PRAZNIK U MELBURNU: Federer i Čilić igraju u nedelju finale Australijan opena
Foto: AP

KOME ĆE PRIPASTI TROFEJ

PRAZNIK U MELBURNU: Federer i Čilić igraju u nedelju finale Australijan opena

Tenis -

Švajcarski teniser Rodžer Federer i Marin Čilić iz Hrvatske igraju u nedelju od 9.30 po srednjoevropskom vremenu u finalu prvog grend slem turnira u sezoni, Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu.

Federer (36) je u rekordnom sedmom finalu Australijan opena i igra za šestu titulu, čime bi se izjednačio sa Novakom Djokovićem i Rojom Emersonom. Švajcarac igra za 20. grend slem trofej, a 29-godišnji hrvatski teniser za drugi.

Čilić će pokušati da postane prvi hrvatski teniser osvajač Australijan opena.

"To je velika motivacija za mene u finalu. Osećam se zaista dobro po pitanju moje igre, nadam se da ću odigrati dobar meč i da ću imati mnogo energije na terenu", rekao je Čilić.

Federer je najstariji igrač grend slem finala od Kena Rozvela, koji je kao 39-godišnjak 1974. godine igrao za trofej na Ju Es openu. Ako osvoji sutra trofej priključiće se Margaret Kort, Sereni Vilijams i Štefi Graf kao jedini igrači koji su osvojili najmanje 20 grend slem trofeja u singlu.

"To bi bilo neverovatno", rekao je Federer.

Federer i Čilić su do sada igrali devet puta, a osam pobeda ostvario je Švajcarac.

Poslednji put igrali su u finalu Vimbldona, pre šest meseci, kada je pobedio Federer sa 6:3, 6:1, 6:4. Čilić je tada imao problema sa plikovima na stopalima.

"Osećam se zaista dobro fizički. Ne tražim osvetu. Zbog svojih problema nisam mogao da dam sve od sebe na Vimbldonu i to se dešava. Sada igram mnogo agresivnije, dobro udaram, od riterna preko forhenda i bekhenda, kretanja, sve je dobro", naveo je šesti teniser sveta Čilić, koji je za sada jedni grend slem trofej osvojio 2014. godine na Ju Es openu.

Federer je rekao da nije očekivao da će igrati za 20. grend slem trofej.

"Tokom karijere prolazite kroz različite faze. Srećan sam što sam još tu, što sam zdrav i što i dalje igram dobro, stvaram sebi prilike igrajući najbolje", dodao je on.

Federer je do finala proveo 10 sati i 50 minuta na terenima u Melburnu, šest sati manje nego Čilić.

"Mislim da sam sve uradio prilično dobro. Nadam se da ću dobro početi meč, da ću igrati raznovrsno. Nadam se da ću dobro servirati i da ću uspeti da čitam njegove servise i sve te stvari. Zadovoljan sam što dobro igram od samog početka turnira", rekao je Federer.

kurir.rs / Beta

foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO! Kanga još nije prodat, a kad‘ će ne znamo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track