HRVATSKI MEDIJI: Đoković je rekao istinu, teniseri treba da zarađuju više od teniserki!
Foto: Profimedia

Sjajna analiza

HRVATSKI MEDIJI: Đoković je rekao istinu, teniseri treba da zarađuju više od teniserki!

Tenis -
Ugledni hrvatski portal "Index.hr" u zaniljivoj analizi objasnio je zašto komentar Novaka Đokovića na temu zarada tenisera i teniserki bio apsolutno na mestu.

Nakon što je diplomatski prokometarisao seksističku izjavu Rejmonda Mura, sada već bivšeg direktora turnira u Indijan Velsu, "da žene treba da kleče na kolenima i zahvaljuju Bogu što su rođeni Federer i Nadal", Novak se neopravdano našao na udaru kritika.

Indeks navodi da je Đoković rekao nešto drugo - da teniserke ne treba da budu jednako plaćene za manje sati rada.Na Gren slem turnirima muškarci igraju minimalno tri seta, a neretko pet. Izuzev US opena, pobednik Gren slema se u petom setu pri rezultatu 6:6 ne odlučuje taj-brejkom, nego se igra na razliku - pa su tako Izner i Mai na Vimbldonu igrali više od 11 časova (78:60).

Novinari Indeksa ističu da je Novak samo tražio plaćanje po učinku.

Teniserke za manje minuta provedenih na terenu zarađuju koliko i muškarci, koji za isti iznos u proseku moraju odigrati više setova.

Foto: Index.hr/printscreen
Foto: Index.hr/printscreen

Đoković je kao pobednik prošlogodišnjeg Vimbldona osvojio nagradu od dva miliona i 270 000 evra, isto koliko i Serena Vilijams. Odigrao je 24 seta. Federer je odigrao 23, Gaske 24, a Marej 20 setova. Kod teniserki, Serena Vilijams do titule je došla za 16 setova, finalistkinja Garbina Muguruza odigrala je 17, polufinalistkinja Marija Šarapova 13. Đokoviću je za osvajanje Vimbldona trebalo oko 960 minuta, odnosno 16 sati, a Sereni 631 minuta ili 10.5 sati. Finale između Federera i Đokovića je trajalo skoro tri sata, dok je Serena do titule stigla nakon sat i po igre. Za istu platuDakle, Serena je po minutu igre zaradila 2885 evra, a Novak 2070 evra.

ATP je prošle godine gledalo uživo 973 miliona ljudi, dok je WTA gledalo 395 miliona

Uz satnicu, tu je i parametar gledanosti, a brojke su na strani tenisera. Prema podacima BBC-a, muško finale Vimbldona gledalo je 9.2 miliona ljudi, dok je žensko privuklo 4.3 miliona gledalaca. Mečeve ATP tura prošle godine uživo je pogledalo 973 miliona ljudi, a WTA 395.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track