U FORMI: Federer ostvario 19 pobeda na 20 mečeva u 2017. godini
Foto: AP

Majstor ostaje majstor

U FORMI: Federer ostvario 19 pobeda na 20 mečeva u 2017. godini

Tenis -

Švajcarac Rodžer Federer osvojio je jedan gren slem i dva mastersa u novoj sezoni, a doživeo poraz samo od nepoznatog Rusa u Dubaiju.

Ko zna ko je Jevgenij Donskoj? Skoro pa niko, a taj izvesni teniser iz Rusije, 116. na ATP listi, sprečio je perfektan početak sezone Rodžera Federera pobedivši ga u drugom kolu turnira u Dubaiju. Donskoj će jednog dana biti u prilici da priča unicima kako je najvećeg teniskog šampiona svih vremena jedini pobedio u Emiratima, ne dozvolivši mu da osvoji sve što vredi u tenisu, a igra se na početku godine.

Uprkos iznenadnom trijumfu Rusa, 35-godišnji majstor tenisa iz Bazela igra senzacionalno dobro. Ponovo pokazuje osobine zida kao u svojim najboljim danima. Kako god da mu dođe loptica, ona se vrati sa druge strane mreže i bude još neprijatnija protivniku kod narednog udarca. Agresivan je i jednako snažnog servisa kao i pre.

Gotovo da ništa nije izgubio na brzini, a bekhend od dolaska Hrvata Ivana Ljubičića na mesto trenera češće koristi u napadačke nego u odbrambene svrhe. Prethodnih godina to nije bio slučaj i smatralo se slabom tačkom u njegovoj igri. Sada je rivalima teško da mu pronađu manu.

Dokaz njegove uspešnosti je broj ostvarenih pobeda u 2017. godini, niz od neverovatnih 19 trijumfa na 20 mečeva, ako se ne računa pripremni Hopman kup u Pertu na početku sezone, gde je u zagrevanju izgubio od Aleksandra Zvereva i pobedio još dva meča. Od Perta je osvojio Australijen open u Melburnu, odigravši sedam mečeva od čega su tri rešena u pet setova (Nišikori, polufinale sa Vavrinkom i finale sa Nadalom). Usledio je već pomenuti susret (6:3, 6:7, 6:7) sa Donskojom u Dubaiju, da bi na američkim mastersima napravio seriju od 12:0 osvojivši trofeje u Indijan Velsu i Majamiju.

Sa novih 4.045 bodova na kontu došao je na 4. mesto ATP liste, a ubedljivo vodi na ATP trci za ovu sezonu.

Da mu se nađe u penziji

ZARADIO MILIONE

Australijen open2.640.000 evra

Dubai 32.000

Indijan Vels Masters 1.103.000

Majami open1.103.000

Pauza od Rolan Garosa

NEMAM VIŠE 24 GODINE

Naredna dva meseca Federer će uživati sa decom i lagano sprovoditi pripreme za Rolan Garos.

- Moj san se nastavlja. Bilo je ovo sjajnih nekoliko nedelja za mene. Ovo je neverovatan start godine. Nemam više 24 godine i verovatno neću igrati ni na jednom turniru na šljaci pre Rolan Garosa. Potreban mi je odmor - rekao je Švajcarac posle pobede nad Nadalom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track