NOVAK DOBROČINITELJ: Đoković pomaže pravoslavnu crkvu u Nici! Evo šta je najbolji teniser sveta poručio Srbima u Francuskoj (VIDEO)
Foto: UNION DES SERBES DE FRANCE / SAVEZ SRBA FRANCUSKE

LITURGIJA, PA IGRANJE SA DECOM

NOVAK DOBROČINITELJ: Đoković pomaže pravoslavnu crkvu u Nici! Evo šta je najbolji teniser sveta poručio Srbima u Francuskoj (VIDEO)

Tenis -

Najbolji svetski teniser Novak Đoković pomoći će Crkvu uspenja presvete Bogorodice u Nici.

Đoković je juče prvi put posetio tu crkvu, gde se družio sa Srbima, prvenstveno sa decom.

Tom prilikom je najavio da će Fondacija Novak Đoković pomoći da se Srbi dobiju stalno mesto za okupljanje i molitve, saznaje "Sputnjik".

Tu pravoslavnu kapelu stvorili su Rusi, odnosno porodica Kovalevski kada se 1920. godine doselila u Nicu.

Prostor u kome se nalazi kapela ima nekoliko vlasnika, a Đokovića i njegova porodica, uz blagoslov vladike Luke, spremni su da pomognu da se reše pravni problemi i prostor otkupi.

foto: UNION DES SERBES DE FRANCE / SAVEZ SRBA FRANCUSKE

Novak je prisustvovao liturgiji, a zatim u dečjoj predstavi glumio strašnog lava.

"Divno je videti ovoliko dece koja se vesele, crtaju, druže, imaju predstave. Kultura je verovatno najbolji način da očuvamo našu baštinu i naš identitet", rekao je Đoković.

"Zahvaljujem vam što verujete u naš narod, u našu zemlju Srbiju. Što se trudite da svako na svoj način u različitim delovima sveta organizuje ovakva okupljanja, da stvore naše zajednice. Gdegod da se nađem, potrudiću se da obiđem svaku našu zajednicu. Uvek kažem: svuda prođi, svojoj kući dođi. Kadgod sletim u Srbiju prosto oživim neka sećanja, a nostalgija je uvek prisutna. Kadgod sam u Srbiji, iako sam jako zauzet, uvek je poseban osećaj biti sa svojim narodom, koristiti svoj jezik. Nekako, čovek se vrati u svoj zavičaj i onda je sve na svom mestu“, dodao je Đoković.

foto: UNION DES SERBES DE FRANCE / SAVEZ SRBA FRANCUSKE

Kako je za Sputnjik rekao predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković, Novak Đoković značajno doprinosi očuvanju zajednice Srba u toj zemlji. On je posebno istakao zahvalnost porodici Đoković za pomoć u nastojanju da nova Crkva presvete Bogorodice bude mesto okupljanja Srba.

(Sputnjik, Foto: UNION DES SERBES DE FRANCE / SAVEZ SRBA FRANCUSKE)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track