FEDERER ŠPIJUNIRA NOVAKA: Evo kako se Đoković sprema za Vimbldon (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

opušteno

FEDERER ŠPIJUNIRA NOVAKA: Evo kako se Đoković sprema za Vimbldon (VIDEO)

Tenis -

On se pre prvih mečeva u Londonu opušta igrajući kriket, dok Švajcarac Rodžer Federer sve posmatra iz pozadine.

Kriket je timski sport nalik bejzbolu koji igraju dva tima od po jedanaest igrača. Jedan tim je u polju sa svih jedanaest igrača a drugi u tom trenutku ima samo dva udarača na terenu.

U igri se koristi loptica koja se udara palicom a teren je travnato polje približno elipsoidnog oblika. Na sredini se nalazi pravougaono polje a sa obe strane polja se nalaze po tri drvena štapa. Pored svakog viketa stoji po jedan udarač, koji drvenom palicom brani viket da ga bacač ne bi pogodio i oborio. Bacač se zaleće i snažno baca lopticu sa jednog kraja polja na drugo ciljajući viket, pre nego što stigne do udarača koji brani svoj viket, lopta najčešće jednom udari o tlo. Za to vreme drugi udarač čeka znak od saigrača da počnu sa trčanjem da bi promenili pozicije.

Prvi put kriket se pominje u jednoj parohiji na jugu engleske, gde se sveštenici žale da bi ljudi umesto što igraju kriket nedeljom mogli doći na liturgiju. Danas je popularan u sadašnjim i bivšim članicama Komonvelta. U nekim zemljama jugoistočne Azije, uključujući Indiju, Pakistan, Bangladeš i Šri Lanku, kriket je ubedljivo najpopularniji sport. Kriket je, takođe, važniji sport u Engleskoj, Velsu, Australiji, na Novom Zelandu, u JAR-u, Zimbabveu i u zemljama na Karipskim ostvima gde se govori engleski jezik.

Utakmica može da traje od šest ili više sati do pet dana - mnoge pauze za ručak i čaj, kao i bogata terminologija sportskih izraza su karakteristični za ovu igru, što može da zbuni one koji je ne poznaju baš najbolje.

Podsetimo, najbolji srpski teniser Novak Đoković u prvom kolu Vimbldona igraće protiv Amerikanca Tenis Sandgrena. Đokovićev rival je ovogodišnje iznenađenje na Australijan openu (stigao do četvrtfinala) i trenutno 57. igrač sveta. Ukoliko srpski as uspešno prođe prvu prepreku naredni protivnik biće mu pobednik između Argentinaca Orasija Zebaljosa i Gvida Andreozija, u istom delu nalazi se kao Dominik Tim, Aleksander Zverev, Huan Martin Del Potro i Rafalel Nadal.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track