru jedem meso ili ribu zbog proteina. Obično je to biftek, piletina ili losos, uvek je organskog porekla jer je zdravije. Često za večeru pojedem i supu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track