DAME I GOSPODO, VRATIO SE MOĆNI NOVAK ĐOKOVIĆ: Srbin posle dvodnevne epske drame srušio Nadala za finale Vimbldona (VIDEO)
Foto: Reuters

NADLJUDSKA BORBA

DAME I GOSPODO, VRATIO SE MOĆNI NOVAK ĐOKOVIĆ: Srbin posle dvodnevne epske drame srušio Nadala za finale Vimbldona (VIDEO)

Tenis -

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je Španca Rafaela Nadala posle dva dana borbe u polufinalu Vimbldona - 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8.

Đoković će se u nedeljnom finalu (15 sati) sa Kevinom Andersonom iz Južne Afrike boriti za četvrtu titulu na londonskom gren slemu.

Biće mu to prvo gren slem finale posle 22 meseca, odnosno od US opena 2016. godine, kada je poražen od Stena Vavrinke.

Au, kakvo je bilo ovo polufinale!

Bio je to 52. Klasik, kako se nazivaju okršaji Đokovića i Nadala, i 27. trijumf Srbina.

Novak i Rafa su u petak čekali Andersona i Iznera da završe meč, koji je trajao više od šest i po sati, a onda su oko 21 sat (po srednjeevropskom vremenu) izašli na Centralni teren. Ono što je usledilo u naredna tri sata i onda više od dva sata u današnjem nastavku meča, ne može se prepričati. Ko nije gledao, mnogo je propustio.

Srpski i španski titan su vodili nadljudsku borbu!

Od njihova 52 meča, u ovom su odigrali najviše gemova - 59!

Ujedno, ova dva polufinala su najduža u istoriji Vimbldona!

Đoković je subotu dočekao sa vođstvom 2:1 u setovima. Međutim, Nadal je bio za nijansu bolji kada su se danas vratili na travu Centralnog terena.

Španac je prvi napravio brejk u četvrtom setu (2:0), Novak je uzvratio (2:3), ali kada mu je Nadal ponovo oduzeo servis (5:3), za Srbina više nije bilo povratka. Rafa je izjednačio na 2:2 u setovima (6:3).

A onda je usledio neverovatni peti set!

Bilo je brejk prilika na obe strane, znatno više ih je imao srpski teniser, ali su serveri svaki put uspevali da se izvuku.

Sve do 17. gema...

Srpski teniser je u osmom gemu prvi stigao do brejk lopte, ali je Španac spasao dobrim servisom.

U narednom, devetom gemu srpski teniser se suočio sa dve brejk lopte, međutim, spasao ih je i poveo sa 5:4.

Đoković je potom na servis rivala imao 0:30, ali je Nadal ponovo iz neugodne situacije uspeo da se izvuče dobrim servisima i izjednači.

Obojica su potom bili sigurni u svojim servis gemovima, da bi se Đoković u 15. gemu dugom 10 minuta susreo s brejk loptom, ali je spasao dobrim servisom.

Novak je u 16. gemu imao meč loptu, ali je Nadal uspeo da je spasi posle dobrog slajsa, da bi potom i došao do izjednačenja - 8:8.

Novi sigurnim servis gemom Đoković je došao do prednosti od 9:8...

Tada je Đoković napravio brejk, bez izgubljenog poena, i stavio tačku na meč (10:8) o kome će se dugo, dugo pričati.

Ovaj duel teniskih titana sigurno će ući u sve sportske almanahe!

Nastavak meča:

V SET

KRAJ - 10:8!

9:8 - Đoković dobija gem na svoj servis mnogo lakše nego Nadal malopre.

8:8 - Novak propustio meč loptu! U tom poenu Nadal je drop šotom pogodio liniju! Kasnije je dobio još dva poena, samim tim i gem.

8:7 - Au, kakva drama! Nadal je imao dve brejk lopte! Dugo je trajao gem, ali je Novak uspeo da se izvuče i ponovo stekne prednost.

7:7 - Novak je imao 15:30, ali je onda usledila nova serija Nadalovih strašnih servisa.

7:6 - Sada je Novak nemilosrdan! Nadalu je prepustio jedan poen.

6:6 - Španac ne posustaje na svoj servis!

6:5 - Još jednom će Nadal servirati za ostanak u meču! Novak ponovo vodi! Kakva drama!

5:5 - Novo izjednačenje! Imao je Novak 0:30, ali onda je proradio Nadalov servis! Fantastično je servirao Španac... Pet vezanih poena za novo izjednačenje.

5:4 - Kakva drama! Dve brejk lopte spasao je Novak u ovom gemu! Igra živaca se nastavlja!

4:4 - Nadal posle drame uzma gem! Ponovo se Španac suočavao sa brejk loptama i ponovo se provukao. Novak je imao šansu da oduzme servis rivalu i dođe u priliku da servira za meč, ali je forhend izvukao Nadala iz neugodne situacije. Novo izjednačenje.

4:3 - Kao i sve ostale u ovom setu, i ovaj gem na svoj servis Novak je lako dobio. Došao je do 40:0, zatim poklonio jedan poen rivalu, ali već u sledem je stavio tačku.

3:3 - Kako je Novak završio, tako je Nadal otvorio svoj servis gem - as udarcem. Sjajno serviraju oba tenisera u ovim momentima... Ni jedan, ni drugi, ne dozvoljavaju rivalu da dođe u priliku da napravi brejk!

3:2 - Odličan gem Novaka! Ekspresan! Strašan bekhend, koji je jednim "bravo" nagradio i Nadal, pa as udarac Srbina za novu prednost u odlučujućem setu!

2:2 - Novo izjednačenje! Nadal siguran na svom servisu. Četvrti gem obeležio je spektakularan poen Španca iz drop šota na startu gema...

2:1 - Novak ponovo vodi! Servis trenutno sjajno služi Novaka! Još jedan ubedljiv gem odigrao je Srbin i tako prebacio pritisak na španskog tenisera. Meč ulazi u peti sat...

1:1 - Siguran je i Nadal! Rovovska borba vodiće se do kraja meča!

1:0 - Dobar start Novaka! Srbin osvaja uvodni gem odlučujućeg seta! Bez izgubljenog poena Đoković dolazi do prednosti.

IV SET

3:6 - Nadal osvaja set! Neverovatno koliko prilika je propustio Novak! Imao je 0:40 (tri vezane brejk lopte), ali je dozvolio Špancu da se vrati i osvoji odlučujući gem za izjednačenje u setovima. Odluka o finalisti pada u petom setu.

3:5 - Novi brejk Nadala! Greške su skupo koštale Novaka u ovom gemu. Nadal je došao do dve vezane brejk lopte. Novak je srvisom smanjio prednost na 30:40, a onda je usledila nova greška i brejk Španca, koji će servirati za set. Novak je bes iskalio na na svojoj nozi...

3:4 - Nadal zaustavlja nalet Đokovića! Velika borba vodila se i u sedmom gemu. Pretio je Novak, ali je Španac nije dozvolio da srpski teniser ponovo dođe u priliku da mu oduzme servis. Posle izuzetno teškog voleja uspeva da osvoji gem i ponovo dođe do prednosti.

3:3 - Serija Novaka! Potpuno se vratio u set srpski teniser! Potvrdio je brejk i izjednačio rezultat!

2:3 - Đoković vraća brejk! Probudio se srpski teniser! Nije dugo trajala Nadalova prednost od jednog brejka. Uspeo je Novak da uzvrati udarac i smanji na 3:2! Nekoliko sjajnih poena osvojio je u ovom gemu, došao je do dve vezane brejk šanse i za razliku od prvog gema, nije propustio priliku da oduzme servis Špancu!

1:3 - Novak prekida seriju Španca! Siguran gem Srbina, odlično ga je služio servis i bez izgubljenog poena je uspeo da zaustavi nalet raspoloženog Nadala.

0:3 - Nadal deluje nezaustavljivo! Bez izgubeljenog poena Španac osvaja treći gem za ubedljivu prednost.

0:2 - Nadal pravi brejk! Loše je Novak odigrao prvi servis gem u četvrtom setu. Prilično lako je Španac došao do dve vezane brejk lopte. Nakon dobrog riterna napao je Srbina i iskoristio prvu priliku.

0:1 - Maratonski gem pripao je Nadalu! Provukao se Španac! Napao je Novak od samog starta gema. Odmah je napao servis španskog tenisera. Imao je dve prilike da napravi brejk odmah na startu, ali Nadal je teškom mukom uspeo da se izvuče iz neugodne situacije. 13 minuta trajao je prvi gem u četvrtom setu!

14:10 - Počinju! Nadal servira prvi!

14.00 - Teniseri su izašli na centralni teren!

foto: Printskrin

Meč je prekinut u petak u 23 časa po lokalnom vremenu zbog policijskog časa u Londonu. Englezi su prekinuli fantastičan okršaj Nadala i Đokovića u momentu kad je Novak posle uzbudljivog taj-brejka osvojio treći set i poveo sa 2:1 (6:4, 3:6, 7:6 (11-9))

Ukoliko oba tenisera ne pristanu na otvaranje krova, za nastavak meča krov će biti spušten kako bi meč bio završen u istim uslovima u kojima je i počeo.

Teniski Klasik je opravdao očekivanja. U 52. susretu Đoković i Nadal prikazali su atomski tenis.

Đoković je odlično počeo meč na pod zatvorenim krovom Centralnog terena zbog mraka i kiše. Od samog starta pritiskao je Nadala, da bi do brejka došao u sedmom gemu kada je poveo sa 4:3. Do kraja tog perioda igre je bez većih problema sačuvao svoj servis i došao do prednosti od 1:0.

U drugom setu došlo je do blagog pada u igri srpskog tenisera, a i Španac je podigao nivo igre, prvi je stigao do brejka, međutim, Đoković je odmah u narednom uzvratio istom merom.

Nadal to nije mnogo poremetilo, opet je uspeo da dođe do brejka i potom sigurno privede set kraju.

Treći set doneo je dosta uzbuđenja, iako nije bilo ni brejk lopti. Obojica su često pritiskali na servis rivala, ali to nije donelo rezultata, pa je tako taj period igre okonačan posle taj-brejka.

Đoković je taj-brejk počeo duplom greškom, ali je odmah potom napravio mini-brejk. Srpski teniser je potom u šestom poenu ponovo oduzeo servis u šestom poenu, ali je Nadal još jednom uspeo da vrati mini-brejk.

Nadal je potom prvi došao do set lopte, nije je iskoristio, da bi potom uspeo da napravi i mini-brejk prednosti, ali ni na svoj servis nije realizovao šansu da povede sa 2:1 u setovima. Imao je Španac još jednu šansu, ali je opet

Đoković dobrim servisom ostao u setu.

Srpski teniser je posle neiskorišćene set lopte pri rezultatu 9:8, napravio mini-brejk i potom na svoj servis, nakon duge razmene udaraca potvrdio vođstvo od 2:1 u setovima.

Pobednik će se u nedeljnom finalu sastati sa Kevinom Andersonom, koji je posle više od šest i po sati savladao Džona Iznera - 3:2.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track