ZIMONJIĆ ZVANIČNO SELEKTOR: Nenad preuzeo klubu Dejvis kup tima Srbije
Foto: Dado Đilas

Od danas zvanično na funkciji

ZIMONJIĆ ZVANIČNO SELEKTOR: Nenad preuzeo klubu Dejvis kup tima Srbije

Tenis -

Teniser Nenad Zimonjić zvanično je danas preuzeo funkciju selektora Dejvis kup reprezentacije Srbije, čiji je do sada bio vršilac dužnosti.

Teniski savez Srbije (TSS) je na sednici Upravnog odbora potvrdio da će Zimonjić biti zvanični selektor, drugi put u karijeri.On je u jednom mandatu tokom 2004. i 2005. godine bio selektor i igrač.Kao igrač je osvojio Dejvis kup 2013. godine.On je kao vršilac dužnosti selektora, ali i igrač, vodio Srbiju do pobede nad Rusijom u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa.Zimonjić će od petka do nedelje voditi Srbiju u duelu sa Španijom u četvrtfinalu.

Zimonjić je srpski kralj dublova, najstariji i najiskusniji član našeg Davis cup tima, dugogodišnji vladar svetke rang liste u igri parova i član svetske teniske elite, lord našeg belog sporta, selektor našeg nacionalnog tima - Nenad Zimonjić.

Svetla tačka naše teniske istorije, njen dugogodišnji pisac Zimonjić, prvi put nacionalni dres u Davis cupu obukao je maja 1995. godine. Sudar sa selekcijom Rusije u Nišu, februara 2017. bio je 70. meč u nacionalnom dresu (42 pobeda). Zimonjić je njegov jubilarni 50. meč za Srbiju odigrao u beogradskoj Areni u susretu sa SAD marta 2010. Na funkciji selektora našeg Dejvis kup tima proveo je dve godine (2004 – 2005) i izveo naš tim iz druge u prvu grupu Evro-afričke zone.

Sam pogled na rubriku titule (53) - finala (37) u biografiji Zimonjića jasno nam daje do znanja o kakvoj sportskoj veličini je reč, vitezu kojim se ponosimo. Novembra 2005. postao je prvi Srbin koji je učestvovao na Mastersu u Šangaju, završnom turniru na kraju godine gde se za tron bori osam najboljih dublova sveta, kao i osam najboljih u singlu, u paru sa tadašnjim dubl partnerom Indi¬jcem Leanderom Paesom i stigao do finala. Dva trofeja Mastersa Nenad će osvojiti 2008. i 2010. u paru sa Kanađaninom Danielom Nestorom. Plasman na poziciju namenjenu najboljem na planeti u dubl konkurenciji Zimonjić je ostvario osvajanjem Mastersa u Šangaju 2008. godine!

Predstavljao je Srbiju na Olimpijskim igrama - 2000. u Sidneju, 2008. u Pekingu, 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Ženeiru. Osvojio je Svetski kup u Dizeldorfu dva puta sa kolegama iz reprezentacije - Troickim i Tipsarevićem – 2009. i 2012. godine. “Salataru” je zagrlio u beogradskoj Areni decembra 2010. kada je sa kolegama iz reprezentacije osvojio najstarije ekipno takmičenje na svetu – Dejvis kup, prvi naslov šampiona za Srbiju u istoriji. Naslov vicešampiona Dejvis kup takmičenja sa kolegama je poneo 2013. godine.

Sezonu 2017. u Dejvis kup takmičenju Nenad je startovao kao v.d. selektor NIS Dejvis kup tima Srbije i odmah na startu naš nacionalni tim odveo je do pobede u prvom kolu Svetske grupe koje je odigrano u Nišu protiv selekcije Rusije. Na redu je novi zadatak, novi izazov, četvrtfinale Svetske grupe protiv Španije u beogradskoj hali „Aleksandar Nikolić“. Meč je na programu od 7. do 9. aprila 2017. godine, a gostima iz Španije selektor Zimonjić će na megdan izvesti najbolji tim kojim Srbija raspolaže: Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović i Zimonjić.

Pobeda vodi u polufinale Svetske grupe 2017. koje je na programu od 15. do 17. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track