KONTROVERZNI RUMUNSKI MILIJARDER U ŠOKU ZBOG SRBINA: Novak? Dve godine vežba jogu... To je misterija!
Foto: Profimedia

ništa mu nije jasno

KONTROVERZNI RUMUNSKI MILIJARDER U ŠOKU ZBOG SRBINA: Novak? Dve godine vežba jogu... To je misterija!

Tenis -

Legendarni rumunski teniser, poznati menadžer i vlasnik Mastersa u Madridu, Jon Cirijak, impresioniran je načinom na koji se Novak vratio na prvo mesto na ATP listi.

Ovaj kontroverzni milijarder je šokiran rezultatima koje je srpski teniser postigao u drugom delu sezone.

"Ne mogu ništa da kažem. To je misterija. Dve godine je vežbao jogu i sada, posle neverovatnih partija u poslednjih šest meseci, ponovo je svetski broj jedan", rekao je Rumun.

Cirijak smatra da je Federerova era završena i da u 2019. očekuje mnogo do Nemca Aleksandra Zvereva.

"Zverev može da bude impresivan, 80 odsto njegovog uspeha je plod njegove ličnosti."

Legendarnom teniseru se ne dopada današnji tenis.

Tenis se sveo na ping-pong. Mnogo je brži. Borg i Vilas su znali da razmene po 38 udaraca. Više bih voleo da gledam meč između Nastasea i Mekenroa nego duele u kojima su servisi do 240 km/h".

Ko je Jon Cirijak?

Bivši menadžer Borisa Bekera, venačni je kum Lepe Brene i Slobodana Živojinovića i najbogatiji sportista sveta. Rođen je u Transilvaniji i posle Drakule je najpoznatija osoba iz tog kraja. Tvrdi da je ima 35-oro dece, od čega 32-je vanbračne.

Prvi je bivši ili sadašnji profesionalni sportista koji je zaradio više od milijardu dolara, što ga svrstava na 840. mesto liste najbogatijih ljudi na svetu. Drugi kome je to pošlo u životu je Majkl Džordan.

Jon Cirijak danas ima 78 godina i uglavnom se bavi biznisom koji nije direktno vezan za sport. Iako i dalje "drma" svetom tenisa, čak je i vlasnik nekih turnira, pare uglavnom zarađuje od privatne banke, osiguravajuće kompanije, avio-kompanije, turističke agencije... Trenutno zapošljava oko 14.000 Rumuna u firmama.

Odlučio je da se bavi profesionalnim tenisom 1966. godine. Od tada je osvojio 25 titula u singlu i 27 u dublu sa čuvenim Ilije Nastaseom. Osvojio je Rolan Garos 1970. godine i to je jedan od razloga zašto je šljaka njegova omiljena podloga. Ne samo u igračkom, već i poslovnom smislu.

Po završetku igračke karijere bio je trener i menadžer Borisa Bekera, Štefi Graf, Gorana Ivaniševića, Anrija Lekonta, Marata Safina, Giljerma Viljasa, Meri Džo Fernandez...

Cirijak je vlasnik turnira u Madridu iz Masters serije, sa ciljem da ga jednog dana pretvori u peti Gren slem.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track