(VIDEO) Bliski Đokovićev prijatelj ima najveće zasluge za Federerov uspeh. Evo šta je Hrvat uradio
Foto: Reuters

Zna slabe tačke rivala

(VIDEO) Bliski Đokovićev prijatelj ima najveće zasluge za Federerov uspeh. Evo šta je Hrvat uradio

Tenis -

Švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio je prvu gren slem titulu još od 2012, i to u trenutku kada "gazi" 36. godinu, posle dugog odsustva zbog povrede!

Od osmine finala do finala Australijan opena samo jedan meč nije igrao u pet setova. Uprkos tome, imao je snage da posle velike borbe za trofej slomi Rafaela Nadala u još jednom maratonu u Melburnu.

Federer je upisao 18. gren slem titulu, a velike zasluge za to pripadaju njegovom treneru, Hrvatu Ivanu Ljubičiću.

Ljubičić, koji je veliki prijatelj Novaka Đokovića, uspeo je da popravi igru najboljeg tenisera sveta svih vremena. Za početak, "sredio" mu je bekhend, po kome je i sam u igračkim danima bio poznat. Švajcarac je upravo tim udarcem često u nedelju napadao Nadala, što je ranije bilo nezamislivo.

Jasno je i to da što je razmena udaraca duža, Nadalove šanse da dobije poen rastu, a Federerove padaju. Hrvatski stručnjak je uspeo da nauči Rodžera da nađe sredinu - da poene ne završava prerano, ali i da ne odugovlači sa napadom. U stvari, da sačeka dobru priliku. Statistički gledano, Federer je to i činio - najveću prednost nad Nadalom napravio je u poenima koji su trajali između sedam i devet udaraca.

I još nešto, koliko god to zvučalo neverovatno, Federer je stabilizovao servis iako mu je taj udarac oduvek bio najjače oružje.

Sve to Ivan Ljubičić uspeo je da prenese Federeru otkako su krajem 2015. godine započeli saradnju.

Takođe, veoma je važno i to što Hrvat, koji je svojevremeo bio treći igrač sveta, a penzionisao se 2012, zna kako je to igrati protiv Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i drugih velikana svetskog tenisa, jer je protiv svih njih igrao.

"Ljubičić poznaje i moju i igru svih drugih mogućih Rodžerovih protivnika. Verujem da ga je upravo zato Federer angažovao", izjavio je svojvremeno Đoković.

Očigledno je moguće "učiti tatu kako se prave deca". Iako je bio vrhunski teniser, Ljubičić nikada nije dosegao Federerov nivo, ali je kao trener mogao mnogo toga da ga nauči.

"Mi nismo samo igrač i trener, već smo i prijatelji", rekao je Federer posle trijumfa u Melburnu i pecnuo Hrvata:

"Ovo je njemu prvo gren slem finale, i kao igraču i kao treneru".

Na kraju je Švajcarac zaključio:

"Slavićemo ovaj uspeh zajedno... Slavićemo kao rok zvezde".

Uspeh je zajednički...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track