NOLE KRALJ RIMSKE DRAME: Đoković posle epskog meča pobedio Nišikorija i zakazao okršaj sa Nadalom (VIDEO)
Foto: Reuters

ČETVRTFINALE MASTERSA U RIMU

NOLE KRALJ RIMSKE DRAME: Đoković posle epskog meča pobedio Nišikorija i zakazao okršaj sa Nadalom (VIDEO)

Tenis -

Srpski teniser Novak Đoković trijumfovao je protiv Keija Nišikorija posle rovoske borbe 2:6, 6:1, 6:3 u četvrtfinalu turnira Masters serije u Rimu.

Đoković će se u sutrašnjem polufinalu sastati sa Rafaelom Nadalom!

Meč Srbina i Japanca na Centralnom terenu kompleksa "Foro Italiko" trajao je dva sata i 22 minuta!

Nole je posle gladijatorske borbe već zabeležio najbolji rezultat sezone. Turnir u Rimu je prvi na kome je ostvario četiri pobede i prvi na kome je stigao do polufinala. A svih osam puta kada je dolazio među četiri najbolja u "večnom gradu", ulazio je i u finale... Za sada ima četiri rimske krune.

Đoković je meč sa Nišikorijem odigrao od očaja do sjaja.

Loše je počeo meč, Nišikori je bio daleko agresivniji i konkretniji i posle dva brejka lako osvojio prvi set - 6:2.

A onda se Nole u nastavku probudio. Kao Feniks iz pepela se digao i za tili čas poveo 4:0 u drugom setu. Do kraja tog dela rivali su razmenili po brejk, a onda je Srbin izjednačio - 6:1.

Treći set će se prepričavati. Protivnici su se borili do poslednjeg atoma snage. Poeni su bili maratonski, gotovo u svakom gemu je rezultat bio na klackalici, ređali su se preokreti.

Novak je prvi stekao prednost oduzevši servis Japancu, koji je odmah uzvratio - 2:2. Đoković je sledeći brejk napravio za 4:3, imao je Nišikori prilike da ponovo izjednači rezultat, ali se srpski teniser svaki put izvlačio iz nezgodnih, čak i bezizlaznih situacija.

Đoković je i definitivno slomio Nišikorija u devetom gemu, kada mu je ponovo oduzeo servis i stavio tačku na ovaj maraton - 6:3.

Nole je i 13. put savladao Nišikorija u njihovom 15. meču, a 12. put uzastopno!

Đoković bi sa Nadalom prema programu trebalo da se sastane u subotu oko 14.30, što favorizuje Španca koji je, doduše takođe igrao tri seta sa Fabijom Fonjinijem, ali je imao i znatno više vremena za oporavak.

Biće to 51. duel Novaka i Rafe. Srbin vodi 26:24 u pobedama.

Ove godine se nisu sastajali.

Uskoro opširnije...

TOK MEČA:

Treći set:

6:3 - BREJK I KRAJ! Nole stavlja tačku na epski meč!

5:3 - Strašan tenis! Ponovo je rezultat bio na klackalici, opet je Nole morao da spasava brejk loptu, ali je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, pa je došao na gem od trijumfa.

4:3 - BREJK! Kakva borba! Posle još jednog maratonskog gema Novak ponovo ima brejk prednosti!

3:3 - Drama se nastavlja! Nišikori je imao brejk loptu, ali se Novak borio do krajnjih granica, uspeo da natera rivala na greške i dobije gem.

20:19 - Novak je zatražio i dobio dozvolu da na kratko napusti teren u pauzi između gemova.

2:3 - Skoro sedam minuta trajao je gem koji je, posle rovovske borbe, dobio Nišikori.

2:2 - BREJK! Novak nije uspeo da potvrdi brejk, već je Japanac odmah napravio ribrejk i treći set vratio na početak.

2:1 - BREJK! Nišikori je napravio kardinalnu grešku - lak smeč je poslao u mrežu za 0:40. Uspeo je da spase jednu, ali ne i drugu brejk loptu, pa je Novak stekao značajnu prednost u ranoj fazi drugog seta.

1:1 - Čudan gem! Posle sudijske odluke na štetu Nišikorija u prvom poenu, Novak je brzo došao do 40:0. Zatim je usledila sudijska odluka protiv Đokovića, posle čega je Srbin žestoko protestovao, pa iako nije bio u pravu, na insistiranje Japanca, poen i gem su pripali Srbinu.

1:0 - Nišikori otvara odlučujući set osvojenim gemom na svoj servis. Japanac nije dobio gem kada je imao početni udarac 45 minuta, još od kraja prvog seta!

Drugi set:

6:1 - Đoković rutinski dobija ovaj gem, samim tim i set.

5:1 - BREJK! Ponovo Novak ima dva brejka prednosti.

4:1 - BREJK! Nišikori vraća jedan brejk, zahvaljujući Novakovim greškama. Srpski teniser je napravio dve duple servis greške, a za kraj gema i grešku iz forhenda.

4:0 - BREJK! Definitno, Novak se probudio. Sada igra kako se od njega očekuje. Ima veliku prednost u drugom setu.

3:0 - Đokovića je potvrdio brejk, ali se ponovo mnogo mučio i morao da spasi brejk loptu.

2:0 - BREJK! Prvi Novakov danas. Konačno je Srbin zaigrao agresivnije i došao do dve brejk prilike, od kojih je drugu iskoristio.

1:0 - I dalje se Đoković muči. Jeste dobio gem, ali je morao da spasava brejk loptu.

Prvi set:

2:6 - Pokazao je Novak u ovom gemu malo više energije, od 30:0 došao do brejk lopte (30:40), međutim, bio je to kratkotrajni bljesak, pa je Nišikori priveo set kraju.

2:5 - Za minut je Nole dobio gem, ali u sledećem rival servira za set.

1:5 - Nišikori ne posustaje, lako dobija ovaj gem i došao je na korak od osvajanja prvog seta.

1:4 - BREJK! Drugi put je Nišikori oduzeo Noletu servis. Jednostavno, Japanac bolje igra. Ima daleko više direktnih poena.

1:3 - Japanac održava prednost stečenu na startu.

1:2 - Konačno prvi gem za Noleta. Dobio ga je lako, bez izgubljenog poena.

0:2 - Još jedan dug gem. Slično kao u prvom gemu, bilo je 30:0, ovaj put je Novak uspeo da izjednači (40:40), ali je Nišikori dobio dva uzastopna poena i potvrdio brejk. Japanac je do 2:0 došao neverovatnim drugim servisom.

0:1 - BREJK NA STARTU! Gem je trajao devet minuta! Nole je poveo 30:0, ali je napravio dve neiznuđene greške iz forhenda i vratio rivala u igru. Posle nekoliko izjednačenja, Đoković je napravio još dve vezane geške, ovaj put iz bekhenda, i omogućio Nišikoriju da iskoristi drugu brejk loptu.

18:30 - Meč je počeo, prvi servira Đoković.

18:23 - Posle mnogo čekanja Đoković i Nišikori su izašli na Centralni teren "Foro Italika" na zagrevanje. Biće to na početku meča igra nerava...

Njih dvojica su čekali da Marija Šarapova i Jelena Ostapenko završe okršaj, pa da izađu na Centralni teren. Ruskinja i Letonka su odigrale maratonski meč i posle tri seta ga završile pobedom Ruskinje.

Duel Đokovića i Nišikorija bio je projektovan za 16 sati, a na teren će duboko posle 18.00.

Pobednik će se u polufinalu sastati sa "kraljem šljake" Rafaelom Nadalom.

Ovo je njihov 15. duel, Đoković je dobio 12, dok je samo dva izgubio, dok mu je Japanac još dva meča predao bez borbe.

Novak, trenutno 18. igrač sveta, slavio je u njihovih poslednjih 11. okršaja! Ove godine sreli su jednom, nedavno u Madridu, gde je bilo 7:5, 6:4.

"Nadam se da ću se osvetiti Novaku", rekao je Nišikori i dodao:

"Đoković se vraća posle povrede i drago mi je da je ponovo tu. Uvek je izazov igrati protiv njega".

Nišikori je sada 24. na ATP listi.

Novak je na putu do četvrtfinala rušio Aleksandra Dolgopolova (6:1, 6:3), Nikolsa Basilašvilija 6:4, 6:2 i Alberta Ramos-Vinolasa (6:1, 7:5), dok je Nišikori pobedio Felisijana Lopeza (7:6, 6:4), Grigora Dimitrova (6:7, 7:5, 6:4) i Filipa Kolšrajbera (6:1, 6:2).

Ranije danas Rafael Nadal se domogao polufinala savladavši Italijana Fabija Fonjinija posle preokreta - 4:6, 6:1, 6:2.

Među četiri najbolja u "večnom gradu" plasirao se i Hrvat Marin Čilić, koji je ubedljivo pobedio Španca Pabla Karenja Bustu 6:3, 6:3. Čilićev naredni rival biće bolji iz poslednjeg duela današnjeg programa Aleksander Zverev (Nemačka) - David Gofan (Belgija).

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track